analytics

Karnakoski Lohjan Koivulasta

Aikaisin tieto Koivulasta on 1400-luvun alusta, jolloin sen omisti Henrik Larsson. Vuonna 1449 mainitaan omistajana Matts Karnasth ja vv. 1538 -1630 kuului tila Fleming suvulle. Sen jälkeen ollut useita omistajia mm. Banerit, Skunckit, Svahnit, Nordbergit ja Forsströmit. Pinta-ala 135,71 ha; siitä puistoa ja puutarhaa 4,13 ha, peltoa 45,99, luonnonniittyä 4,78. metsämaata 72,91 ja joutomaata 7,9 ha. Peltomaasta suurin osa savimaata, salaojitettu 12 ha.

Rakennukset viljelysten keskellä, kauniilla paikalla, Lohjanjärven ja Hormajärven välisellä kannaksella, josta on laaja näköala kummallekin järvelle. Päärakennus on B. V. Nordbergin rakennuttama v. 1842 ja sijaitsee suuren puiston ja koristepuutarhan keskellä. Navetta vanha, harmaasta kivestä, siinä on painovesi.

Pellot ovat 3:ssa kierrossa, joissa kaikissa on viljelysjärjestys: kesanto, syysvilja, 4 heinää, 2 kevätviljaa. V. 1929 oli 1,95 ha kesantona, 0,56 vehnällä, 2 rukiilla, 10,3 kauralla, 1 ohralla, 0,5 herneellä, 0,9 perunalla, 1 rehujuurikasveilla ja 27,78 ha heinällä. Kotieläimiä: 6 hevosta, 18 lehmää, 2 sikaa ja 37 kanaa sekä 1 yhteiskunta mehiläisiä. Karja Ay-rotua.

Suurimmat tulot maidosta, lihasta, perunoista, heinistä ja puutarhantuotteista. Maito viedään Lohjan maidonmyyntiosuuskunnalle, muut tuotteet myydään joko Lohjalle tai Helsinkiin. Suunnitelman mukaan hoidettu, etupäässä havupuita kasvava metsä tuottaa tukkeja, halkoja ja faneeripuita. Sähkövalo ja -voima Lohjan Sähkö Oy:ltä. Tilalla on oma turvepehkusuo.
(Ad. Neovius, Historiallinen esitys Karnaisten tilasta.)

1900-luvun taitteessa Koivulan omisti Oskar Teodor Forström, jonka vaimo oli Eva Wickström. Hän oli siinä mielessä poikkeuksellinen rusthollari, että 1900-luvun
alussa hän suomensi sukunimensä Karnakoskeksi. Vuosina 1911-12 Karnakoski toimi Lohjan kunnallislautakunna esimiehenä. Helmikuun neljäntenä päivänä vuonna 1918 hän oli lähdössä Siuntion Suitian kartanoon, jonne oli kokoontumassa Länsi-Uudenmaan suojeluskuntalaisia.
Lohjanaseman tienoilla Karnakosken tielle osui ilmeisesti vihtiläinen punaisten ns. lentävä osasto. He ampuivat Karnakosken. Tapausta on luokiteltu ryöstömurhaksi. Kansalaissodan aikana Lohjalla surmattiin peräti kolme kunnallislautakunnan entistä puheenjohtajaa. Eräiden väitteiden mukaan punaisilla olisi ollut jopa kaikki isännät käsittänyt murhalista, josta tosin eräs Emil Malin olisi päätetty "säästää näytteeksi mukavana miehenä".

Oskar Teodorin kuoltua Koivulan omistajana toimi hänen leskenä Eva Wickström, jonka veli Axel isännöi lähistöllä sijainnutta Hiiden kartanoa sekä siihen yhdistettyä Roution ratsutilaa. Evan ja Axelin isänpuoleiset sukujuuret johtavat Tenholan ja Bromarvin ruotsinkieliselle seudulle. Siellä heidän esivanhempiaan mainitaan jo 1500-luvulta lähtien. Evan isänäidin äidinpuoleisten esivanhempien juuria löytyy myös Roution rusthollista.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus