analytics

Fiskarsin ruukilta


Kyläkirjaston Kuvalehti no 2, 1.2.1901
Historiallinen Sanomalehtiarkisto/Kansalliskirjasto

Satunnaisen matkailijan saapuessa nykyisessä Raaseporin kaupungissa sijaitsevaan Fiskarsin kylään, kiinnittyy huomio välittömästi tämän entisen ruukkiyhteisön komeaan päärakennukseen. Pohjan pitäjästä Karjalohjalle johtaneen tien varteen 1800-luvun alkupuolelle rakennettu kartano on viimeisen vuoden aikana kokenut perusteellisen ulkoasun kohennuksen loistaen entistä kirkkaampana arkkitehti Engelin muistona.

Fiskarsin omisti 1700-luvun lopulla hetken aikaa eräs amsterdamilainen kauppahuone, kunnes Bengt Magnus Björkman osti sen itselleen. Hän pisti laitoksen kuntoon ostaen sen tueksi mm. Orijärven kuparikaivoksen Kiskon pitäjästä. Hetken aikaa kuparintaonta tuotti paremmin kuin raudanvalmistus, mutta lopulta Björkmanin poika Bengt Ludvig keskittyi viimeksi mainittuun. Engeliltä tilattujen piirustusten pohjalta hän rakennutti em. päärakennuksen, josta tuli kolmikerroksinen. Ylimmäisen kerroksen ollessa puolivalmiina, järjesti Björkman siellä aikalaisten järkytykseksi jänisjahteja! Niinpä hänen työntekijänsä puhuivat isännästään "ihmeellisenä herrana".

Kansantarinoiden mukaan ruukinpatruuna kulki omilla maillaan silmät kiinni. Hän avasi ne vasta sitten, kun hevoskuski kertoi oltavan "toisella maalla". Björkman ei nimittäin ankarana miehenä halunnut nähdä niitä epäkohtia, joita omilla tiluksilla mahdollisesti oli. Työntekijöilleen hän oli armoton ja kerrotaan eräänkin miehen kuolleen patruunan antamaan kuritukseen. Tämän jälkeen Bengt Ludvig joutui vuodeksi vankilaan ja sillä aikaa isä Björkman myi koko ruukin Johan Jacob Julinille, vuonna 1787 Oulussa syntyneelle apteekkarille. Mutta se onkin sitten kokonaan toinen tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus