analytics

Olemmeko sukua?

Todennäköisyys sille, että kaksi Suomessa syntynyttä suomalaista on biologista sukua keskenään, riippuu siitä, mitä tarkoitetaan "biologisella sukulaisuudella". Tarkastellaan muutamia yleisimpiä sukulaisuussuhteita:


1. Sisarukset: Todennäköisyys, että kaksi satunnaisesti valittua suomalaista on täyssisaruksia (samat vanhemmat), on erittäin pieni. Se riippuu monista tekijöistä, kuten perhekoon jakaumasta ja syntyvyydestä, mutta karkeasti arvioiden se on luokkaa 1/10000 - 1/100000. Puolisisarusten todennäköisyys on hieman korkeampi.

2. Serkut: Todennäköisyys, että kaksi suomalaista on serkuksia (yhden vanhemman sisaruksen lapsia) on huomattavasti korkeampi kuin täyssisarusten. Tarkka arvio on jälleen vaikea, mutta se on luultavasti luokkaa 1/100 - 1/1000. Pikkuserkkuja on vielä todennäköisemmin, ehkä jopa luokkaa 1/10 - 1/100.

3. Jaettu yhteinen esivanhempi: Jos laajennamme "biologisen sukulaisuuden" kattamaan kaikki, joilla on yhteinen esivanhempi, todennäköisyys kasvaa dramaattisesti. Muutaman sukupolven taaksepäin mentäessä yhteisten esivanhempien määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Suomen kaltaisessa maassa, jossa väestö on melko pieni ja historiallisesti melko homogeeninen, on erittäin todennäköistä, että kahdella satunnaisella suomalaisella on yhteinen esivanhempi viimeisen 500-1000 vuoden aikana. Todennäköisyys lähestyy siis 100%, kun mennään tarpeeksi kauas taaksepäin.


Yhteenveto:


Täyssisarukset: ~ 1/10000 - 1/100000

Serkut: ~ 1/100 - 1/1000

Pikkuserkut: ~ 1/10 - 1/100

Jaettu esivanhempi (esim. 500-1000 vuotta sitten): Lähestyy 100%

On tärkeää huomata, että nämä ovat vain karkeita arvioita. Todelliset todennäköisyydet riippuvat monista tekijöistä ja tarkkojen lukujen laskeminen on äärimmäisen vaikeaa. Lisäksi suomalaisten geneettinen rakenne ei ole täysin homogeeninen, joten tietyillä alueilla tai tietyistä suvuista peräisin olevien henkilöiden välillä sukulaisuussuhteet voivat olla todennäköisempiä kuin toisilla.

Lopulta kysymys siitä, mikä todennäköisyys on "korkea" tai "matala", on subjektiivinen. Useimmille ihmisille täyssisarusten todennäköisyys on varmasti pieni, mutta pikkuserkkujen tai kaukaisempien sukulaisten löytyminen voi olla yllättävänkin yleistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus