Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

20.7.2010

Hieman arkeologiaa Auran kunnasta

Hiekkakuoppien kaivaminen harjumaisemiin on monesti avannut näköaloja myös menneisyyteen. Auran kunnan Laukkaniitun Vanhatalosta noin kilometrin verran kaakkoon voi löytää metsän siimeksestä laajan sorakuopan, Yliskulmalle johtavan tien pohjoispuolelta. Kuoppa on tehty soraharjun eteläiselle puolelle. Maantien eteläpuolella taasen on jo tyystin metsittyneitä kuoppia, joista vietiin 1800-luvulla soraa Turku-Toijala -rautatien rakentamista varten.

Edellä mainitun iso sorakuopan itäpään eteläreunassa on hyvin hienoa hiekkaa, josta vuoden 1999 arkeologisessa inventoinnissa löytyi palanutta luuta, kvartsi-iskoksia sekä kiviesineen palanen. Kuopan toiselta puolelta vastaavia löytöjä ei ole tehty.

Vuoden 2010 kesällä Vanhatalon nummesta löytyi edelleen pieniä kvartseja aivan metsän pinnan ja hiekkapohjan yhtymäkohdasta.


Vain muutama sata metriä tästä hiekkakuopasta Aurajoelle päin on tien eteläisellä puolella Vanhatalon Hakapelto. Se on loivasti etelään päin viettävä peltorinne, tien pohjoispuolella on mäntykangasta ja kalliota. Maa on soransekaista peltomultaa. Tien varressa on metsikössä vanha sorakuoppa.

Löytöalue on n. 150 m pitkä kaistale tien eteläpuolella. Maantietä on nykyään levennetty ja sen leikkauksesta löytyi vuoden 1999 inventoinnissa kvartsi-iskoksia. Myöhempi tienrakennus on luultavasti tuhonnut suuren osan asuinpaikasta.

Kuvissa ylempänä Vanhatalon nummen hiekkakuopalta löytynyt iskos ja alempana Hakapellon sorakuopan metsikköä.

Koska Laukkaniitun Vanhatalo on erittäin vanhaa asutuskerrostumaa, on kiehtovaa miettiä näiden iskosten tekijöiden ja talon varhaisimpien asujainten mahdollisia sukulaisuuksia. Välissä on toki satoja vuosia ennen kuin pääsemme kirjoitetun historian piiriin, mutta onhan joissain alueen talonpoikaistaloissa asuttu todistetusti 1540-luvulta tälle vuosituhannelle saakka saman suvun piirissä. Miksei sitten sama olisi tapahtunut jo paljon aiemmin. No, tuskinpa tämä on mahdollista, mutta ajatusleikki sentään sallittakoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...