analytics

Wakinaiseen wäkeen määrätyt

Suomessa tuli vuonna 1881 voimaan asevelvollisuuslaki. Se edellytti, että jokaiseen lääniin muodostetaan oma pataljoona. Vuosina 1869-80 oli Suomen Kaarti ollut ainoa suomalainen joukko-osasto. Kaarti säilyi sellaisenaan ja keväällä 1889 Lappeenrantaan perustettiin Suomen Rakuunarykmentti. Kuhunkin tarkk'ampujapataljoonaan kuului neljä komppaniaa ja rakuunarykmenttiin kuusi "skvadroonaa".



Läänit jaettiin erityisiin kutsunta-alueisiin, jotka saivat omat kutsuntalautakuntansa. Tuon lautakunnan puheenjohtajana toimi senaatin nimittämä sotakomissaari. Vakinaisina jäseninä oli kuvernöörin nimittämä juristi, joka toimi sihteerinä sekä sotaneuvoston valitsema upseeri. Kun lautakunta kokoontui, siihen lisättiin aina kolme jäsentä jokaisesta kutsunta-alueen kunnasta.



Turun Lehti julkaisi numerossaan 94 vuonna 1885 nelilehtisen liitteen. Siinä lueteltiin Turun ja Porin läänistä ne nuoret miehet, jotka oli määrätty astuman vakinaiseen palvelukseen marraskuun ensimmäisestä päivästä lukien mainittuna vuonna. Tämän kuulutuksen olivat allekirjoittaneet Turun sotakomissaari, kapteeni Karl Alfred Uggla ja kutsuntalautakunnan sihteeri Axel Emi Alander.

Genos -lehdessä nro 67 vuodelta 1996 on Åke Backström ruotsinkielinen artikkeli tästä aiheesta. Sen mukaan Uggla oli syntynyt Lapinjärvellä 1.9.1831 ja kuollut Turussa 23.2.1912. Sotakomissaarina hän toimi pitkään eli vuosina 1881-1903. Sihteeri Alander puolestaan oli syntynyt Hämeenkyrössä 20.5.1845. Hän oli kutsuntalautakunnan sihteerinä vuodet 1881-1892 ja kuoli Turussa 17. päivä kesäkuuta viimeksi mainittuna vuotena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus