analytics

Palenken sarkofagi ja Juri Knorozov

Espanjan inkvisitio tuhosi valtavan määrän intiaanien muinaisia kirjoituksia. Aikain kuluessa unohtui myös taito lukea näitä kuvallisia tekstejä. Useista yrityksistä huolimatta tiedemiesten onnistui ratkoa jäljelle jääneiden viestien arvoitukset vasta 1900-luvun puolivälin tienoilla. Tuolloin neuvostoliittolainen historian tohtori Juri Knorozov onnistui selvittämään maya -kansan jäljiltä jääneitä tekstejä.


Eräs hänen kiehtovimmista tutkimuskohteistaan oli ns. Palenken sarkofagi, jonka meksikolainen arkeologi Alberto Ruz löysi marraskuun 8. päivä vuonna 1949.Sveitsiläinen tieteiskirjailija ja rajatiedon tutkija Erich von Däniken piti vuonna 1971 ilmestyneessä kirjassaan "Erinnerungen an die Zukunft" sarkofagin kanteen piirrettyjä hieroglyfien tapaisia merkkejä osoituksena avaruusolentojen käynnistä maapallollamme tuhansia vuosia sitten. Däniken mielestä kuvan keskellä on avaruuslentäjä, joka käsittelee monimutkaisia, teknisiä ohjauslaitteita.


Kuollut maya-hallitsija makaa lepäävän asennossa. Kirjoitus "kirkkauteen kadonneesta" vahvistaa, että kuvassa on symbolisesti kuvattu luola, mayojen alkukoti. Ulkokehällä on veden, pilvien, sateen yms. symboleja sekä hallitsijan esi-isien kuvia.


Juri Knorozovin jo 1950-luvulla esittämä teoria piirtokirjoituksista oli kuitenkin jäänyt lukematta Dänikeniltä ja niiltä "auktoriteeteilta", joihin hän kirjoissaan vetosi. Knorozovin järjestelmää on käytetty hyväksi laajalti.
Sen avulla voidaan selvittää niitä kuvallisia järjestelmiä, jotka olivat käytössä ennen varsinaisen kirjoitustaidon keksimistä. Kuriilien saarelta löydettiin aikoinaan kivipiirroksia, joihin oli kuvattu karhunkäpäliä, haarapääskyjä ja käärmeitä. Knorozovin teorian mukaan nämä piirrokset sisälsivät tekstin alkion, eräänlaisen maagisen kaavan. Tästä traditiosta lähti kehittymään kirjoitustaito sellaisena kuin me sen tunnemme.Samaa teoriaa on sovellettu myös Pääsiäissaarten rongo-rongon ja Keski-Aasiassa asuneiden kidanien paimentolaiskansojen jäljiltä löytyneisiin kirjoituksiin.


Mitä tulee Palenken sarkofagiin, on sen kansi saanut täysin maallisen selityksen. Kuvassa on avaruuslentäjän sijaan Palenken hallitsija 600 -luvun loppupuolelta. Knorozovin linqvististen selitysten lisäksi tämä varmentui jo em. arkeologi Ruzin esittämillä todisteilla. Hallitsijaa ympäröivät koristeelliset kuviot ovatkin itse asiassa kirjoitusmerkkejä. Niiden tulkinta oli loppujen lopuksi yksinkertainen, mutta sinänsä tieteellisesti sensaatiomainen. Tarina kertoi hallitsijan seitsemästä luolasta peräisin olevista esi-isistä, legendaarisesta alkukodista. Tämä alkukoti tunnetaan lukuisten muiden keskiamerikkalaisten intiaanikansojen mytologiasta. Loppujen lopuksi sarkofagi siis kertoo hallitsijan sukupuusta. Muut merkit ovat symboleita luonnosta, säästä jne.





Lähde ja kuva : Neuvostoliitto -lehti, 103772, Moskova, K-31, GSP-3, Moskvininkatu 8, nro 11/1986

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus