analytics

Sibelius, musiikkinero!


Vuonna 1885 tuleva säveltäjämestari Jean "Janne" Sibelius muutti kotikaupungistaan Hämeenlinnasta Helsinkiin opiskellakseen yliopistolla. Mukana seurasivat hänen äitinsä ja sisar Linda, joka oli aloittamassa jatko-opintoja. Jannen pikkuveli Christian jäi Hämeenlinnaan sukulaisten hoiviin.
Muutto pikkukaupungista elämää kuhisevaan Helsinkiin on varmasti ollut voimakas kokemus nuorelle miehelle. Musiikki sai lopullisen yliotteen Jannen elämästä ja häntä ei juuri yliopistolla nähty. Sen sijaan hän opiskeli innokkaasti Martin Wegeliuksen vuonna 1882 perustamassa Helsingfors Musikförenings Musikinstitutissa.


Viulunsoiton opettajana Sibeliuksella oli Mitrofan Wasiljeff, joka piti vaatimattomasti häntä musiikkinerona. Teoriapuolella ja eräissä muissa aineissa Janne sai opetusta itseltään Martin Wegeliukselta. Rehtori mieltyi oppilaaseensa kovasti ja oppitunnut muuttuivat nopeasti sävellystunneiksi, jossa nykytermein sanottuna oli voimakas vuorovaikutus oppilaan sekä opettajan välillä.

Viulustina Jean Sibelius murtautui julkisuuteen ennen kaikkea toukokuun 27. päivä vuonna 1886. Tuolloin hän soitti Davidin e-mollikonserton pianosäestyksellä musiikkiopiston "kevätnäytteissä". Sanomalehdet uutisoivat tapauksen ja arvostelut olivat erittäin hyviä. Nya Pressen - lehdessä kriitikko Karl Flodin kehui erityisesti Sibeliuksen pitkälle vietyä tekniikkaa. Oheinen lehtileike on taasen Finlandin numerosta 126, joka ilmestyi 2. päivä kesäkuuta 1886. Siinä huomioidaan ilolla Jannen kehittyminen viulistina kuluneen lukukauden aikana.
Lähteet : http://www.sibelius.fi/, mainitut sanomalehdet
Kuva on ns. public domain
, koska sen tekijänoikeudet ovat vanhentuneet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus