Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

4.3.2014

220 vuotta aiemmin......

Rakenteiden jäänteitä Kosken ruukilla vuonna 2008
Tajusin aivan sattumalta, että esiäitini Sara Berg syntyi päivälleen 220 vuotta minua aikaisemmin. Vasaraseppä Olof Bergin ja Saran tytär oli perheensä keskimmäinen lapsi, jonka veljiä olivat vasaraseppä Henrik Berg ja seppä Johan Berg. Nuorempia sisaruksia olivat naimattomana kuollut piika Emerentia ja ruukkirenki Johan Örmarkin puolisoksi päätynyt Christina.

Sara Berg syntyi siis 9.4.1746 Mustion ruukilla. Hänen kummeinaan olivat ainakin ruukinpatruuna Henrik Johan Kreij, ruukkisaarnaaja Henrik Warelius, Anders Henriksson, Anna Margareta Ståhlhammar ja Anna Abramsdotter.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1763 Kosken ruukin hiilirenki Petter Törnqvist vei Saran vihille. Hänen kanssaan Saralla oli kahdeksan lasta ja vuosien mittaan hiilirengiksi tuli seppämestari. Petter menehtyi huhtikuun lopulla 1796 Kosken ruukilla, jossa oli asunut koko ikänsä.

Parin vuoden päästä Saran tapaa Pohjan pitäjän Antskogin ruukilta, jossa hän asuu samassa taloudessa siskonsa Emerentian, tyttäriensä Ulrikan ja Stina Lisan kanssa. Äiti-Sara oli asunut samassa mökissä, mutta kuollut muutamia päiviä Petter Törnqvistin jälkeen. Sara Berg menehtyi lokakuun 20. päivä vuonna 1801.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...