analytics

Sammatin Käsityöläiset

Hetki sitten putkahti mainio viesti sähköpostiini;

Järjestelmällinen Sammatin väestön tutkiminen alkoi aikoinaan synnyinkotini torppien kirjaamisella ja niiden asukkaiden tutkimisella. Tästä alkanut yli 10 vuoden tutkimusrupeama johti seuraaviin tuloksiin:

1.       Sammatin torpat ja torpparit-kirja saavutti valtakunnallistakin ulottuvuutta Suomen Sukututkimusseuran järjestämässä ’vuoden sukukirja 2004’-kilpailussa ansaitulla kunniamaininnalla. Erityisesti tilattoman väestön järjestelmällinen tutkiminen sai arvostusta. ss. 297

2.       Tämän jälkeen valmistui kirja Sammatin talollisista (Isäntien Sammatti 2005), ss. 274



3.       Sammatin sotilaat 1700-luvulta Suomen sotaan (2008), ss 87,



4.       Sammatin  Sankarivainajat (2008), ss. 63


Sammatin käsityöläiset täydentää kirjasarjan ja tämän jälkeen Sammatin kaikki ammattiryhmät on käyty läpi aina 1600-luvun lopusta 1900-luvun alkuun.

Eräitä hajanaisia ammatteja, kuten muonamiehet, muonatorpparit jne, ei kuitenkaan ole erikseen kirjattu. Näistä osa esiintyy myös torppareissa sekä nyt esillä olevassa käsityöläisten julkaisussa, koska pääasiallisena lähteenä käytetyissä rippikirjoissa henkilöiden ammattinimikkeet vaihtelevat rippikirjasta toiseen. Osa ammattinimikkeistä kätkeytyy itsellinen-nimikkeen alle.

Perinteisten ammattien – suutari, räätäli, sepät jne. – lisäksi on tässä julkaisussa kokonaiskuvan täydentämiseksi mukana myös muita ammatinharjoittajia, kuten muurarit, maalarit, myllärit, nahkurit ja leipurit.

Erityisesti 1600-luvun lopun ja 1700-luvun alun rippikirjat eivät aina selkeästi ilmaise eri ammattiryhmiä vaan kirjaukset sisältävät ainoastaan henkilön nimen sekä syntymä- ja kuolinajat. Tästä johtuen ei selkeää kuvaa tämän ajan ammateista voi muodostaa.

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto on tukenut stipendillä kirjan valmistamista.

Kirjoja voi ostaa LUSp Sammatin konttorista tai suoraan tekijältä.

Terveisin

Toivo Haatio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus