Marttilan hautausmaalta löytyy kaunis muistokivi, jonka ääressä lepäävät Mandi Sjöblom ja Hilda Normala. Kiveen kiinnitetyssä laatassa on miehen pää ja teksti "Eläinten ystävä opett. Mandi Sjöblom". Kuka tämä nainen siis oli?
Mandi eli ristimänimiltään Amanda Aleksandra syntyi syyskuussa 1858 Rymättylässä. Hänen vanhempansa olivat pitäjänräätäli Gustaf S. ja vaimonsa Fredrika Fagerlund, jotka asuivat perheineen Salon kylässä. Vuoden 1880 elokuussa Amanda hyväksyttiin Jyväskylän suomenkieliseen kansakoulunopettajaseminaariin. Tämä maamme ensimmäinen kansakouluihin opettajia valmistava laitos oli perustettu 1863 Uno Cygnaeuksen johdolla.
Opettajiksi aikovilta vaadittiin "korkeaa siveellisyyttä, lähimmäisenrakkautta, oikeudenmukaisuutta ja uskonnollisuutta. Lisäksi piti olla luonteeltaan käytännöllinen ja kätevä." Amanda l. Mandi Sjöblom ei voinut opiskella yliopistossa, sillä se sallittiin naisille maassamme vasta 1901. Tosin jo vuodesta 1870 alkaen heillä oli mahdollisuus anoa erillisoikeutta yliopisto-opintoihin.
Jyväskylässä opiskellessaan sai Mandi vuonna 1883 opettajan paikan Säkylän kansakoulusta. Viimeistään 1886, jolloin hän oli jo valmistunut seminaarista, hänet valittiin Mäntän tehtaan koulun opettajaksi. Tämä oli pitäjän ensimmäinen kansakoulu, joka oli perustettu hiomon työläisten pyydettyä tehtailija G. A. Serlachiukselta opetusta lapsilleen. Muutaman vuoden kuluttua opettajattaremme siirtyi Kuorevedelle paikallisen koulun palvelukseen.
Kuorevedellä hänen harras uskonnollisuutensa ilmeni monissa muodoissa. Neiti Sjöblom piti raamatunselitystunteja sunnuntaisin koululaisilleen, kiersi kutsuttuna kylästä kylään puhumassa uskon asioista sekä opetti pyhäkoulussa. Vähitellen hänestä tuli paikallisen kirkkoherran, Axel Hellstenin luotettu. Tämä johti syyskuussa 1895 dramaattisiin tapahtumiin tässä keskisuomalaisessa seurakunnassa.
Kun Hellstenillä oli omien sanojensa mukaan kyseisenä sunnuntaina laillinen este jumalanpalveluksen aikaan, oli hän pyytänyt neiti Sjöblomia pitämään sen sijasta "rukoushetken tekstin selityksineen kirkossa kirkkoneuvoston ja seurakunnan luvalla ja kirkkoherran myönnytyksellä, määräyksellä, että se oli toimitettava kirkkolain säädöksen mukaan. Tästä röyhkeästä teosta tuomitsi Turun tuomiokapituli kirkkoherran erotettavaksi virastaan kuudeksi kuukaudeksi, koska hän oli ollut niin rohkea, ettei Kristuksen sanojen mukaan tehnyt eroa miehen ja naisen välillä. Hovioikeus vahvisti tämän rangaistuksen, jonka jälkeen asia lähti senaatin käsittelyyn. Se langetti lopullisena päätöksen neljän kuukauden virasta erottamisen ja sinä aika Hellsten menettäisi puolet laillisista tuloistaan sekä puolet sivutuloista. Kaiken lisäksi hänen piti antaa sijaiselleen ilmainen asunto.
Kuoreveden kunnan kanssa Mandi sai taistella omasta palkastaan. Kunta oli pidättänyt alusta saakka 100 markkaa siitä korvauksesta, mikä senaatin päätöksen mukaan olisi kuulunut opettajattarelle. Tästä seurasi oikeustaistelu, joka keväällä 1898 sai Mandille edullisen päätöksen. Kunta velvoitettiin maksamaan nuo puuttuvat sataset vuosilta 1891 - 1896 ja lisäksi 30 markkaa oikeudenkäyntikuluja. Valistuneena naisena Sjöblom osasi pitää puoliaan kunnan virkamiehiä vastaan.
Uskonnon lisäksi Mandi Sjöblom ansioitui varhain eläinsuojelussa. Jo vuonna 1893 hän sai vastaanottaa eläinsuojeluyhdistyksen kunniamerkin Tampereella. Vuosien mittaan Mandi levitti tietoutta erilaisissa tilaisuuksissa, pitäen samalla esillä myös raittiudensanomaa. Hänen kohderyhmänsä olivat erityisesti lapset ja heidän vanhempansa. Neiti Sjöblom katsoi kasvatuksella olevan erittäin suuren merkityksen eläinsuojelutyössä. Ilmeisesti hän oli vakuuttava puhuja, sillä esimerkiksi Hauholla perustettiin heti hänen esitelmänsä jälkeen oma eläinsuojeluyhdistys. Mandi piti mukanaan myös aiheeseen liittyvää kirjallisuutta myyden sitä innokkaimmille seuraajilleen.
Kuka sitten oli Hilda Normala? Vaikka Hilda oli vain 11 vuotta Mandia nuorempi, oli hän tämän kasvattitytär. Hilda Nylund, kuten hänet aikanaan tunnettiin, oli syntynyt piika Miina Samulintytär Ollilan aviottomana lapsena Keuruulla 1869. Hän oli usein mukana Mandin pitäessä raamatunselitystuntejaan tai eläinsuojeluluentojaan. Kuorevedellä pidetyssä pyhäkoulujuhlassa Mikkelin päivänä 1896 Hilda ja Mandi esiintyivät yhdessä pitäen pyhäkoulun oppiaineista ns. malliluennot.
Amanda Aleksandra "Mandi" Sjöblom ja Hilda, joka oli suomentanut sukunimensä Normalaksi, asuivat lopulta Marttilassa. Naimattomina ikänsä pysyneistä ystävyksistä Mandi kuoli 1836 ja Hilda 1952.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Amerikkalainen ohjaaja David Lynch on tullut kuuluisaksi rajoja rikkovista ja omalaatuisista elokuvistaan. Hänet on palkittu mm Cannesin fil...
-
Historian kuvakokoelma M. L. Carstensin kokoelma Museovirasto Suomen ensimmäinen Säästöpankki perustettiin Turkuun 200 vuotta sitten, tarkem...
-
Kuopionniemellä sijainneen Tavinsalmen kirkon ensimmäiseksi kirkkoherraksi tuli Aeschillus Matthiae eli suomalaisittain Esko Matinpoika.Itse...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti