analytics

Jakob Olsinpoika Skeper eli Gammal-suvusta muutama rivi

Cornelis Anthonisz, ”Dit is die Caerte
vander See om Oost ende West te
zeylen..., Anno 1566”,  Amsterdam.
Jakob Olsinpoika Skeper, Scheper, oli laivuri ja kauppias Turussa. Vuosina 1549-59 hänen laivansa teki vähintään kuusi matkaa: kerran Rääveliin, Narvaan, Danzigiin, Stralsundiin sekä kaksi kertaa Lyypekkiin; mahdollisesti myös kerran Tanskaan. Vuonna 1554 mainittiin Jakob raatimiehenä Turussa sekä pormestarina mm. 26.11.1561 ja 5.3.1562, jona päivänä on päivätty kauppakirje Jakobin ja Juhana-herttuan välisestä tonttikaupasta. Kyseinen tontti, Luostarikorttelin no. 8 sijaitsi sillan ja torin kupeessa, Aurajoen rannalla.

Jakob kuoli vuoteen 1583 mennessä. Hänen vaimonsa oli nimeltään Elin. Leski selvästi jatkoi miehensä toimintaa, sillä hän lähetti kuninkaalle viestin armollisesti pyytäen korvausta siitä laivasta, jonka oli menettänyt edellisenä vuonna kruunun sotaväen laivauksissa. Kuningas määräsi 5.6.1583 Turun linnanpäällikkö Lasse Henrikinpoikaa tutkimaan asiaa: "...ja jos niin oli että rouva Elin menetti laivansa sillä lailla, tulisi hänen rauhansa vuoksi saada verohelpotusta sen mukaan, mikä sen arvo oli, ettei hän enää meille toisi huolia". Varmaankin oli kyseessä ollut laivan pakko-otto kruunun tarkoituksiin, eikä vapaaehtoisesta, kaupallisesta rahtitoiminnasta.

On oletettu, että Jakob Skeper oli kotoisin itäiseltä Uudeltamaalta, jossa Pernajan pitäjässä esiintyvät sekä Gammelby-niminen kylä ja Skeppars-niminen talo; olivathan nämä molemmat nimet myös suvun käytössä. Pyhtäällä, ei kaukana Pernajasta, on aikakirjoihin merkittu nimet Lars Gamall vuonna 1450, Oloff Gammell 1524 ja Staeffen Gamel 1518. Ainakin Steffen, mahdollisesti myös Oloff, olivat laivureita; Steffen rahtasi suola Räävelin ja Pernajan välillä. Ajallisesti ja patronyymin perusteella voisi Jakob olla edellä mainitun Oloffin poika, mutta mitään asiakirjatodisteita tästä ei ole. Kannattaa myös muistaa, että sekä Gammal että Skeppar olivat jokseenkin yleisiä lisänimiä.

Mathias Jacobi Gammal, Skepperus oli Vöyrin apupapin ominaisuudessa Linköpingin valtiopäivillä 1600, jolloin Kaarle-herttua oli saanut vallan. Vöyrin kirkkoherrana hän oli 1601-31. Apupappimme sai 14.12.1602 verohelpotusta, koska oli juuri tullut virkaan, eikä vielä ollut saanut tuloja siitä. Vuonna 1616 hän sai korjausta majoituskorvauksiinsa, koska pappila oli ison maantien varrella ja sotajoukot majoittuivat siellä usein. Mathiaksesta tuli myös eteläisen Pohjanmaan sopimusrovasti, alueen pappien esimies. Hänen aikanaan rakennettiin nykyinen, järjestyksessä toinen, Vöyrin kirkko. Mathias kuoli 3.6.1633 mennessä. Hänen sinetissä vuodelta 1604 oli teksti M.I./GAM/MAL sekä MISK (Mathaeus Iacobi Skepperus).


jatkuu.....

2 kommenttia:

  1. Odotan jatkoa, koska Skeper, Skepperus, Gammal on myöskin minun esivanhempia

    VastaaPoista
  2. Kirjallisuudessa esitetään virheellisesti, että Jakob Skeper olisi toiminut Turun pormestarina vuosina 1561–67 (esim. Nikula 1987: 734). Virhe johtuu ilmeisesti siitä, että 1500-luvun keskivaiheilla Turussa vaikutti Skeperin lisäksi toinenkin Jakob Olsson, joka asiakirjoissa esiintyy ilman lisänimeä. Tämä lisänimetön mies mainitaan pormestarina 26.11.1561(KA 241:2) ja 10.5.1567 (KA, Ruuthin kokoelma). Se, että Skeper ja toinen Jakob Olofsson todellakin olivat kaksi eri miestä ilmenee muun muassa siitä, että ensin mainitun leski oli nimeltään Elin (KA 233g:103v) ja jälkimmäisen Karin (KA 233g:20).

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus