analytics

Joenpelto Lohjalta

Werner Joenpelto aloitti 17-vuotiaana opiskelun Helsingissä Taideteollisessa Keskuskoulussa. Opiskeli siellä kaksi lukuvuotta ja aloitti sen jälkeen opinnot Sortavalan Opettaja-seminaarissa, josta valmistui 10.6.1904. Oli ensin opettajana Tuusulan Nahkelan koululla 1.8.1905...31.7.1908. Tämän jälkeen Karstun kansakoululla kevääseen 1915 asti.

Verneri osti 11.12.1913 vaimonsa veljeltä, Yrjö Lemanilta Lohjan Skraatilan
tilan ja hoiti sitä aluksi toimensa ohella vuoteen 1915, jolloin perhe muutti Skraatilaan. Skraatila myytiin 31.1.1920 kuopiolaiselle tehtailijalle Antti Kaukoselle. Lohjalta Verneri osti liikekiinteistön, jossa Elsa ryhtyi harjoittamaan ompelutarvikeliikettä. Verneri nimitettiin v. 1920 Länsi-Suomen Osuuspankin Lohjan Konttorin esimieheksi. Vuonna 1928 hän ryhtyi kauppias Jussi Hynnisen kanssa rakennuttamaan Lohjan keskustaan, nykyisen Laurinkadun ja Tehtaankadun kulmaan silloisen kauppalan suurinta liiketaloa, joka valmistui vuoden 1929 lopulla.

Hänen johtamansa pankki sulautettiin Kansallis-Osake-Pankkiin, jolloin hän ryhtyi päätoimisesti hoitamaan Lohjan seurakunnan talodenhoitajan tointa, jota hän oli hoitanut v:sta 1924 oman toimen ohella. V. 1932 Hän otti vastuulleen Lohjalle perustetun Oy Alkoholiliike Ab:n myymälän johtajan toimen. Seurakunnan taloudenhoitajana hän oli kuolemaansa saakka.

Vaimo Elsa Lemanin sukujuuret ovat Wernerin tavoin vahvasti paikalliset. Hänen isänsä Karl Henrik L. oli kotoisin Karstun kylästä, missä isoisä Henrik Johan oli Kouvolan rusthollissa syntyneen vaimonsa, Gustava Åströmin kanssa rusthollarina Lamminpellon talossa. Elsan äiti Maria Wilhelmina Landen oli syntynyt Nummen pitäjän Järvenpään kylän Uotilassa. Hänen äidinäitinsä taasen oli kotoisin Lohjan Hongiston rusthollista. Tätä kautta Elsan varhaisista esipolvista löytyy myös lohjalainen valtiopäivämies, Heikki Heikinpoika (Henrik Henriksson) Vaanila.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus