analytics

Arvoitus tihenee......Poirotia kaivataan.....

Ote Salon sisäänmuuttaneista vuodelta 1833
Eilinen tarina päättyi sihen, että yritin kysellä neuvoja tuttavaltani. Valitettavasti mitään tarkempaa ei siltä suunnalta tällä kertaa irronnut, joten oli syytä aloittaa syvällisemmät pohdinnat. Salossa tai sen liepeillä syntyi rippikirjan ilmoittamaan aikaan ( heinäkuu 1797) kolme huomionarvoista "Tiinaa". Ensimmäinen oli venemies Elias Dahlmanin tytär Perniön Ervelästä, toinen Kanungin Jaatin isännän tytär Perttelistä ja kolmas torpparin tytär Uskelan Veitakkalan Palorinnalta.

Dahlmanin tyttären koko nimi oli Maria Christina ja häntä on melko helppo seurata Perniön rippikirjoista, mutta lopulta hän katoaa näkyvistä. Koska hänelle on jatkuvasti merkitty nuo kaksi etunimeä, en pidä uskottavana Maria Christinan olevan oikea henkilö tässä tapauksessa. Samalla tavalla Jaatin tyttären elämää voi seurata vuosi vuodelta, kunnes hän lopulta avioituu Tattulan Hallan talon rengin, Moses Davidssonin kanssa ollessaan itse piikana Kaivolan Jäppilässä.

Näin katse kohdistuu Veitakkalan Palorintaan. Kyseinen Christina syntyi kastettujen luettelon ja rippikirjojen mukaan 1.7.1797 muuttaen kotitorpastaan vuonna 1814 Perttelin Vihmalon Sipilään piiaksi. Sieltä hän jatkoi matkaansa 1816 Inkereen Pajarille. Lopulta 1818 hän asettuu hieman pidemmäksi ajaksi paikoilleen muutettuaan 1818 Salon Nokan tilalle piiaksi. Näin lähestymme hyvää vauhtia torppari Gabriel Andelin/Ahlroosia, joka oli syntynyt naapuritalo Saksilla. Christina pysyy Nokalla vuoteen 1829 saakka, jolloin hän hyvin epäselvän muuttomerkinnän mukaan lähtee jonnekin. Samaan rippikirjaan on hänen nimensä eteen tehty merkintä, jonka voisi olettaa muiden sivujen perusteella naimisiin menoa.

Toisaalta Salon sisäänmuuttaneiden luettelossa ja vuosien 1828-1834 rippikirjassa kerrotaan Gabrielin tulleen Nokalle Perniöstä 1833. Sisäänmuuttaneissa on nätisti lueteltu koko perhe, eli "arrendaattori" Gabriel Ahlroos, vaimo Christina Eliasdotter sekä tyttäret Mariana Christina (s. 1827) ja Amalia (s. 1831). Tuo Maria Christinan syntymäaika tekee koko keitoksesta vielä sakeamman..Onkohan Veitakkalan Palorinnan torpparin tytär sittenkään sama henkilö kuin Gabrielin mukana Perniöstä tullut vaimo. Syntymäaika tosin täsmää, mutta pariskunnan vihkimistä ei löydy mistään eikä myöskään siskosten kastetta.

Kaiken kaikkiaan hyvin omituinen sotku. Luultavasti perhe on siis käynyt kääntymässä Perniössä, vaikka heitä ei ao. pitäjän ulosmuuttaneiden luettelosta löydy. Esimerkiksi Salon sisäänmuuttaneissa on eräs Justina Fågel tullut Perniöstä samaan aikaan kuin Gabrielin perhe. Merkinnät ovat aivan peräkkäin, mutta vaikka rouva Fågel löytyy Perniön ulosmuuttaneista, ei Ahlrooseista näy jälkeäkään.

Olen yrittänyt selvittää asiaa selaamalla Perniön, Perniön Yliskylän, Salon, Uskelan ja Perniön rippikirjoja, kastettujen ja vihittyjen luetteloita sekä em. muuttaneiden listoja. Mikään näistä ei anna täydellistä ratkaisua pulmaani. Tähän asti en ole törmännyt siihen, että peräti kaksi lasta olisi jäänyt samoilta vanhemmilta merkitsemättä kastettujen kirjoihin. Oliko pappi huolimaton? Oliko Gabrielilla joku syy tähän? Missä siskokset sitten syntyivät? Miksi Ahlrooseja ei löydy Perniön muuttaneista? Minkä talon arrendaattorina eli vuokraajana esi-isäni oli?

Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia - kyllä sukututkimus voi olla todella kivaa! Nimittäin artikkelin kirjoittamisen yhteydessä hoksasin yhden mahdollisuuden, joka osoittautui oikeaksi; Mariana Christina oli Christina Eliasdotterin avioton tytär ja syntynyt Salossa 28.5.1827. Hänet kastettiin kesäkuun ensimmäisenä ja jossain välissä matkaa on tuo päiväys muuttunut muotoon 1.5.1827. Tämä ratkaisee samalla sen pulman, että Christina asui vuoteen 1829 Nokalla eikä ollut naimisissa Gabrielin tai kenenkään muunkaan kanssa.

Näin siis yksi arvoitus saa ratkaisunsa ja samalla äiti Christinan sukunimeksi löytyy Hellsberg. Nimen avulla ei valitettavasti löydy lisätietoja esimerkiksi vihkimispaikan ja -ajankohdan suhteen. Toisaalta pidän edellä esitettyjen faktojen valossa käytännössä varma sitä, että Christina on kuin onkin tuo Palorinnan 1797 syntynyt tytär. Arvoituksena pysyy Amalian syntymäpaikka, joka lienee samalla tuo isä Gabrielin vuokratila.

Perusteltuja lisätietoja otetaan mielellään vastaan joko suoraan tai kommenttiosaston kautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus