analytics

Vakoisten isännän yksinäinen hauta

Hämeen Härkätien vanhaa linjausta kulkiessa saattaa huomaamattaan ohittaa erikoisen muistomerkin Liedon Loukinaisten vanhan kansakoulun lähellä.

Vakoisen ratsutila oli yksi kylän vanhoista kantatiloista ja vielä 1940-luvulla tilan rakennukset muodostivat perinteisen umpipihan. Nykyisin tilan vanhimpia rakennuksia ovat kaksi aittaa, jotka voidaan ajoittaa 1700-luvulle. Kaikki muut rakennukset ovat 1900-luvulla valmistuneita, päärakennus on vuodelta 1949.

Vakoisten talon isäntänä oli 1750-luvun alusta lähtien Antti Mikonpoika, joka oli naimisissa Riitta Matintyttären kanssa. Antti oli tullut Vakoisiin kotivävyksi 7.10.1750 silloisen Maarian pitäjän Paimalan kylästä. Riitta puolestaan oli Vakoisten edellisen rusthollarin, Matti Heikinpojan tytär.

Antilla ja Riitalla oli yhteensä seitsemän lasta; Riitta, Liisa, Heikki, Juho, Maria, Riitta ja Valpuri. Näistä esikoinen,
Riitta kuoli lapsena ja myöhemmin syntynyt pikkusisko sai saman nimen.

1790-luvulla Vakoinen jaettiin kahtia.


Edellä mainituista lapsista poika Heikki syntyi 19.6.1753 ja kuoli naimattomana 11.5.1808. Hän halusi tulla haudatuksi rakkaan kotitalonsa maisemiin ja näin ollen vielä tänä päivänä Heikin hautakivi löytyy Hämeen Härkätien varrelta, Liedon Loukinaisista. Aivan kiven välittömässä läheisyydessä rakennetaan uutta tielinjausta, mutta hautapaikka on toki rauhoitettu erikoislaatuisena muistona kauan sitten kuolleesta rusthollarin pojasta.




1 kommentti:

  1. Hautakivessä lukee oikeasti:

    Tässä lepää
    Henrik Antinpoika
    11.5.1753
    8.11.1808

    Kivi on tällä hetkellä kaatuneena. Kukahan sen on pystyttänyt ja koska? Ei näytä 1800-luvun kiveltä.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus