analytics

Kirkkovahti Sandberg Salosta

Salo-Uskelan kirkon hautausmaalla on pienehkö, kaksiosainen hautakivi, jossa risti erottaa puoliskoja toisistaan. Haudassa lepäävät Sandbergit Arvid, Edla ja Hilma.

Arvid oli syntynyt nykyisen Muurlan Ylisjärven pohjoisrannalla sijainneen Järven kylän Tapanin talon mailla olleessa Töyrälän torpassa. Isä Efraim Eriksson oli tullut 1820-luvun alussa sinne torppariksi vaimonaan Kiskossa syntynyt Lena Eriksdotter. Efraimin isä oli jo aikoinaan ollut Töyrälän torpparina oltuaan vielä poikansa syntymään aikoihin Kaukelman kylässä renkinä. Kuitenkin myös mainittu renki, Erik Johansson oli kotoisin samaisesta torpasta. Varhaisin seuraamani henkilö tässä torppariketjussa on 2.2.1739 syntynyt Johan Eliasson, joka oli naimisissa 27.4.1734 syntyneen Maria Johansdotterin kanssa.

Efraim Eriksson oli syntynyt Tapanin Töyrylässä 1791 ja hänen kiskolainen vaimonsa Lena Hongiston Kylä-rusthollin Lammin torpassa syyskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1794. Leena vanhemmat olivat Lammin torppari Erik Michelsson ja vaimonsa Lisa Thomasdotter. Pariskunta oli tullut Kiskoon Perniöstä, missä heidät oli vihitty 1788.

Töyrylässä Efraimille ja Lenalle syntyivät lapset Erik Johan, Arvid, Maja Lisa, Gustava ja Amalia Karolina vuosien 1825-1836 välillä. Näistä Arvid otti jostain syystä käyttöön sukunimen Sandberg ja meni naimisiin vuonna 1855 pitäjänräätäli ja kirkkovahti Gabriel Blombergin tyttären, Maria kanssa, joka oli miestään kymmenisen vuotta vanhempi. Myös Arvid Sandberg omaksui appensa ammatin ja lopulta myös luottamustoimen kirkkovahtina.

Suomen Sukututkimusseuran HisKin ja Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen Digiarkiston avulla on sangen helppoa tutkia mielenkiintoiselta tuntuvia hautakiviä sekä tarinoita niiden takana. Arvid Sandbergin kivi ei paljastanut mitään kovin merkittäviä salaisuuksia, mutta toivottavasti joku lukija saa tästä lisämaustetta omiin tutkimuksiinsa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus