analytics

Klarinettimies

Anders Lagerbom, klarinetinsoittaja, syntyi vuonna 1758 Kokemäellä. Hänen isänsä oli Kokemäen kirkkoherran apulainen. Anders kuoli Huittisissa vuonna 1789. Hän oli nuorena opiskellut Porin triviaalikoulussa vuosina 1772–1774. Aikuisena hänet merkittiin rippikirjoihin klarinetinsoittajaksi, mikä oli yksi sotilassoittajien nimikkeistä. Hän todennäköisesti palveli Porin läänin jalkaväkirykmentissä.

Esimerkiksi vuonna 1785 Porin jalkaväkirykmentissä oli kuusi piiparia, mutta vain yksi selkeästi mainittu soittaja (spel), vaikka rykmentillä oli neljä klarinettia ja he olivat kouluttaneet neljä klarinetistia. Klarinetinsoittajat eivät kuitenkaan vielä tuolloin toimineet virallisena soittokuntana. Toisissa rykmenteissä, kuten Hämeen jalkaväkirykmentissä vuonna 1795, kaikki soittajat kutsuttiin klarinetisteiksi, vaikka soittimina käytettiin myös muita soittokuntamusiikissa käytettyjä instrumentteja, kuten fagotteja ja käyrätorvia.

Anders Lagerbom kuoli Kustaa kolmannen sodassa Joroisissa vuonna 1789. Porrassalmen taistelussa 13.6.1789 Ruotsin puolustajat torjuivat hyökkäyksen Mikkelin eteläpuolella. Taistelu oli Ruotsille tärkeä voitto, vaikka strategisesti se ei ollut kovin merkittävä, koska venäläiset valtasivat Mikkeliin vain viikkoa myöhemmin. Ruotsalaiset kuitenkin myöhemmin valloittivat Etelä-Savon takaisin vastahyökkäyksellä Joroisten suunnalta.

Anders Lagerbomin puoliso oli Juliana Heikintytär, joka syntyi Akaan pitäjässä.


Kuva - Tablature contenue dans la première méthode éditée pour clarinette de Joseph Friedrich Bernhard Caspar Majer (1732), traité « Museum musicum »

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus