Pyhän Yrjänän hospitaali
Pyhän Yrjänän hospitaali toimi Turussa leprahospitaalina
1300-luvulta 1620-luvulle saakka. Sen perustamisajankohtaa ei tarkasti tiedetä,
mutta se mainitaan esimerkiksi eräässä kirjeessä (oheinen kuva) vuodelta 1396[1].
Kirjeen vapaa suomennos on seuraava:
Turun piispa Björn myöntää, sen jälkeen kun hän
on tuomiokapitulin suostumuksella perustanut "reliikkijuhlan"
vietettäväksi pyhän Henrikin päivän jälkeisenä päivänä, neljänkymmenen päivän
aneet niille, jotka tänä päivänä sekä muina lueteltujen pyhimysten ja
marttyyrien päivinä vierailivat Turun tuomiokirkossa, samoin kuin niille, jotka
osallistuivat tietyissä kulkueissa sekä päivittäisissä kuorilauluissa ja jotka
saapuivat hospitaaliin, Pyhän Hengen taloon, mustaveljien luostariin,
tuomiokirkkoon sekä myös Räntämäen ja Kaarinan kirkkoihin tiettyinä, kullekin
paikalle määrättyinä viikonpäivinä. Annettu pyhän Clementin paavin ja
marttyyrin päivänä.
Muutto Seilin saarella
Sairaala sijaitsi keskiaikaisen Turun kaupunkialueen ulkopuolella[2],
Puolalanmäen lähellä, lähellä nykyistä Kauppatoria. Hospitaalista on säilynyt
joitakin esineitä nykypäivään, kuten 1400-luvulta peräisin oleva
ehtoolliskalkki ja pateeni, jotka myöhemmin siirtyivät Seilin hospitaalin
käyttöön. 1600-luvun alussa spitaalia sairastavien määrä Suomessa kasvoi. Tämän
vuoksi Kustaa II Aadolf antoi vuonna 1619 käskyn uuden hospitaalin
perustamisesta. Sijaintipaikaksi valittiin syrjäinen Seilin saari, joka kuului
Nauvon pitäjään.
Päivittäiset ateriat
Siltä ajalta, kun hospitaali sijaitsi vielä suurin piirtein
nykyisen Yliopiston- ja Aurakadun risteyksessä, on säilynyt mukava dokumenttia[3]
voudintilien yleisissä asiakirjoissa. Siitä saamme selkoa vuonna 1603 asukeille
tarjotusta päivittäisestä ruoasta. Kyseessä ovat toukokuiset päivät em. vuonna:
22. lauantai puuroon ja keittoon jauhoja, rukiista - 1 tynnyri
23. sunnuntai lihaa - 2 naulaa, 7 markkaa, leivälle,
rukiista - 41 kappaa
24. maanantai tuoretta kalaa - 3 kappaletta, olutohraa
- 6–7 kappaa
25. tiistai makeaa maitoa - 4 ½ kannua, suolaa - 2
naulaa, 13 markkaa
26. keskiviikko kuivattua kalaa - 15 markkaa
27. torstai suomalaista kalaa - 3 kappaletta
[1] Medeltida avskrifter: A 10 fol. 70
RA 0201
[2] Turun
spitaaliset ja Pyhän Yrjänän hospitaali - FT Veli Pekka Toropainen
[3] Yleisiä
asiakirjoja - 277 Turun hospitaalin ruokintaluettelo 1603-1603, jakso 3;
Kansallisarkisto:
https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=8375091803&aineistoId=1583728291
/ Viitattu 24.10.2024
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti