analytics

Ville Kartanon ikiliikkuja

Maanviljelijä Ville Kartano Kiikan pitäjän Unkerlan kylästä teki vuonna 1909 merkillisen keksinnön. Hän nimittäin valmisti koneen, joka "liikkeelle pantuna käy taukoomatta, siksi kunnes pidätetään".

Tämä kone oli Villen mielestä käytännöllinen kuljettamaan laivoja ja rautatievaunuja sekä pyörittämään mm. tehtaita. Keksijän mukaan kone tekee tarpeettomaksi veden, höyryn ja sähkön käytön liikevoimana.

Konetta Ville Kartano piti näytillä omalla maatilallaan. Kuitenkin laitteen sisälle ei päässyt näkemään, koska sen osan asiasta herra Kartano piti salaisena.Koneen päälle oli sijoitettu iloisen näköinen soturi miekka kädessään. Keksinnölleen hän aikoi hakea patenttia.

Tämän talouden kokonaan mullistavan ikiliikkuja ei ollut Kartanon ainoa keksintö. Maanviljelysseura oli antanut hänelle oikein palkinnonkin pellonpienennyskoneesta.


Ville Kartano ei jättänyt kehitystyötään ikiliikkujan parissa kesken, vaan onnistui tekemään siitä muutaman kuukauden päästä sata kertaa tehokkaamman kuin alunperin. Keksijä halusi tietysti pitää toimintaperiaatteen oman tietonaan, mutta suostui kertomaan "ilman painon panevan koneen pyörimään".

Konetta kävi ihastelemassa lukuisia joukko oman pitäjän väkeä ja lisäksi katsojia tuli aina Pietarista asti. Herra Kartano on sanonut rakentaneensa konettaan peräti 38 vuoden ajan ja onnistuneen lopulta huhtikuussa 1909.

Innostuneita yrittäjiä oli toki riittänyt jo vuosisatojen ajan. Fysiikan peruslakien uhmaajat onnistuivat aika-ajoin kehittämään laitteita, jotka saattoivat toimia melko pitkänkin ajan yhteen menoon. Lopulta energian säilymisen laki tulee mukaan kuvioihin ja laite pysähtyy. Ikiliikkujien historiasta kiinnostuneille suosittelen Henry Dircksin teosta "Perpetuum Mobile; Or, A History of the Search for Self-motive Power from the 13th to the 19th Century". Sen sivuilta on peräisin oheinen kuva, sillä Ville Kartanon luomuksesta ei tietääkseni ole olemassa kuvia.

1 kommentti:

  1. Tässä ikiliikkuja Keski-Suomesta:

    http://www.hankasalmi.fi/kymppikylat/Sakinmaki/ikiliikkuja.htm

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus