analytics

Kasvattitytär Eva Lunderberg

Vihdin Palojärven Pohjankartanoa 1800-luvun alkuvuosikymmenet hallinneen Abraham Lunderbergin isänpuoleinen suku oli lähtöisin Kiskon Leilän rusthollista. Abraham äiti Anna Tötterman oli puolestaan syntynyt Lohjan Vähä-Teutarin rusthollista ja äidinäiti oli kotoisin saman pitäjän Vaanilasta. Näin miehen esivanhemmat muodostivat kattavan otoksen alueen vauraimmista ratsutiloista ja pitäjien merkkihenkilöistä.

Vaimonsa Maria Christina Dahlmanin Abraham löysi Karjalohjan Katteluksen rusthollista. Maria Christinan kotitalossa olot olivat 1700-luvun jälkipuoliskolla hieman sekavat. Tila oli jaettu Ylimmäiseen ja Alimmaiseen, jota sitten hallitsivat veljekset Johan ja Niilo Dahlman - osin hyvin riitaisissa merkeissä. Lisäksi erilaisten taloudellisten ongelmien takia Katteluksen tilan osia myytiin edestakaisin vuosikymmenten saatossa.

Abraham ja Maria Christina saattoivat varmaankin unohtaa ainakin osan näistä ongelmista muuttaessaan Vihdin Palojärven Pohjankartanoon. Tämä Palojärven pohjoispäässä sijainnut ratsutila mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1649. siitä lähtien se oli kuulunut mm. Stolpe-, Starckau- ja Krumhorn -suvuille.

Abrahamilla ja Maria Christinalla ei ollut omia lapsia, mutta sen sijaan he olivat ottaneet kasvattityttärekseen vuonna 1806 syntyneen Evan. Genos -lehden von Lund -sukua käsittelevässsä artikkelissaan vuodelta 1956 Werner Wickström on merkinnyt Eva Lunderbergin Pohjakartanon isäntäparin omaksi tyttäreksi. Tämän tiedon kumoaa täysin Finlands Allmänna Tidning -lehdessä heinäkuun toisena päivänä 1829 julkaistu rusthollari Abraham Lunderbergin testamentti. Tässä asiakirjan lehtikopiossa todetaan yksiselitteisesti Evan olleen kasvattityttären "...att tillfalla min fosterdotter Eva Lunderberg".

Näin omista sukutaulustoistani putosi yksi oksa pois, ainakin toistaiseksi. Asiantuntevan Werner Wickströmin virhettä ei voi pitää tavattomana. Vaikka Eva puuttuukin Vihdin kastettujen luettelosta Lunderbergien lapsena, on hänet merkitty normaalikäytännön mukaisesti Pohjakartanon isäntäparin yhteyteen vuosien 1820-1826 rippikirjaniteestä alkaen. Rippikirja ei siis anna mitään syytä epäillä,ettei hän olisi Abrahamin ja Maria Christinan oma tytär. Tämän olin myös omin silmin todennut ja kirjannut neitokaisen Leilän von Lund -suvun myöhäiseksi vesaksi. Olen tämän jutun kirjoittamisen yhteydessä korjannut kotisivuilleni kyseisen jälkipolvitauluston.

Myöhemmissä rippikirjoissa hänen syntymäpitäjäkseen mainitaan Vihti, mutta päivämäärää ei näissäkään tarjota. Pitäisin todennäköisenä, että Eva ei ollut vihtiläinen. Joka tapauksessa hän käytti isänsä sukunimeä Lundeberg. Puolisokseen hän sai puuseppänä aiemmin työskennelleen Gustaf Lindahlin, joka appensa kuoleman jälkeen tuli Pohjakartanon uudeksi rusthollariksi. Talo ei todennäköisesti ollut vieras Gustafille, koska hän itse oli syntynyt Palojärven kylässä rakuuna Johan Dahlin perheeseen vuonna 1800.

Gustaf Lindahlilla ja Eva Lunderbergillä oli useita lapsia, joista tytär Aurora Carolina avioitui Lohjan Immulan Perttilän talon isännän, Karl August Juseliuksen kanssa. Karl August oli hänkin syntynyt Vihdissä, mutta saanut sukunimensä isoisänsä kotitalosta, Tuusulan Skavabölen Jussilasta.

Eva Lunderberg omisti Pohjakartanon kuolemaansa saakka, jonka jälkeen se siirtyi toiselle suvulle. Tämä Palojärven suku omistaa talon vielä 2000-luvulla ja on tehnyt siitä korkeatasoisen juhlapaikan. Lisätietoja ja ennen kaikkea kuvia Pohjakartanosta löydät täältä!

5 kommenttia:

  1. Hieno löytö, vaikka tulos olikin sukupuuta redusoiva. Niin se pitää vaan tutkimusten ja lähteidenkin suhteen olla tarkkana ja sopivan skeptisenä.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset mielenkiintoisesta Eva Lunderbergia käsittelevästä jutusta. Eva L näyttää olevan vaimoni sukua. Evan ja Gustaf Lindahlin tytätä Wendla Gustafa oli naimisissa Walfrid Pirclénin kanssa ja heidän poikansa Frans Fridolfin tytär on vaimoni isänäiti.
    Viimeksi kyselin Karjalohjan Rasvan rusthollista. Löysin tietoja kirjasta Karjalohjan vanhat rakennukset I tilan nimi on nykyisin Hakonen virallisesti Ahtiala

    VastaaPoista
  3. Eva merkitty Abraham Lunderbergin testamentissa kasvattityttäreksi mutta onko hän myös Abrahamin biologinen tytär. Evan syntymäaika 1806 ja varsinkin paikka on epäselvä. 1.11.1809 on Sammatin Luskalassa syntynyt Eva niminen tytär P.Ulr.Dahlmanille isästä ei ole tietoa. Abrahamin puolison Marian isä Johan Dahlman muutti 1777 Sammatin Luskalaan. Olisiko tämä Ulrika Dahlmanin Eva-tytär Abrahamin avioton lapsi, josta myöhemmin tulee Abrahamin ja Marian kasvattitytär?

    VastaaPoista
  4. Vaikea sanoa, mutta miksi hän sitten puhuisi testamentissaan kasvatista? Olisi tuossa vaiheessa ollut parempi tunnustaa tyttö omakseen.....

    No, tätä linjaa selvitellään - kiitos Risto!

    VastaaPoista
  5. Voisiko tämä Lielän rustholli olla se Andskog'iin siirretty ja uudelleen pystytetty työväentalo?

    Terv. Kari Ojamaa

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus