analytics

Mihin sukuun kuulun?

Monet aloittelevat sukututkijat tuntuvat olevan ymmällään siitä, mihin sukuun he kuuluvat ja mitä pitäisi tutkia.

Jos tehdään muutama matemaattinen laskutoimitus, huomataan helposti, että jokainen meistä omaa jopa 16 esivanhempaa jo neljännessä polvessa taaksepäin. Täten tutkittavaksi jo tuossa vaiheessa tulee 16 eri sukua. Avioliitot kaukaisten sukulaisten kesken saattavat jatkossa pienentää tuota kerrointa (x potenssiin kaksi), mutta kaiken kaikkiaan tutkija törmää valtavaan määrään esivanhempain sukuja 1700-luvulla päästessään.

Kannattaakin tarkkaan miettiä, mitä haluaa tutkia ja miten haluaa rajata kohderyhmänsä. Olen parinkymmenen vuoden aikana koostanut omia sukulaisiani ja tätä nykyä koossa on yli 20,000 nimeä 1400-2000 -luvuilta. Luonnollisesti näin suuri määrä tarkoittaa, että tutkija itse on välillä pihalla kuin lumiukko selvitystensä kanssa. Mielenkiintoista tutkittavaa vain on niin paljon, ettei millään malta tehdä rajauksia :)

Toki suuresta materiaalista on runsaasti apuakin. Olen pystynyt jonkin verran auttamaan toisia harrastelijoita, toki itse olen saanut vähintäänkin saman verran tietoa heiltä itselleni päin. Toisaalta olen pyynnöstä selvityksiä tehdessäni voinut tukeutua jo kerättyyn materiaaliin eikä kaikkea ole tarvinnut etsiä kahteen kertaan.

Sukututkimus on siitä ilkeä harrastus, että se vie paitsi pikkusormen ja käden niin myös koko miehen.....................

1 kommentti:

  1. Tervetuloa blogilistalle ja hauska tutustua - tämä onkin aivan uusi ulottuvuus !

    Huvittavaa mutta blogitus on vähintään yhtä koukuttava harrastus...

    *vilkutus Pariisista*

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus