Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

30.1.2017

Suomen ensimmäinen sukututkimuslehti


Vuonna 1918 alkoi ilmestyä Suomen Sukututkimusseuran toimesta lyhytikäinen Genealogica-julkaisu, joka oli maamme ensimmäinen sukututkimukseen keskittynyt aikakauslehti. Lehden esipuheessa E. Granit-Ilmoniemi kirjoitti seuravasti;

”Täten tarjotaan tilattavaksi GENEALOGICA niminen aikakauskirja, jonka tarkoituksen on julkaista kirjoituksia niin hyvin historiallisen kuin biologisen sukututkimuksen alalta sekä olla yhdyssiteenä Suomen Sukututkimusseuran jäsenten ym. kotimaassa ja ulkomailla asuvien kansalaisten kesken, jotka sukututkimuksta harrastavat.”

Edelleen Granit-Ilmoniemi lupasi lehden julkaisevan kirjoituksia vierailla kielillä ja jopa esperantoksi etenkin kysymyksissä, joilla on kansainvälinen merkitys.
Ensimmäinen numeron artikkeleissa käsiteltiin mm. Sakari Topeliuksen isänpuoleisia esivanhempia, Ahlström-sukua sekä Pornaisten kappalaisen Henrik Heleniuksen perillisiä. Lisäksi tilaa oli varatta kysymyksille ja vastauksille. Tätä nykyä ongelmaan kuin ongelmaan tuntuu saavan sosiaalisen median kautta vastauksen jopa minuuteissa. Vuonna 1918 tietojen vaihtaminen oli paljon hitaampaa, sillä vastausta joutui odottamaan muutamia kuukausia, aina lehden seuraavaan numeroon saakka.

Klikkaamalla oheista kuvaa pääset lukemaan Genelogicaa-lehden yhtä numeroa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...