Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

19.12.2006

Haapaniemen linna

Kiskon Kirkonkylästä pari kilometriä Aijalan suuntaan, Kirkkojärven rantamaisemissa sijaitsevat Haapaniemen kartanolinnan rauniot.

Kartanon varhaisin tunnettu omistaja oli yksi kaukaisista esi-isistäni Krister Frille, jonka isä Håkan oli Halikon kihlakunnan tuomarina ainakin 1410-luvulla. Suomeen
Frillet olivat tulleet Tanskanmaalta.

Kellarikerroksen rakentamisaikaa ei tarkalleen tiedetä, mutta fragmentteina säilynyt asuinkerros on peräisin 1500-luvun lopulta. Haapaniemi oli alunperin ollut enemmän puolustustarkoituksiin rakennettu linnake, mutta tuolloin siitä tuli porrastornillinen aatelislinna.Isovihan jälkeen linna raunioitui ja omistajat muuttivat viereen rakennettuun uuteen kartanonrakennukseen, joka oli tehty puusta.


Haapaniemen rauniot peittyivät vähitelleen kasvillisuuteen ja vasta 1952 Museovirasto aloitti niiden restauroinnin. Asuinkerroksen kauniita takkarakenteita korjattiin ja yläkertaan johtavat portaat ovat havaittavissa. Jälleen kerran kohde on mitä mielenkiintoisin retkeilylle. Kellarikerroksen holveissa voi miettiä kansantarua sinne suljetusta aatelisherran tyttärestä, joka joutui vuosikausia virumaan kosteassa sellissään uhmattuaan naida sopimattoman sulhon.Mikroliitti Oy:n sivuilta voit lisäksi ladata arkeologisen tutkimusraportin Haapaniemen alueesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...