Abraham Fagerströmin syntyi Kemiön Smedsbölen Västgårdin tilalla 1811. Hänen vanhempansa olivat tulleet talon lampuodeiksi Dragsfjärdin Björkbodan ruukilta. Isä Isaac Eriksson Fagerström oli työskennellyt voutina tässä 1731 perustetussa ruukissa ja äiti Eva Söderbergillä riitti työtä muutaman vuoden välein kasvavan lapsikatraan hoidossa.
Isaac ja Eva olivat menneet vihille loppukesästä 1801. Tuolloin sulhanen mainittiin ajurina ja morsian piikana Björkbodassa. Kun perhe muutti 1811 Kemiöön, seurasivat vanhempiaan lapset Johan Fredrik, Isak Adrian ja Eva Catharina. Abrahamin jälkeen syntyivät vielä Anna Lisa ja Charlotta Carolina. Isä Isaacin jälkeen Västergårdin vuokraviljelijänä jatkoi Johan Fredrik, kun taas Isak Adrianista tuli Vestermarkin kylän Österstugan isäntä.
Abraham asui pitkään kotitalossaan, mutta vihdoin 1849 hän muutti Yläneelle. Sinne oli 1828 perustettu Tourulan lasitehdas, jonka palvelukseen Fagerström nyt antautui. Samaan aikaan Tourula oli vaihtanut myös omistajaa. Kauppaneuvos Kingelinin perilliset myivät Tourulan 43,000 hopearuplasta edesmenneen kreivi M. Armfeltin perillisille. Nämä omistivat sen aina vuoteen 1888 myydäkseen sen tuolloin Antti Ahlströmille. Tänä aikana Tourulaan oli liitetty siitä 1663 erotettu puolikas. Tilan ensimmäisten tunnettujen omistajien joukossa 1500-luvun puolivälissä olivat Klaus Stensson ja Kustaa Fincke.
Fagerströmistä tuli sekä tehtaan että Tourulan tilan ykkösmies, sillä sen varsinaiset omistajat asuivat muualla. Fagerström opittiin tuntemaan uutterana ja rehellisenä miehenä. Tehtävät olivat monipuoliset ja jo muutama kuukausi Yläneelle tulonsa jälkeen Fagerström kaupitteli Åbo Tidningarissa vasikoita. Nämä olivat suomalaisrodun ja Ayrshiren-rodun jälkeläisiä. Saatavilla oli sekä härkiä että lehmiä.
Näin ollen ei ollut mikään ihme, että häntä vielä ikämiehenä kysyttiin vastaperustetun kunnallislautakunnan esimieheksi. Tähän luottamustoimeen Abraham oli saanut kokemusta Yläneen köyhäinhoidon johtajan virasta. Kaiken kaikkiaan hän ehti olla esimiehenä yhdeksän vuoden ajan, kunnes kesällä 1883 menehtyi 72 vuoden iässä. Hänet on haudattu Yläneen kirkon vierelle. Abraham Fagerströmin leski Emerentia eli vielä lähes 20 vuotta ja kuoli vasta 1892. Hänen kuolinpesänsä hoitaja G. A. Demander järjesti huutokaupan, jossa myyntiin tuli mm. hevosia, kultaesineitä, hopeaa, huonekaluja, petivaatteita, työkaluja - kaikkea sitä, mitä isossa maalaistalossa oli tarvittu.
Tourulan lasitehdas jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1901 ja sen tekemät esineet ovat luonnollisesti keräilytavaraa.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
-
Hopeavero oli merkittävä verouudistus Suomessa ja Ruotsissa vuonna 1571. Sen taustalla olivat Ruotsin valtiopäivien päätös kerätä varoja nii...
-
Voudin- ja läänintilien asiakirjoista löytyy valtava määrä erilaisia kuitteja ja kirjeitä. Tässä esiteltävä on tallennettu Karjalan voutikun...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti