Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

8.7.2010

90 ja 90


Maaliskuussa 1865 kuoli silloisen Kiikan pitäjän vanhin ihminen, juuri 90 vuotta täyttänyt leskivaimo Maria Tuomaantytär. Hän oli syntynyt Huittisten Villilän kylän Torkkelin talossa 26.2.1775 isäntä Tuomas Tuomaanpojan ja Kaisa Matintyttären perheeseen.


Kuollessaan hän asui Haapaniemen Ylikokon talon mailla itsellisenä. Avioliitosta Antti Antinpojan, Kokon isännän kanssa, oli Marialla kahdeksan lasta. Lastenlapsia oli ehtinyt syntyä 28 ja lastenlasten lapsia 54. Näin ollen hänellä oli kuollessaan tasan 90 jälkeläistä. Asiasta uutisoi mm. sanomalehti Tähti, joka muisti erityisesti korostaa erästä hyvin merkittävää seikkaa seuraavaan tapaan;

"Ja on mainittava, ettei niistä ole yhtään äpäränä syntynyt"

Ylikokon isäntä isänsä jälkeen oli ollut 1796 syntynyt Juho Antinpoika ja hänen kuoltuaan kolmatta sukupolvea edustanut Juho Vilhelm Juhonpoika.

2 kommenttia:

  1. Sekä Kiikka että Huittinen kuuluvat Lasse Iso-Iivarin talonhaltijaluetteloiden kattamaan alueeseen. Mutta Huittisista ei Villilää löydy, se on Keikyän alla. Jossa ei ole Tuomas Tuomaanpojasta ja Kaisa Matintyttärestä jälkeäkään Torkkelin kohdalla. Eikä Huittisten kastetuissa kyseisellä päivällä oikeanoloista Mariaa. Sanomalehtitietoihin ei aina kanntata luottaa?

    Kiikan listauksessa Yli-Kokon isännän vaimo "Maria Thomasd Toperi" on syntynyt "26.1.1775 Keikyä ". Toperi on Villilässä (tämän tiedän ulkoa, sillä sen omisti 1900-luvulla mummoni setä) ja talon hallintaluettelosta löytyy Tuomas Tuomaanpoika, jolla on ollut kaksikin Kaisa Matintytärtä vaimonaan.

    Mutta... Huittisten kastettuihin palaten tammikuun päivämäärällä löytyy Torkkelin isäntäpariskunnalle syntynyt tytär... Joka vanhempineen viimeistään viisi vuotta myöhemmin Toperissa? Epäilenpä, että Marian kastekirjauksessa on tapahtunut ajatusvirhe, sillä isoveli Thomas (s. 22.1.1767) on merkitty Toperissa syntyneeksi.

    VastaaPoista
  2. Lehtitiedoissa ei ole mitään vikaa. Päätelmät olivat ihan omia hutaisujani :)

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...