analytics

Pelimanni Olin

Knut Fridolf Olin oli aikuisiällä seppänä Billnäsin ruukilla. Hän oli syntynyt vuonna 1866 Mustion ruukilla Karjaalla. Hänen isänsä oli kellonsoittajana ruukin seurakunnassa ja soitti myös viulua. Knut Fridolf aloitti viulunsoiton 10-vuotiaana ja sai ensimmäisen oikean viulunsa serkulta, joka oli pelimanni.

Hän kertoi, että hänen ensimmäinen viulunsa koostui puupalasta, johon oli kiinnitetty ompelulankaa kieliksi ja neulasta tehty jousi, ja että hän sai monta kertaa selkäänsä äidiltään, koska ompelulankaa meni niin paljon kieliksi, joka oli kehrätty pellavasta.



"Mutta", hän lisää, "en lopettanutkaan soittamista, vaikka otin selkääni, sillä musiikki oli aina mielessäni. En voinut olla välittämättä siitä, se pysyy mielessäni niin kauan kuin elän".

Olin omisti Stradivariuksen mallin mukaisen viulun ja soitti myös kannelta. Merkittyjä sävelmiä: polskat, valssit (joitain tallennettu gramofoniin), masurkat, polkat ja marssit. Edvard Hedmanin mukaan häntä pidetään huomattavana pelimiehenä, "jolla on erittäin loistava jousitus".

Tieto gramofoniin tallentamisesta on luultavasti väärä, sillä Olin kuoli jo 1896. Toisaalta teknisesti ottaen on mahdollista, että hän olisi ehtinyt tehdä tallenteen. Julkisista arkistoista en löytänyt tietoa Olinin mahdollisista valssitallenteista.

 Kuvituksena Pekka Halosen teos Viulunsoittaja, Ateneumin taidemuseon kokoelmat - CC0 1.0 DEED



[1] Budkavlen : meddelanden utgivna av Brages sektion för folklivsforskning, 01.01.1925, nro 4, s. 16

https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/917709?page=16

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus