analytics

Henricus Martini Brennerus

Mustasaaren lukkarin poika Henricus Martini Brennerus syntyi vuoden 1552 paikkeilla.

Hänestä tuli ajan myötä Mustasaaren kappalainen ja lisäksi vuodesta 1590 hän sai lukkarinpalkkaa. Ehtona oli hoitaa samalla myös lukkarintehtävät. Hän oli mukana Upsalan kirkolliskokouksessa 1593 allekirjoittamassa päätösasiakirjaa yhdessä Suomen piispan ja 12 muun papin kanssa. Hänen isänsä oli yksi allekirjoittajista.

Paikallinen vouti olisi halunnut valita katolisen kirkkoherran Mustasaareen, mutta lopulta Henricus sai nimityskirjeen vuonna 1599. Seitsemää vuotta myöhemmin Mustasaaresta tuli kaupunki ja kaupunkioikeudet saanut osa pitäjää sai nimen Vaasa. Henricus oli siis Mustasaaren ja Vaasan kirkkoherra, jonka lisäksi hänestä tuli Pohjanmaan lääninrovasti. Tässä ominaisuudessa hän osallistui Linköpingin sekä Tukholman valtiopäiville 1600 ja 1602.

Henricus hankki Mustasaaren Helsingbystä autiotilan 1596/97. Hän omisti myös muitakin tiloja paikkakunnalla sekä pienen aluksen. Henricus kuoli maaliskuussa 1616 Vaasassa.

Vuonna 1586 Henricus oli mennyt naimisiin Margareta Porshankin kanssa, joka oli syntynyt Tukholmassa vuoden 1567 paikkeilla raatimies Knut P:n perheeseen. Henricuksen kuoleman jälkeen Margareta asui leskenä miehensä hankkimalla yhden manttaalin tilalla.
Tekstin alalaidassa on Henricus Brenneruksen eri vuosina käyttämiä sinettejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus