Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

9.7.2010

Pyhän Henrikin tie

Turusta on aikoinaan johtanut ns. Nunnapolku nykyisten Räntämäen ja Kärsämäen kaupunginosien läpi kohti Ruskon kirkkoa. Toisinaan reittiä on nimitetty myös Pyhän Henrikin tieksi ja se tuli merkityksi myös 1700-luvun loppupuolella tehtyyn Kuninkaan kartastoon.

Vuosisatojen kuluessa on alkuperäinen linjaus jäänyt rakentamisen alle, mutta pieniä välähdyksiä siitä voi edelleen nähdä. Kärsämäen hautausmaan toisella puolella, lähestyttäessä Turun lentokenttää.


Nykyisten Siipi- ja Lentorahdintien vierellä kulkee pari pätkää tätä pyhiinvaeltajien käyttämää reittiä. Länsipuolella Siipitietä löytyy mm. oheinen polku, jonka alkupää on merkitty oranssilla merkkinauhalla tämän vuosituhannen vaeltajia varten.

Tielinjaa voi seurata myös lentokentän pohjoispuolella Ruskon laajojen hiekanottoalueiden keskellä. Kulkuyhteys Ruskon kirkolle katkesi 1950-luvun lopulla, kun lentokenttää rakennettiin. Pyhän Henrikin tien reitti kulki kentän keskiosan poikki.

Kuvaa klikkaamalla löydät Aulis Ojan tekemän analyysin eräistä muinaisista teistämme, esimerkiksi juuri Nunnanpolusta!

3 kommenttia:

 1. "Pyhän Henrikin tie" on myös pyhiinvaellusreitti, joka kulkee Turusta Kokemäelle. Perustiedot tässä. Järjestettyjä uskonnollisia vaelluksia kulkee parin(?) vuoden välein. Itseäni himottaisi kävellä yksinäni, mutta en ole saanut kuitenkaan aikaiseksi.

  VastaaPoista
 2. Täällä päin kaikki tietävät tuon pyhiinvaellusjutun, joten en sitä erikseen kirjoittanut ylös.

  Kannattaa lukea tuo Aulis Ojan jo aikaa sitten tekemä analyysi.

  Ei muuta kuin hyppäät onnikkaan, tulet Turkuun ja alat kävellä!

  VastaaPoista
 3. Ei löytynyt kuvaa klikkaamalla. Siirtynyt varmaan pois siellä avautuvan sivun etusivun linkeistä.

  VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...