analytics

53 vuotta vieraalla maalla

Alatornion rk 1819-1828
Alatorniossa syntyi joulukuussa 1817 poikalapsi Johan Michelsson Oukan ja Greta Brita Kysterin perheeseen. Pienokainen sai nimekseen Emanuel. Hänen äidinpuoleiset isovanhempansa olivat Johan Hartvig Kyster ja vaimonsa Maria Katarina Montel. Viimeksi mainittu oli nimismiehen tytär Tornion kaupungista, kun taas Johan Oukka asui perheineen Alatornion Alavojakkalassa.


Tieto Emanuelin isoäidistä on hyvin merkityksellinen, sillä nuorukainen otti Oukka -nimen sijasta käyttöön sukunimen Montell. Tällä nimellä hän myös muutti siirtolaiseksi Amerikan Yhdysvaltoihin vuoden 1840 paikkeilla. Reilut kymmenen vuotta myöhemmin ilmoitettin Finlands Allmänna Tidning -lehdessä M.B. Oukan toimesta Emanuelin perään, josta ei siis oltu kuultu muutoin. Kyseessä oli perinnönjakoon liittyvä asia, sillä isä Johan oli kuollut 1840-luvun lopulla. Luultavasti Emaueliin ei tuolloin saatu yhteyttä, sillä seuraavan he tapasivat hänet vasta vuonna 1893. Tuolloisten lehtitietojen mukaan Emanuel Montell oli ollut Amerikoissa kaikkiaan 53 vuotta ja ainakaan 45 vuoteen hänestä ei oltu kuultu mitään.

Kesäkuussa 1893 hän siis vihdoin palasi kotimaahansa. Omaiset olivat jo pitkään pitäneet Emanuelia kuolleena, koska tämä ei ollut ottanut yhteyksiä heihin. Niinpä elossa olleet sisarukset luulivat veljeään huijariksi, mutta lopulta ilo oli sitäkin suurempi, kun he pääsivät varmuuteen kotipalaajan henkilöllisyydestä.

Emanuel Montellin kerrottiin olleen lähtiessään rivakan, nuoren miehen ja yhä vielä, 75 vuoden iässä, hän oli terve sekä reipas. Jonkinlaista maallista omaisuuttakin Montellille oli vieraalla maalla kertynyt, sillä hän teki heti alkuunsa lahjoituksen Tornion kaupungin köyhille asukkaille.

3 kommenttia:

  1. Millä nimellä lie Amerikassa pyörinyt, yksinkertaisella Ancestry-haulla ei löytynyt mitään.

    VastaaPoista
  2. Mites jos kaveri pysyi koko ajan naimattomana ja lapsettomana? Mahtoiko silloin jäädä jälkiä, joita ym. palvelun kautta voisi löytää?

    VastaaPoista
  3. Riippumatta siviilisäädystä ja kansallisuudesta olisi pitänyt tulla kirjatuksi 10 vuoden välein kerättyihin väestönlaskentoihin. Mutta niiden indeksoinnit eivät ole täydellisiä eli hauilta piiloutuu aina tietoja, vaikka olisivat tulleet kirjatuiksikin.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus