analytics

Pitäjänkokous Pihtiputaalla 11.3.1866

TerhiA:n sähköisestä jäämistöstä löytyi tämä mukava, historiallinen hetki Keski-Suomesta;




""Tänne kun oli puhe levinnyt, että monessa Seurakunnassa Waasan läänin itäpuolessa on kirkon kokouksia pidetty siitä, että alamaisuudessa pyydettäisiin Korkeata Esivaltaa siirtämään osa Waasan maaherran virastoa Jyväskylän kaupuntiin täydellä päätös oikeudella kaikissa siihen virastoon kuuluvissa asioissa läänin itäpuoliskolla, niin on pyydetty kirkon kokousta täällä Pihtiputaassakin pidettäväksi kuulustella Seurakunnan muitakin miehiä, eikö nekin tahtoisi yhdistyä tuohon alammaiseen pyyntöön.

Seurakuntalaiset ihastuivat tuosta asiasta, ja soisivat sen tulevan toimeen kaiken mukomin. Harva mies täältä pystyy asioitaan ajamaan kaukaisessa maaherran virastossa. Lähde ensin monen penikulman päähän tavottamaan nimismies tänne taikka muuta miestä asianajajaksi, maksa isot maksut täällä ja toiset mokomat toiselle asiamiehelle Waasassa, siihen sitten monen-kertaiset postirahat, kun kirjat näetsen juoksevat edestakasin. Waan jos ett poloinen noita kestä, pane eväskonti selkääs - jos on evästä panna - ja lähde astua tallustamaan neljän kymmenen penikulman päähän tuonne Waasaan eli oikeastaan Nikolain kaupuntiin. Kun vihdoin olet perille päässyt, etsi siellä vento vieraassa paikassa asiamiestä. Saat minkä saat. Ja kylläpä semmoinenkin matka kysyy kukkaroa. Mutta käypä välistä vielä niinkin hullusti, että siellä ruotsalaisessa kaupunnissa äkkinäinen ylimaan mies joutuu jonkun aika veitikan käsiin, joka kaivelee kukkaroasi pohjia myöten. Tämän hyvän huostaan jätät asiasi ja astuksentelet kotiin päin. Mutta sinne meni rahat, sinne vaivan näkö ja vieläpä koko juttusikin.  Kummakos sitte, että moni asia täällä Waasan läänin itäpuolessa on rempallaan ja menee nurin narin.  Nyt varsinni näin köyhinä aikoina.

Sentakia päätti miehet yksimielisesti mennä alammaisella rukouksella saada Jyväskylään Maaherran Virasto, taikka edes osa siitä, niin myös läänin Maamittarin konttoria. Se olisi siunattu etu tällenkin Seurakunnalle, ja valittiin tunnettu kunnon mies, herra kommissioni maamittari Adolf Fredrik Tavaststjerna valtien (?) mieheksi tähän jalo-arvoiseen asiaan.""

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus