analytics

Sammatin Myllykylästä

Sammatin Myllykylän Arvelan talon vaiheet 1800-luvun loppupuoliskolla ovat isäntien osalta hieman moninaiset. Stenströmien esipolvet olivat tulleet isänniksi jo 1600-luvun puolella, kun Jacob Larsson sai talon hallintaansa joskus 1600- ja 1700-lukujen vaihteessa. Sama suku isännöi Arvelaa aina 1800-luvun lopulle saakka.

Vuonna 1827 Arvelassa syntynyt Abram Stenström sai talon isännyyden joskus 1850-luvulla. Hän oli naimisissa Nummen Sierlan kylän Salmelta kotoisin olleen Anna Hedvig Nygrenin (s. 1829) kanssa. Pariskunta ehti saada neljä lasta, mutta ikävä kyllä Abram menehtyi nuorella iällä vuoden 1858 joulukuussa. Tuolloin nuorin lapsista oli vain kuuden kuukauden ikäinen.

Kauaa ei Anna Hedvigin tarvinnut leskenä olla, sillä joko romanttiset tai ehkä sittenkin käytännölliset syyt toimittavat hänet uuteen avioon Abramin nuoremman veljen, Adolf Fredrikin kanssa. Tämä oli vaimoaan 10 vuotta nuorempi. Tästä avioliitosta syntyi viisi lasta, mutta perheonni Arvelassa päättyi elokuussa 1877 Adolf Fredrikin kuolemaan. Hieman ennen kuolemaansa Adolf Fredrik Stenström oli ehtinyt luovuttaa Arvelan poikapuolelleen Karl Abraham Stenströmille, jonka vaimo oli Amanda Matilda Rosendahl.

Adolf Fredrik ja Anna Hedvig puolestaan muuttivat naapuriin eli Myllykylän Naatulle, joka oli ikivanha sotilasvirkatalo. He eivät itse omistaneet sitä, vaan olivat ns. arrendaattoreita eli tilanvuokraajia. Naatulla Adolf Fredrik siis menehtyi ja Anna Hedvig meni kolmannen kerran naimisiin. Uusi mies oli Salon Pullolan kylästä kotoisin ollut Magnus Vilhelm Kaven, jonka kanssa Anna Hedvig vihittiin syyskuussa 1881. Mikään puhdas pulmunen ei tämä virkatalon uusi vuokraaja ollut, sillä hän oli Karjalohjalla viettäminään vuosina saanut tuomion mm. paloviinan luvattomasta myymisestä.

Anna Hedvig kuoli marraskuussa 1887 Naatulla ja Magnus Vilhelm löysi vuonna 1891 uudeksi vaimokseen em. Amanda Rosendahlin, jonka mies Karl Abraham Stenström oli jo ehtinyt kuolla. Kavenilla ja Rosendahlilla oli yksi yhteinen lapsi, 1892 syntynyt Johan Magnus.

Karl Abraham Stenström oli luopunut Arvelasta jo 1881 asettuen entisen kotitalonsa maille ns. vapaaksi torppariksi. Uudeksi isännäksi oli tullut Suomusjärven Laidikkeen kylän Öystin muonatorpparin poika Gustaf Wiman, jonka vaimo oli Edla Nyman. Viimeksi mainittu oli avioton lapsi, jonka äiti oli Karjalohjan Särkijärven Vappulan rusthollin tytär Eva Lisa Nyman.


Edellä mainituista henkilöstä vain Amanda Matilda Rosendahl ei näyttäisi olevan sukua itselleni. Sukututkijana piirtäisin mielelläni kaavioita, joista nämä erilaiset sukuyhteydet selviäisivät ulkopuolisellekin. Valitettavasti en toistaiseksi ole löytänyt sellaista työkalua, jolla voitaisiin näppärästi osoittaa useamman kuin kahden henkilön keskinäiset sukulaisuudet graafisesti. Mikäli sinulla hyvä lukijani on päteviä ehdotuksia, kuulisin niistä mielelläni,

3 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta!

    Sattuipa hauskasti, että Amanda Matilda Rosendahl on minun sukulaiseni. Amandan kastemerkintä löytyy täältä

    http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=8747&pnum=122

    Amandalla oli Kavenin kanssa Johan Magnuksen lisäksi ainakin pojat Oskar Albert ja Kustaa Aadolf.

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteestasi ja Oskarin sekä Kustaan tiedoista.

    Amandan esipolvet olen kyllä selvitellyt, mutta eivät osu yksiin omieni kanssa. Mikä on kyllä tosi outoa tuolla seudulla :)

    VastaaPoista
  3. Voit vielä lisätä siihen kaavioon Magnus Wilhelm Kavenin 1. puolison Maria Gustava Kolinin o.s. Janson.

    http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=16405&pnum=223

    http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5164&pnum=40

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus