analytics

Ei flaksi vaan Flaasi

Nummen Oittilan kylän rusthollari Henrik Erikssonin tytär Margareta Limnell vihittiin vuonna 1810 räätäli Erik Dahlgrenin kanssa. Rippikirjan mukaan Erik oli syntynyt 1780 ja Margareta oli häntä kolme vuotta nuorempi.

Perheen ensimmäinen tytär syntyi Nummella, mutta jo seuraavana vuonna Erik ja Margareta pakkasivat vähäiset tavaransa muuttaen Lohjan Talpelan kylän Juutin talon maille. Lohjan rippikirjoissa ja kastettujen luetteloissa Margareta l. Gretan patronyyminä on välillä Henriksdotter, välillä Nilsdotter. Sukunimeä Limnell, jonka hän oli ottanut äitinsä suvulta, ei mainita muulloin kuin vihkimerkinnässä.


Siellä Erik jatkoi räätälin ammatin harjoittamista aina 1820-luvun lopulle saakka. Tuolloin Lohjanjärven toisessa päässä sijaitsevan Virkkalan kylän Flaasin talon edellinen talollinen oli kuollut ja tila kaipasi uutta isäntää.
Osa perheen Talpelassa syntyneistä lapsista oli kuollut pieninä, mutta 1830-luvulle tultaessa elossa oli neljä poikaa; Carl, Magnus, Erik ja Elias. Lohjan rippikirjojen perusteella Flaasi näyttäisi olleen jaettuna kahtia, koska siellä mainitaan samanaikaisesti kaksi isäntää. Inkoossa 1811 syntynyt Gustaf Adolf Bergholm ja vaimonsa Gustava on merkitty ripillä käyneiksi vuonna 1834.
Erik Dahlgrenin ja Margareta Limnellin myöhemmistä vaiheista ei itselläni ole lisätietoja. Ilmeisesti suvun käynti Flaasilla jäi lyhyeksi, koska 1870 talon isännän sukunimi on Nylund.
1800-luvun alun kylätaajama sijaitsi hieman pohjoiseen nykyisestä Virkkalan keskustasta lähellä Lohjanjärveä. Kylän muut talot olivat Kässä, Sorkki ja Tuusa. Vaikka isojako saatettiin Lohjalla päätökseen jo vuoden 1781 aikana, olivat talot edelleen sijoittuneet ikiaikaiseen ryhmäkyläjärjestykseen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus