analytics

Tultiin sitä kaukaakin Marttilaan

Marttilan pitäjässä asui 1900-luvun alkuun saakka melko vähän sellaista väkeä, joka olisi tullut nykyistä Turun talousaluetta kauempaa. Poikkeuksena tästä olivat sotilasvirkamiehet ja papisto, joiden asuinpaikka määrättiin ylemmältä taholta. Kuitenkin silloin tällöin paikkakunnalla piipahti pidemmän tai lyhyemmän aikaan hieman eksoottisempiakin kansalaisiamme.

Niinpä tapaamme Vättilän kylän Kylä-Postin talon väen joukosta satulantekijäkisälli Johannes Wilhelminpojan, joka oli tullut Marttilaan Turusta vuonna 1886. Rippikirjan mukaan hän oli syntynyt Ikaalisissa, Pohjois-Satakunnassa. Ikaalisten kastettujen luettelon mukaan tämä heinäkuun kolmantenatoista päivänä 1859 päivän
valon ensi kerran nähnyt nuorukainen oli kotoisin Vatsiaisten kylän Vähä-Luukkaan talosta. Hänen isänsä oli ollut kyseisen talon isäntä 1860-luvun puolen välin tienoille, kunnes oli uuden isännän myötä joutunut tyytymään itsellismiehen rooliin Iso-Luukkaan mailla.


Johanneksen vanhemmat, Vilhelm Juhonpoika ja Fredrika Sofia Matintytär sairastuivat 1870-luvun alussa joutuen lopulta hoidettavaksi Turun sairaalaan. Siellä he molemmat kuolivat vuoden 1873 alkupuoliskolla. Perheen lapsista Kalle Vilhelm, Elina ja Johannes jäivät näin orpoina asumaan kotimökkiinsä. Parin kolmen vuoden sisällä he kaikki muuttivat Ikaalisista Turkuun. Ehkäpä he olivat löytäneet jonkun palveluspaikan käydessään katsomassa vanhempiaan näiden sairaalassaoloaikana.

Turusta Johannes oli sitten matkannut Härkätietä pitkin Laurilan kylän läpi Vättilään ja edelleen Kylä-Postin mailla olleeseen mökkiin. Lokakuun neljäntenä päivänä 1885 Johannes meni naimisiin Laurilan Alitalon piian, Amanda Karoliina Eldströmin (s. 1859) kanssa. Tämä oli tullut Marttilaan Liedosta maaliskuussa 1885 mukanaan yksi avioton lapsi, tytär Aina Maria. Lapsen takia rippikirjoihin on nide toisensa jälkeen muistettu merkitä tieto Amandan ripittäytymisestä salavuoteuden takia. Muuttokirjaan Amanda on merkitty irtolaiseksi, joten hänen onnensa oli palveluspaikan nopea löytyminen. Muussa tapauksessa pitäjän vaivaishuolto ei olisi sallinut välttämättä sallinut hänen jäädä Marttilaan.

Rippikirjan mukaan Amanda Eldström olisi syntynyt Marttilassa, mutta luultavammin hän oli kotoisin Liedosta. Ainakaan hänen syntymäänsä ei löydy Marttilan kastettujen luettelosta.

Johanneksella ja Amanda Karoliinalla oli kolme yhteistä lasta, tyttäret Sandra Karoliina ja Ida Josefiina sekä poika Juho Joonas. Kylä-Postilta perhe muutti 1887 Laurilan Alitalon maille, jossa perheelle teki seuraa seppä Fredrik Sederström. Alitalossa perhe oli vuoden 1895 syyskuuhun, jonka jälkeen he ottivat muuttokirjan Koskelle. Tässä vaiheessa Johannes on ottanut käyttöön sukunimen Lähtinen, nimenomaan ä-kirjaimella varustettuna. Uusi koti löytyi Tuimalan Ali-Isotalon mailta, nykyisestä kuntakeskuksesta.

Lasten aikuistuessa perhe hajaantui Aina Marian lähdettyä 1897 Helsinkiin, Sandra Karoliinan 1902 Halikkoon, Ida Josefiinan 1905 Maariaan ja lopulta Juho Joonaksen 1907 Paimioon. Isä Vilhelm oli kuollut tammikuussa 1899 ja Juhon seuraksi Paimioon lähti myös leski Amanda Karoliina Eldström.


Kuvassa Paimionjokea Laurilan kylässä ylävirtaan päin kuvattuna vuonna 2008 - kuva blogin kirjoittajan ottama

4 kommenttia:

  1. Amanda Karoliina Eldström asui syntymävuotenaan Marttilassa Laurilan Wanhatalo Rusthållissa, isänsä:sotilas Karl Tobias Eldströmin ja äitinsä:Ida Karoliina Kjäk:in kanssa. Silloin Amandan syntymäpaikaksi oli merkitty Lieto. Myöhemmin syntymäpaikaksi oli merkitty Marttila ja tyttären Aina Marian syntymäpaikkana oli Lieto.

    VastaaPoista
  2. Tiedätkö suvun myöhemmistä vaiheista mitään? Tämä Karl Tobias Eldström on nimittäin minun esi-isäni, isoisäni isoisä. Amanda Karoliinan äidin sukunimi on käsittääkseni Kjäck.

    VastaaPoista
  3. Aika läheistä sukua ollaan. Karl Tobias on myös minun isoisäni isoisä. t:R.V.

    VastaaPoista
  4. En tiedä lukeeko kovin moni tätä sivua enää, kun viimeinen kommentti on vuoden takaa, mutta latanpa terveisiä kuitenkin Karl Tobias ja Ida Karoliina Eldströmin pojan (Gustav Eldström -> Wirta) pojan (Karl-Emil Wirta -> Virta) pojan (Kalevi Virta) tyttäreltä (Leena Tulivirta)!

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus