Siirry pääsisältöön

Udny of Tillery

Skotti Peter Udnie (k. 1656) tuli kantaisäksi suvulle, joka sai paikan Ruotsin ritarihuoneella nimellä Udnie no. 375. Kolmessa ruotsinkielisissä genealogisessa teoksessa (Anrep, Elgenstierna, Ramsay ) esitellään myös Peterin isän nimi.

Sekä Elgenstierna että Ramsay pitivät ratsumestari Peter Udnien isänä rääveliläistä kauppiasta Robert Udnieta. Peterin saman niminen poika nimitti kuitenkin Robertia ruotsinkielisellä sanalla "frände", sukulainen, jota tuohon aikaan ei olisi missään nimessä käytetty isoisästä ja sanoi myös, että hänen vanhempansa (Peter vanh. ja Anna) eivät koskaan käyneet maassa, jossa Robert siihen mennessä oli asunut 10 vuotta. Ramsay vielä sekoitti asiaa tiedollaan, että Robert Udnien perilliset (arvingar) olivat Viipurissa, kun hänen käyttämässään alkulähteessä todellisuudessa lukee "perintösaatava" (arvskap).

Räävelin Robertilla oli näin ollen kuollessaan saatavia Viipurissa, ei perillisiä. Sen lisäksi on olemassa sukuselvityskirje (päivätty Edinburghissa 29.1.1636), jonka mukaan newburghilainen Johan Udnie oli Robert Udnien veli ja lähin perijä; heidän vanhempansa olivat Arthur Udny ja Margareta Pittendreich. Elgenstiernan ja Ramsayn olettamus, että Peter vanh. olisi ollut Räävelin Robertin poika on siis väärä.

Kolmas genealogi, Anrep, esittää sen sijaan ratsumestari Peter Udnien isäksi Tilleryn Wilhelm Udnie. Nimen Anrep oli saanut eräästä Edinburghissa 1634 kirjoitetusta asiapaperista, johon myös perustuu suku Marcks von Wurtenbergin genealogia (näistä tuli Ruotsissa 1720 aatelissuku no. 1726).

Jostain syystä Anrep jätti pois asiakirjassa mainittu Wilhelmin vaimon nimen, leski Catharina Neilsonne, joka eli vielä 1634. Tämän kirjeen originaalin nykyistä paikkaa ei enää tiedetä, joten ei voida varmuudella sulkea pois väärennöksen mahdollisuutta. Toisaalta elossa olevan henkilön valinta äidiksi olisi melkoinen huono valinta, mikäli haluaa tietoisesti väärentää sukupuunsa.

Eräässä skotlantilaisessa sukuselvityksessä (The Genealogist 1877, vol. 11, Udny of that Ilk, s. 4-6) on eräs William Udny of Tillery (silloisen suvun päämiehen serkku), joka voisi olla Anrepin mainitsema Tilleryn Wilhelm Udnie, Peter Udnien isä. Sitä tukee myös se, että tämän Williamin äiti taulukon mukaan oli Lyell-sukua; Peterin taas sanottiin olevan Udnie- ja Bomalodie-Lyel -sukua (Anrep virheellisesti kirjoittanut Lyet).
Ruotsalaisen Udnie no. 375 -suvun käyttämä vaakuna - 3 ranskalaista liljaa ja 2 vinttikoiraa hyppäämässä peuranpäätä kohti - on yksityiskohtia myöten sama kuin skotlantilaisella aatelissuvulla.

Kuvissa vuonna 1647 aateloidun Udnie no. 375 -suvun vaakuna sekä suvun linna Aberdeenin lähellä. Linna on rakennettu 1400-luvulla, mutta paikalla on jo aiemmin saattanut olla jonkinlainen varustus. Vuonna 1634 suku muutti Knockhall Castleen, mutta tuo linna paloi. Udnyn linnaan suku palasi 1700-luvulla ja se on vielä 2000-luvulla suvun jälkeläisten hallussa.Kommentit

 1. Udney-suvun asiakirjat olivat esillä ruotsalais-skotlantilaisten näyttelyssä Tukholmassa 1960-luvulla, mutta muutamat Peter Udneyn ja Anna Ruuthin asiakirjat löytyvät Ruotsin arkiston Biographica-kokoelmassa nykyään. Peter Udnÿ sitten Udnie eli Petrus Udney on kotoisin Aberdeenin seudulta. Hän nai, ainakin J.W.Ruuthin mukaan (kts. vanhan Viipurin historian kirjan loppuosassa; raatimiehen luettelo), majuri Erik Jönssonin tytär (mahdollisesti Anna Ruuthin tytärpuoli). Mutta hän nai Anna Juhontytär eli Johansdotter vuonna 1630 (erään Suomen Biograhica-kokoelman Anna Ruuth-asiakirjan tulkinnan mukaan). Erään Porvoon kaupungin asiakirjan [vuodelta 1648] mukaan, että Peter Udnie oli naimissa erään Anna Ruuthin kanssa - mahdollisesti Anna Bertilsdotter Ruuth i Finland. Anna Ruuth ja miehensä Peter Udnie vanhempi myivät Ruuth-suvun vanha tila herra Königille v. 1648 - erään tulkinnan mukaan, että Anna Johansdotterin isä kuuluisi Ruuth-sukuun, mutta mielestäni se olisi mahdoton. Epäselvälle jäi, kuka oli se Anna Ruuth joka olisi Peter Udnien kolmas vaimo.. Lisäksi Peter Udnien poika eli luutnantti Peter Udnie nuorempi oli naimissa kaksi kertaa. Hänen ensimmäisensä vaimo oli Christina Willman (kuuluu Wildeman-sukuun vaikka sen jäsenet kutsuivat itse Willmaniksi), mutta toisen vaimon nimi on Brita Ridder (Inkerimaan oikeusasiakirjan mukaan) [joka leskenä] joutui matkustamaan Hattulasta Pähkinälinnaan ilmoittamaan ettei Peter Udnie nuoremmin lapset kiinnostaneet Massetina-nimisestä tilasta. Olen myös lukenut erään kirjan jonka mukaan, että Udnie-suku istui Ruotsin ritarihuoneessa vuoteen 1668. Syitä en tiedä, mutta Ulrik Udnie ja veljensä veivät erään asian hovioikeuteen vuonna 1668, mutta hovioikeuksen asiakirja, joka koskee Udnie-sukua, tuhoutui todennäköisesti Turun palossa. Vain pieni maininta tästä asiasta löytyy Inkerimaan oikeusasiakirjasta. Peter Udnie vanhemmin vanhemmat ovat Guilhelmus eli William Udney de Tillery ja Katherine Neilsoune. Erään aberdeenilaisen asiakirjan mukaan, että eräs William Udny-niminen herra myi Tillery-tilan Seton de Minneis-suvulle, mutta Forbes-suku sai Tilleryn 1700-luvulla. Mahdollisesti rauniolinna nimeltään ´castle of Foveran´ nykyään. Peter Udnien äiti Katherine Neilsoune on mahdollisesti kauppias Johnne Reidin ja Margaret Neilsounen avioton tytär, mutta tämä asia selvitellään yhä. Robert Udnie oli lapseton koska hän oli Schwarzenhaupter-killan vanhempi jäsen. Schwarzenhaupter-killan säännön mukaan, että jäsen pystyy sinkkuna - jos menee naimisiin, joutuu erottamaan Schwarzenhaupter-killasta. Ruotsin ritarihuoneen Udnie-sukutaulun mukaan, että John Udnie (joka asuu Edinburghissa) haluaa saada Robert Udnien perintöä. Ruotsin kuningatar Christina on päättänyt että Robert Udnien perintö menee Peter Udnielle koska John Udnie ei ollut ruotsalainen kansalainen vaan asuu Skotlannissa.

  VastaaPoista
 2. Niin - just se. No, poliisilaitoksen ex-työntekijä Anrep ei osannut lukea latinaa tai englantia siksi hän ei saanut selville kuka on Petrus Udneyn äiti kun Aberdeenista tuotu asiakirjassa on paljon nimeä ja todistajat lisäksi Iso-Britannian kuninkaan virkamiesten nimet. Siinä on myös kuninkaan leima ja vuosiluku 1634. Muistakseni tuo asiakirja on mikrofilmattu kauan sitten ja filmi löytyy Ruotsin kansallisarkistosta. Udnie on latinaa, mutta Udny (joskus Udnÿ) on aberdeenilaista murtetta. Udney on "virkamiesten" kieltä eli englantia. Uddeni tai Udnie on ruotsia, mutta Ruotsin ritarihuoneen seinällä oleva Udnie-sukuvaakunan alle luetaan ´Udnÿ´, ei Udnie. Jully Ramsay ei ehtinyt tutkia Udney-suvun asiakirjaa joka säilytetään Ruotsissa siksi hän luottaa Fischerin virheelliseen tietoon - Alfred Fischer on ensimmäinen kirjoittaja joka väittää, että Robert Udnie on Peter Udnien isä. Hän oli näet tutustunut Robert Udnie-vainajaan liittyvään asiakirjaan (siis kirje Edinburghista vuonna 1636) jossa ei ole Peter Udnien nimi vaan John Udnie. Koska Fischer ei tutkinut kirjeen vuodelta 1634, hän sai väärän johtopäätöksen. Jos hän olisi tutkinut kirjeen vuodelta 1634, hän ja Jully Ramsay olisivat kirjoittaa, että William eli Guilhelmus (joka on latinaa) Udney ja Katherine ovat Peter Udnien vanhemmat. Hyvää tutkimuksen jatkoa, anonyymi numero 1. P.S. William Udny myi Tilleryn Seton de Minneis-suvulle vuonna 1624. Tillery-tila kuului Turings-suvulle, mutta Andrew Udney sai Tillery-tilan 1500-luvulla. Ja Udney-suvuilla ei ole samaa vaakunaa, vaikka kaikella näkyy 2 valkoista ja peuraa. Erään tiedon mukaan, Udny oli kuninkaan Jameksen metsästysmajapaikka. On mahdollista, että kuningas James rakensi sitä ja lahjoitti uskolliselle miehelle myöhemmin. Tieto löytyy eräästä kirjastosta Lontoossa. Udney-suku asui muulla silloin. Mutta Lontoossa, Irlannissa, Italiassa ja Ranskassa asuva Udney-sukulaiset palasivat Udny-linnaan vasta 1800-luvulla. Jotku asuivat Fraser-linnassa 1700-luvun aikana ja Udney-suvun vanhat asiakirjat löytyivät Fraser-linnasta silloin.

  VastaaPoista
 3. Ok. Luin myös kirjan jonka nimi on ´Sveriges riddrskapets och adelns riksdagsprotokoll. Fjerde delen. Första häfret: 1645-1649´ (se löytyy Helsingin yliopiston kirjastosta). Sen mukaan, että Peter Udney oli valtiopäivämies vuonna 1647. Siinä luetaan ´p. 134: Bil. R. Kongl. Bref. ang. introduction 4. Bref till Landtmarskalken att låta immatrikulera corporalen under Adelsfanan Peter Uddmeij dat. 18 Mars 1647. Original.´ Mutta Peter Udney allekirjoitti nimellä ´Peter Udnÿ´ usein (kts. s. 78 ja 140). Ja ´The Genealogist 1877, 11 Udny Family´-artikkelissa luetaan seuraavaksi: ´In 1634 Peter Udny, styled of Auchterellon, went to Sweden, was a corporal in the noble Standard Corps, had recognition of nobility in 1647´ - häntä laitetiin VIII-tauluun eli William Udny of that ilkin ja Matilda Gordonin tauluun muttei sanonut ketkä ovat Peter Udnyn vanhemmat. William Udney of Tillery löytyy VI-taulussa mutta siinä ei ole maininta vaimosta ja lapsesta. Ja 1900-luvun alussa tehty Udny-suvun taulussa (nimeltään ´genealogical tree og the Udny family´ väitetään, että Andrew Udny of Tilleryn ja Janet Lyellin poika William oli naimissa Duncan Forbeksen tyttären kanssa ja siinä ei näy Peter Udny-nimeä. Tuli mieleen, että eräs Forbes-suku tunnetaan nimellä ´Forbes Corse O´Neil´ jolla oli oma linna Grampianin kunnassa Skotlannissa. Vaikea sanoa miten ´Neilsoune´ tai ´Neilsonne´ liittyy siihen.. Molemmat Udny-sukutaulut eivät kertoneet tiedon lähteet siksi niitä pidetään epäluotettaviksi ja niiden kirjoittajien nimet eivät ole tiedossa!! Muistakseni Fraser-linnassa ollut Udney-suvun vanhat asiakirjat 1600-luvulta siirretiin skotlantilaiseen kansallisarkistoon muutamat vuodet sitten kun Fraser-suku myi tai antoi linnan pois. Siitä tuli kai musiikin kirjastoksi nykyään. Luettelot löytyät arkiston kotisivusta (etsi ´Fraser-kokoelma´ eli ´documents of the Fraser family´). Huomaatteko? Fraser-suvulla ja Udney-suvulla on samat iskulauseet eli ´All my hope is in God´!! Niin, löysin saman tiedon vanhemmasta Porvoon historian kirjasta jossa kerrotaan Anna Ruuthista ja herra Königistä. Tieto Anna Ruuthista ja hänen miehestä eli Peter Udniesta (vuodelta 1648) löytyy kai Suomen Biographica-kokoelmasta? Kuulin siitä aiemmin mutten tutkinut sitä vielä. Joskus ei ole aikaa käydä arkistoissa...

  VastaaPoista
 4. Kiitos kattavista lisäyksistä!!!

  Jatkossa julkaisen tähän artikkeliin liittyviä tekstejä vain, mikäli lähettäjä käyttää mahdollista Blogger -tunnustaan tai ilmoittaa nimensä.

  VastaaPoista
 5. Anonyymit! Voitteko laittaa tiedon lähteet ja mikrofilmen numero sille sivulle? Olen itse tutustunut Stiernmanin muistinpanot Udnie-suvusta Uppsalan yliopiston yksityiskokoelmasta. 1700-luvulla tehty tutkimus kertoo, että Peter Udnie oli leski 1640-luvulla. Ja Lappveden käräjässä mainitaan vain Anna Ruuth (ilman ´Bertilsdotter´!) ja siinä mainitaan myös toinen Anna Ruuth till Innala. Anna Ruuth pidetään yleisesti Anna Bertilsdotter Ruuthiksi vaikka löytyy myös muut tuntemattomat Anna Ruuthit jotka ovat eläneet 1600-luvulla. Sama se Anna Ruuth till Innala eli Lappeenrannassa vielä 1670-luvulla (lisätieto löytyy Lappeenrannan historiakirjasta). Riksregister vuodelta 1649 mainitaan, että eräällä Anna Ruuthilla on monta tytärtä ja hän on Johan Jacobssonin leski minkä takia hän sai Innala-nimisen tilan Norrköping-päätöksen perusteella, sillä Johan Jacobsson kaatui sodassa. En tiedä enemmän Johan Jacobssonista, mutta hän on mahdollisesti kotoisin Porvoosta (vrt. ´djekn Hans Jacobsson i Borgå´, Riksregister 1607). Terveisin, Jekki.

  VastaaPoista
 6. Moi! Niin, ihmettelin myös, että kuka on se toinen Anna Ruuth till Innala joka eli vielä Anna Ruuthin kuoleman jälkeen.. Muistakseni hänen nimi on Anna Ruudt till Innala Lappeenrannan asiakirjoissa, mutta Anna Ruuth till Innala Lappveden käräjässä (vrt. Love Kurténin artikkeli Udnie-suvusta Genos-lehdessä).
  Luulen, että Anna Bertilsdotter Ruuth i Finland kuoli noin v. 1668 mutten ole 100% varma vielä. Tarvitaan kuitenkin lisätiedot Anna Ruuth till Innalasta ensi..

  Parhaat lisätiedot Udnie-suvusta löytyvät luonnollisesti Jully Ramsays samling-nimisestä kokoelmasta (löytyy Kansallisarkistossa) jossa on tärkeät lähteet, lisäykset ja muistinpanot jotka eivät löydy julk. kirjassa. Siinä on myös maininta Brita Ridderista joka on luutnantti Peter Udnien toinen vaimo.
  Kannattaa lukea niitä ensi ennenkun tutkitte muita asiakirjoja. Siis hyvät linkit siinä.

  Mutta muut hyödylliset tiedot ovat (esimerkiksi):

  Biographicasamlingen (Tukholma):
  -Peter Udnyn puolustuskirje J. Skyttelta, G. Oxienstiernalta ja Jacob ”Laiska-Jaakko” De la Gardielta [18 Marti år 1634]
  -Peter Udnyn kirje kuning. Christinalle (kirjoitettu 1648:n jälkeen)

  Riksregistraturet; Riksregister (vain alkuisperäinen asiakirja, Tukholma):
  -Peter Udnyn valtakirja kuning. Christinalta Ritarihuonetta varten; 1647, vol. 239, fol. 364-365
  -Peter Udny löytyy myös Riksregister-asiakirjassa 8.6.1649 jossa hän sai erään tehtävän kuning. Christinalta
  -Anna Ruuth ja hänen naitut tyttäret (Innala-tilan lahjoitus heille kuning. Christinalta), 30.6.1647 (löytyy myös kopiossa, Kansallisarkistossam Helsingissä)

  Mikrofilmi:
  (ES, mikrofilmi); Ingermanlands lagsaga; 6 July 1669, Ulrik ja Peter Udnie
  FR 1046; Anna Ruuth ja laajaiset selvitykset v. 1648-1649 (sis. myös Peter Udnyn kirjeet ja sukuselvitykset)
  LT 1714 ja muu, tiedot Peter Udnyn maatiloista Inkerimaassa ja talosta Narvan kaupungissa (jonka hän sai kaukaiselta sedältä, Robert Udnielta)
  S16304: Rullor KrA. Reg. Off. 1620-1699 (kortisto): Peter Udnie, kornett vid Åbo och Björneborgs läns kav. reg. 1659

  T: Anonyymi joka ei koskaan käynyt Skotlannissa.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoiset tiedot!
  Hyvä kun huomasitte että Udnie-sukulaiset asuivat melkein ympäri Suomea siksi on hankalaa löytää asiakirjat kun he asuivat tai kävivät Ruotsissa, Turun ja Porin läänissä, Hämeen linnassa, Inkerimaan läänissä, Savonlinnan läänissä, Käkisalmen läänissä, Viipurin läänissä, Uudenmaan läänissä ja muu.. Hyödylliset tiedot Udnie-suvusta löytyy myös maakirjoista ja luetteloista jos tietää niiden numerot.

  Monet eivät huomanneet että Udnie-suvun omistamat Inkerimaassa ovat Pietarissa eli St. Petersburgissa nykyään. Nyen on kaupungin nimi ruotsiksi ennen Pietari Suuren valloitus. Eräässä asiakirjassa (vrt. Jully Ramsayn tiedot Udnie-suvusta) mainitaan että Ulrik Udnien omistamat maat Nyenissa luovutetaan Elisabet Udnielle.

  Tässä minun vanhat muistinpanot (sis. myös lähteet ja mikrofilmen numero):

  Sofia Udnie mainitaan vielä Lappveden käräjässä 1.9.1670

  Porvoon asiakirjassa (9.4.1669, Borgå stad.) mainitaan, että luutnantti Claes Rund on Anna Ruuthin tyttären mies

  Biogr. S.A. (Kansallisarkisto), 26.3.1648: ´Anna Ruuth med sin man Peter Udnie säljer en gård i Borgå till Jacob König´

  Hattulan tuomiokirjassa (v. 1685) mainitaan, että kapteeni Niclas Bycklings leski ´wälb. fru Brita Ridder´ meni kihloihin luutnantti Peter Udnien kanssa, mutta Pähkinälinnan tuomiokirjan (Nöteborgs dombok 1690; 206) mainitaan, että Peter Udnien leski Brita Ridder luovuttaa Udnie-suvun omistamat maatilat Inkerimaassa Otto Soldanille.

  Zitting vaati rouva Anna Ruudt till Innala todistamaan käräjissä vuonna 1676 (mikrofilmi: ES 1534 LRO 3-31 heinäkuuta 1676) – kummallista kyllä, Anna Ruuth till Innala löytyy Lappveden käräjässä (vrt. Love Kurténin artikkeli Udnie-suvusta Genos-lehdessä), erityisesti sivuissa 131-132, mutta hänen tyttären tytär on Regina Udnie ja se lukee selvästi siinä sivussa. Asiakirjassa luetaan vain ´sahl.´ usein (esimerkiksi ´sahl. fru Anna Rúúth´) ja en osaa sanoa tarkoittaako se ´vainaja´ eli ´salig´. Ja en saanut selville milloin Peter Udnien vaimo Anna Johansdotter kuoli. Voi olla että toinen Anna Ruuth till Innala on Anna Johansdotter – mutta Anna Ruuthin laajaisessa selvityksessä kuning. Christinalle v. 1648-1649 mainitaan, että Anna Johansdotter on Peter Udnien ensimmäinen vaimo.

  Terkkuja, toinen anonyymi (Hannu) – muistakseni muutamat suomalaiset Udnie-tutkijat kävivät Udny-linnassa muutamat vuodet sitten, mutta Udny-linnan omistaja (John Udny of Udnyn naispuolinen jälkeläinen) ei kiinnostu Udnie-suvun jutusta sillä kaikki asiakirjat (suurin osa on pelkkää muistinpanoa) siirrettiin skotlantilaiseen kansallisarkistoon. Mutta saivat tutustua Knockhall-rauniolinnaa vapaasti. Erään tarinan mukaan, että Udny-suvun päämies ja lordi Alexander Udny of Udnylla oli oma suuri ja vanha linna 1600-luvulla mutta hän käski tuhomaan sitä maan tasaiseksi ja se onnistui hyvin. Sen jälkeen muut Udny-laiset joutuivat hankkimaan omat linnat omalla kustannuksella. John Udny of Udny harmistui siitä ja joutui ostamaan ”barony”-oikeuden (siis St. Clair eli Sinclair-suvun vanha aateliskirje Duke of Albany-nimiseltä hallitsijalta 1400-luvulta!!) ja Knockhall-linnan lordi Sinclairilta joka joutui Cromwellin vangiksi taistelun jälkeen Englannissa (häntä tunnetaan yleisesti nimellä 7th Lord of Sinclair). ”Udny-suvun päälordi” Alexander Udny of Udnylle jäi vain suuret maatilat ja lahjoitti niitä hänen ainoalle tyttärelle ja hänen mies joka on pappi – heidän jälkeläiset elävät samassa paikassa yhä nykyään. Muinaistutkija J. Henderson on vahvistanut tarinan todenperäisen sillä asiakirjat niitä löytyy. Hendersonin kirja löytyy Kuninkaallisesta kirjastosta (sijaitsee Lontoossa).

  VastaaPoista
 8. Huh! Tutkimuksenne on kestänyt varmaan pitkään.. Siis muutamat aukot asiakirjoissa ja siihen liittyvät epävarmuudet siinä. Mutta hyvä tietää. Tarkoitatko John A. Henderson joka on kirjoittanut kirjan nimellä ´Aberdeenshire Epitaphs and Inscriptions´ (v. 1907)? Siinä kerrotaan myös Udny-suvun vanhasta linnasta jossain Tilliecorth-kunnassa joka on hävitetty. Hämmästyin, että Udny-suvulla on eri haarat ja niitä ei mainittu sukukirjoissa, mutta vain historiakirjoissa. Historiakirjahan ei aina takaa mihin sukuun henkilö kuuluu. Terveisin, Jekki

  VastaaPoista
 9. Kyllä, mutta Hendersonin kirjoissa on eri versioita. Löytyy myös vanhempi versio (sama aihe), mutta eri kirjoittaja. Muistakseni, se lordi Sinclair (joskus 7th tai 9th Lord of Sinclair, joskus lordi ilman numero - järjestysnumerot lisätiin vasta myöhemmin), joka myi Knockhall-linnan ja siihen liittyvä "barony"-oikeudet Udny of Udnylle, on Henry, Master of Sinclairin jälkeläinen. Henry Sinclair eli mestari Henry rakensi Knockhall-linnan 1500-luvulla. Lisätiedot John Udny of Udny eli Udny of that ilk ja eräästä Sinclair-lordista löytyy osoitteesta: http://www.archive.org/stream/historyoftrouble01spaluoftsearchable/trouble1.txt

  VastaaPoista
 10. Tässä pieni korjaus. Tarkoitan: John, Lord of Sinclair, joka on Henry Master Of Sinclairin jälkeläinen. Kuva Knockhall-linnasta löytyy osoitteesta: http://www.geograph.org.uk/photo/172987

  Muistakseni, Udny of that Ilk (mahdollisesti John Udny), osti Knockhall-linnan John Sinclairilta 1630-luvun alussa kun kuuli että toinen nuorempi Udny-sukuryhmä osti Auchterellon-tilan Annands-suvulta 1620-luvun lopussa (Peter Udnie kuuluu Udny of Auchterellon-haaraan isänsä kuolemansa jälkeen - hän ilmeisesti rahoittanut siitä osaksi muiden sukulaisten kanssa). Auchterellon on Ellon nykyään: http://www.ellon.co.uk/history.html Udny-suku myi Auchterellonin pois 1600-luvun lopussa kun muut suvun päämiehet kuolivat ja suuret maatilat siirtyivät Udny-suvun nuoremmalle haaralle.

  VastaaPoista
 11. Unohdin laittaa erään osoitteen sille jossa on tiedot Annands of Auchterellon-suvusta joka myi Auchterellonin Udny-suvulle v. 1626: http://www.rootsweb.com/~cheyne/200705-p/p1894.htm

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoisia lähdetietoja viestiketjussa! Mutta netistä löytyvät sukujohdot ovat joskus utopistisen näköisiä, olen selannut jaenfield.com'in genealogisia juttuja. Pitää yrittää kahlata annetut vihjeet (kaikkia ei tietty pysty käyttämäänkään, kielitaito on olematon). Seuraamissani Udny-keskusteluissa en ole havainnut kenenkään mainitsevan teosta "The Thanagan of Fermartyn" by William Temple, Aberdeen 1894, vai onko sekin epäluotettavien lähteiden maineessa? Itselläni on siitä kopioituna vain Udny-sukua koskeva osuus, mutta tarkistusten vuoksi pitäisi nähdä muita, lähisukuja.
  Ole minäkin seisonut linnan pihalla pyytäen sisäänpääsyä... "rouva" ei ollut paikalla, mutta ulkokuvia sai luvan ottaa.

  VastaaPoista
 13. Riippuu siitä, onko kirjassa lähdeviitteet vai ei. Sitten kirjoittajan tutkimustaidot. Tuon kirjan nimi lienee tuttu, mutta onko sen nimi sama jonka kirja ilmestyi 1980-luvulla jossa ei ole yhtään maininta Peter Udneysta?
  Jos William Templen kirjassa on joku tieto Peter Udnysta, niin en lukenut sitä sitten. Jorma, onko tuossa kirjassa jotain maininta Peter Udnysta??

  The Genealogist-lehti, jossa on Udny of that ilk-suvun jutut, lienee ainoa artikkeli mikä mainitsee, että Peter Udny kuuluu Udny of that ilk-sukuun. Hänet poistetiin Udny-sukutauluista ja –kirjoista myöhemmin vaikka Alexander Udney of Auchterellon, John Udny ja muutamat todistivat viranomaisille Aberdeenissa 1634, että Peter Udney, joka asuu Ruotsin valtakunnassa, on heidän sukulainen ja William Udney de Tilleryn ja Katherine Neilsonnen poika. Peter Udney kävi Aberdeenissa vuonna 1634, hän matkusti sinne Viipurista sitten takaisin Viipuriin. Tuossa asiakirjassa on maininta Viipurista mutta latinalla (Weburgh). Siihen lienee yksi syy: ei kukaan tietää missä Peter Udney on varttunut. Peter Udney lienee syntynyt Aberdeenshireessa, mutta varttui Glasgowissa sillä hänen äidin äiti on kotoisin sieltä. Peter Udneyn kaukainen sukulainen, Hercules Udny (William Udny of that ilkin, joka kuoli 1577, veli), löytyi myös Glasgowin asiakirjoissa jonka mukaan, että hänellä on yksi tytär. Hercules Udny on William Udny de Tilleryn (siis Peter Udneyn isä) serkku.

  Olen yrittänyt etsiä lisätiedot eräästä Katarina Suuren luutnanttikenraalista (eng. Lieutenant-General), Robert Udneysta, mutta on vaikea lukea venäjää. Robert Udney (myöhemmin Fullarton of Dudwick) on Robert Udny of Auchterellonin (kuoli 1708) poika. Sain vain pienen tiedon, että kenraali Robert Udney kuoli 7.4.1786 (ikä 76 v.). Onko sinulla lisätiedot hänestä?

  T: Jekki

  VastaaPoista
 14. Lisätiedot Udney ja Fullarton-suvusta: http://www.carstairs.org.uk/carstairs/Fullerton/Fullarton%20History%20in%20Scotland.htm

  T: Jekki

  VastaaPoista
 15. Templen kirjassa on lähdetietoja mainittu. Erilaisia arkistolyhenteitä, mutta myös mm.Udny family history ja Stodart's Hist. in Genealogist, sep. 1777
  Peter Udny'a ei kirjassa mainita, mutta luulen sen johtuvan siitä, että artikkelin "juoni" seuraa suvun päämiehiä varsin yksitotisesti. Muutama avioliitto "hyvien" nimien kanssa on mainittu, tosin ne yleensä ovat paremmin tiedossa kauppakirjojen, kirjeiden yms asiakirjojen myötä.
  Petterin isän/suvun selvittely on ollut (itselläni) Lappeen käräjien pöytäkirjan varassa.

  VastaaPoista
 16. Kenraalista puheenollen, Templen opus antaa aika vähän tietoa: Robert Udny of Auchterellon (k.1708), vaimo John Fullerton of Dudwick'in tytär Elizabeth. Heillä mainittu kolme poikaa; 1. Alexander, 2. John, jolla vaimona David Falconen of Halkerton'in tytär Mary. Heillä mainittu kaksi poikaa; A. John Fullerton of Dudwick, hänellä vaimo John Gurthie of King Edward'n tytär Mary, B. Robert Fullerton of Dudwick who succeeded his brother in Dudwick, was in the service of the Empress of Russia, and Knight of St. Catherine; died unmarried March 7, 1786.
  3. James, josta jatkuu Udny'n päämiesten ketju.

  VastaaPoista
 17. Kirjoitit ´Petterin isän/suvun selvittely on ollut (itselläni) Lappeen käräjien pöytäkirjan varassa´, tarkoitatkot luutnantti Petter Udnien isästä joka on ratsumestari Peter Udnie?? Niin, pohdiskelen ja yritän selvittää onko kenraali Robert haudattu Pietarissa. Peter Udnien tytär, Elisabet, lienee myös haudattu Nyenissa eli Pietarissa?? En tiedä milloin Elisabet Udnie kuoli..

  VastaaPoista
 18. Siis sattuma?? Vai yrittikö kenraali Robert saada sammunut Udnie-suvun entiset omistamat maat skotlantilaiselle Udney-pääsuvulle Pietarissa?? En tiedä miksi kenraali Robert Udney/Fullarton ilmestyi Venäjässä.. En tiedä motiivin. Minulla olisi yksi tärkeä kysymys: mistä Anders von Stiernman löysi tiedon että Peter Udney kuuluu Udney of Auchterellon-sukuun joka näkyy vanhassa aateliskalenterissa (1700-luvulla)?
  Sanan ´of Aucherellon´ en löytänyt kirjeistä ja asiakirjoista v. 1634 ja 1636! Vain vanha vaakuna-asiakirja jäi tutkimatta, sillä Ritarihuoneen geneologi ei tiedä mistä sitä löydetään. Voi olla että siinä on maininta ´Udney of Auchterellon´. Mutta epäilen, että se kenraali Robert Udney/Fullarton kävi Ruotsin ritarihuoneessa ja tiedusteli Udnie-suvusta Anders von Stiernmanilta. En kuitenkaan pysy todistamaan, että kenraali Robert kävi Ruotsissa. Jos Stiernman olisi kertoa että Udnie omisti maat Inkerimaassa Ruotsin vallan aikana, mutta joutui Venäjälle, kenraali Robert varmaan matkustaa Venäjään heti. Siis villi ajatus eli hypoteesi. Ruotsin kuningas ja Katariina Suuri ovat kuitenkin serkkuja.. En kuitenkaan löytänyt tiedot kenraali Robert Udney/Fullartonista Katariina Suuren elämäkerrasta tai historiakirjoista. Katariina Suuri oli kuuluisa salarakastaja, erityisesti upseeri-väen kanssa.. En aio väittää että Robert Udney/Fullarton olisi Katariina Suuren salarakastaja.. Mutta olisi mukava tietää enemmän kenraali Robertista.. T: Jekki

  VastaaPoista
 19. Hyvä kysymys. Voi olla että luutnanttikenraali Robert Udney Fullerton/Fullarton on haudattu Venäjällä, ehkä Pietarissa. Pitäisi selvittää ensi miten kirjoitetaan ´Rober Udney tai Fullarton´ venäjäksi. Vaikea löytää Katariina Suuren uspeerin luettelot internetistä, paitsi listat Katariina Suuren rakastajista: http://members.tripod.com/~Nevermore/ctgfaq.htm

  Terveisin, Hannu

  VastaaPoista
 20. Onko sinulla enemmän tietoa Robert (Arthursson) Udniesta joka on haudattu Virossa? Milloin hän tuli Viroon? Ja kuoliko hän Narvassa tai Tallinnassa vuonna 1636 vai ennen sitä? Mistä löydän kirjaa joka kertoo Schwartzenhaupterin killasta? T: Marko

  VastaaPoista
 21. Edinburghista tuotu Robert (Arthursson) Udnie-vainajan latinakielisessä asiakirjassa on merkintä, että sitä on käännetty ruotsiksi Narvan käräjissä. Tarkka kuolinaika ei tiedossa, mutta kuollut ennen 1636. Lisätiedot Robert Udniesta löydät Roland Seeberg-Elverfeldtin kirjasta jonka nimi on Revaler Regesten. Kauppias Robert Udnie tuli saksalaisten kanssa Tallinnaan
  Tukholman kautta 1620-luvun puolivälissä. Hänet haudattiin Tallinnassa - haudassa ei ole yhtään nimeä, vain Schwartzenhaupterin vaakuna jossa haudattiin Schwartzenhaupterin jäsenet. Schwartzenhaupterin killalla oli toimitilat Lontoossa, Lyypekissä, Riiassa, Tallinnassa ja Novgorodissa. Kirjan nimi, joka kertoo Schwartzenhaupterin killasta, on (F. Amelung ja T. Wrangell) Geschichte der Revaler Schwarzenhäupter (Reval 1930). Virossa katolispohjainen Schwartzenhaupterin kilta tunnetaan myös ´Mustpeade hoone´ eli ´Mustapäiden seura´. Sen vaakunassa näkyy afrikkalaisen miehen mies jossa on nauha otsassa/ympäri päätä. T: Jekki

  VastaaPoista
 22. Peter Udnien nimeen liitetty Bomalodie liene peräisin hänen isänäidin Janet Lyellin suvusta. Janet edustanee tuon perustella suvun Lyell of Balmaleedie haaraa.
  Esim. tässä on sukutaulukkoa siitä suvusta:
  www.stirnet.com/HTML/genie/british/ll/lyell1.htm

  samoin tuossa on tietoa:
  genforum.genealogy.com/lyell/messages/68.html

  Mormonien tietokannoissa Janet Lyall merkitty s. 1524 joten vanhemmat voisivat olla Alexander Lyell of Balmaleedie & Haltoun jonka puoliso v. 1523 ?. Tullo jonka isä Andrew Tullo of Craiginston

  VastaaPoista
 23. Peter Udnien nimeen liitetty Bomalodie viitannee siihen että hänen isänsääiti Janet Lyell kuului sukuun Lyell of Balmaleedie. Tästä suvusta löytyy tietoa esim.: www.stirnet.com/HTML/genie/british/ll/lyell1.htm

  ja

  genforum.genealogy.com/lyell/messages/68.html

  Mormonien tietokannoissa Janet Lyell s. 1524 jolloin vanhemmat voisivat olla:

  Alexander Lyell of Balmaleedie & Haltoun joka vihittiin avioliittoon v. 1523 ?. Tullo isä Andrew Tullo of Craiginston

  VastaaPoista
 24. No, mormonien keräilemät tiedot henkilöistä ovat heidän uskonnon harjoittamista varten (siis rukous kuolleiden jopa kuolleiden murhamiesten puolesta heidän nimensä perusteella) ja niillä ei ole tekemistä henkilöhistorian tutkimuksen kanssa. Se Lyell of Balmadeyn vaimon äiti kuuluu Hay-sukuun ja stirnet.com ei ole mikään "sukutieteellinen sivusto".
  Paikallishistoriankirjan mukaan Lyell eli Lyall de Balmaledyn vaimon nimi on Janete Wood joka on jaarli Errolsin sukulainen ja niitä ei mainittu Stirnetin sivussa...

  VastaaPoista
 25. Tässä on sähköinen kirja (jossa Stiernman on kirjoittanut 1700-luvulla) Peter Udniesta ja Udney of Auchterellon näkyy siinä. Ritarihuoneen geneologi ei tiedä mistä löytyy sana "Udney of Auchterellon" jonka Stiernman löysi ja luki: http://books.google.com/books?id=YLkDAAAAYAAJ&pg=PA390&lpg=PA390&dq=peter+udnie&source=web&ots=IP4XZIKCFU&sig=RHkmn_cSS_3p9RUfn07uUtvnVF4

  VastaaPoista
 26. Herra Kuukkeli on ystävällisesti digitoinut kirjan"Illustrations of the Topography and Antiquities of the shires of Aberdeen and Banff. The third volume" Jos ymmärsin oikein, teos on tehty 1857, siis varsin nuori. Sivulla 49 kerrottu "Service on Birnes and Dudwick_(A.D.1689)" Siinä "Special service of John Udny alias Fowllertown second son of Robert Udny of Auchterellon ... provision to his grandfather Collonell James Follertown of Dudwick..."
  Lähteenä mainitaan "from the libri Arctorum Curiae Vicecomitatains de Aberdee vol. 1 MS (tai M8) in archivis ejusdem." Kirjassa on sekä latinaa että enlantia.
  Lähinnä ajattelin, että Udny of Auchterellon on tiedetty jo silloin, 1689, joten on mahdollista Stiernmanillakin olleen tuon tiedon. Kait se Auchtervallan on sama Aucterellon. Samoin Fowllertown on Fullerton?
  Vieraan tekstin kanssa tapellessa tuli mieleeni; em. kirjassa on srk:t (parishes) lueteltu "piireittäin". On Ellon-Ellon, Ellon-Udny etc. Onko tuo Auchterellon Ellon'in alueella oleva kylä/kartano tms Auchter of Ellon?

  VastaaPoista
 27. Hello
  My name is Alexander. I'am russian and I don't speak neither Finnish nor Swedish. Which is a shame as I'm trying to find out about my ancestors from Finland and Sweden, one of them was Peter Udnie. Can someone write me in English please about him and his Father. Thanks.

  me e-mail : gupalov@list.ru
  P.S. my grandmother was Tawaststjerna. She was dauther of Karl Hjalmar Vilhelm.

  VastaaPoista
 28. Niin, se Udney of Auchterellon-suvun tietojen ja vaakunan rekisteröinti tapahtui Court of Lord Lyon-virastossa 1660-luvulla: http://www.lyon-court.com/ (siis skotlantilais-englantilainen "ritarihuone" Edinburghissa. Se antoi ymmärtää että Udny eli Udney ei ollut skotlantilaisperäinen suku vaan vanha ulkomaalainen suku Skotlannissa (ehkä suku olisi kotoisin Englannista tai jopa Ranskasta kun vanha sukunimi oli de Wldeni (1300-luvulla). Siellä on näyttänyt teorian, että Udney tatkoittaisi "woodney" eli metsikkö (vrt. muinaisenglanti ´waldney´ joka tarkoittaa metsä). Aatelissuvun tutkimus on hankalaa Skotlannissa koska se ei käyttänyt sukunimeä vaan sukuvaakunaa kun palvelee esim. vapaaherrana tai varakreivinä vrt. viscount of Belheavin : http://www.heraldry-scotland.co.uk/Mitchell/kingnobs.html (eräs Udney of Belhavie-sukuhaara löytyy Udny-sukutaulussa mutten osaa sanoa olisiko se varakreivillinen sukuhaara).

  P.S. Venäjäläiset tappoivat Peter Udnien heinäkuuta 1656 Rautuksen kirkon lähellä. Todennäköisesti 14.7.1656 sillä Silja Potjomkinin sotajoukkue hyökkäsi Rautuksen silloin: http://www.smb.nu/svenskakrig/1656.asp (muu hyöylliset linkit: http://www.northernwars.com/Riga%201656.html / http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Rautus_kyrka ). Ruotsalaiset voittivat taistelun Inkerimaassa, mutta Peter Udnie kaatui siinä taistelussa. Viipurin tuomiokirkon haudankivessä luetaan eräs Petter Udenii kaatui miekka kädessä jonka tieto löytyy vanhasta Viipurin tuomiokirkon historiakirjasta. T: Jekki

  VastaaPoista
 29. Kiitos vihjeestä, Jekki. Tässä on vielä "digitaalinen" kirja A. Fischerin kirjasta (vain osa siitä kopioitu) jossa on maininta Robert Udnien isästä (Arthur Udnie), kirjoittaja sai todennäköisesti epäselvän muistopanon toiselta kirjoittajalta siksi sekoittii Peter Udnien kirjeeseen liittyvään sana ´Lyel de Bomaldie´ Robert Udnien tietoon - sana ´Lyel tai Leyd´ ei löydy Robert Udnie-vainajan latinakielisessä asiakirjassa:
  http://www.electricscotland.com/history/sweden/sweden9.pdf (kts s. 42)

  Löytyy yhä moni ihmistä jotka uskovat vielä että Robert Udnie on Peter Udnien isä vaikka Robert Udnie oli lapseton kts esim.: http://www.arikah.net/encyklopedi/Udnie (se on mielenkiintoinen asia ikäänkuin UFO-juttu sillä ihmisten on vaikea uskoa uuteen tietoon tai kirjaan vanhan kirjan korjauksien jälkeen).

  VastaaPoista
 30. Voi olla, että Udny on vanha ulkomaalainen suku Skotlannissa tai se on englantilaismielinen skotilaintilainen suku. Tai kenties skotlantilaisperäinen suku joka joutui palvelemaan Englannin kuningasta. Udney-suvun nuorempi haara sai uuden aatelisarvon Charles II-brittikuninkaalta. Vrt. http://www.theoriginalrecord.com/database/search/search/udney hänen jälkeläinen, eräs aatelisherra Udneyn vaimo oli prinsessa Charlotten hovimestaritar: http://www.museumnetworkuk.org/materials/galleries/jones.html

  VastaaPoista
 31. Arvoisat anonyymit kommentoijat voivat halutessaan muistaa tämän blogin sponsoreita!

  VastaaPoista
 32. Mitäs mieltä olette tämän sivuston sanomasta, onko lähinnä perimätiedon kaltaista vai faktaa:

  http://www2.thesetonfamily.com:8080/gallery/William_Seton_of_Udny_History.htm

  Itse olen kokenut jo ajoituksellisesti ongelmalliseksi että Ranald Udnyn äiti olisi Janet Seton ja äidinäiti Elizabeth Leslie.

  VastaaPoista
 33. Tähän on koottu tämänhetkinen luotettavimmalta tuntuva sukupuu Peter Udnielle:
  http://gw.geneanet.org/index.php3?b=karikoivula&lang=fr;p=william;n=udny+of+tillery

  VastaaPoista
 34. Hei, olin matkoilla siksi en ehtinyt vastata heti.. Joo, Sheriffidom of Aberdeenshire-asiakirjan mukaan Ranaldus Udny haastoi leski Janet Seton oikeuteen lordi William Udnyn (siis Ranaldin isä) kuoleman jälkeen. On syytä pohdiskella onko leski Janet Seton Ranald ja William Udnyn äiti vai äitipuoli.. Udny-suku oli tuomari-ja nimismies-suku keskiajan aikana ja todistus siitä löytyy esim. RPS-kotisivusta; avaa http://www.rps.ac.uk ja laita sana Patrick de Udny hakusanalle niin löydätte dokumentin vuodelta 1424. (vuosi 1424 / nro 39) Kopio: Letters: of James I ordering a perambulation on the orders of the deputes of parliament for determining complaints
  James, by the grace of God king of Scots, to the sheriff of Aberdeen and his bailies, greeting. Because it was ordained and decreed by certain deputes of ours, ordained by our parliament and chosen to hear and duly determine complaints, that the said sheriff of Aberdeen should cause to be observed in itself the perambulation which the said sheriff caused to be perambulated by faithful and good men of his bailiary, between the same abbot and convent [of Arbroath] on the one hand and Patrick de Udny on the other, within your bailiary, and that you, the sheriff, should compel the said Patrick to make restitution to the said abbot and convent of the damages caused by him; therefore we order and command you that you cause the said perambulation to be observed, as is said before, and the damages done to them by the said Patrick to be restored. And this under the penalty which is appropriate in this matter, forbidding anyone to presume to vex the said religious men concerning the said perambulation, under the foresaid penalty. Given under testimony of our great seal at Perth, 5 June AD 1424, and the nineteenth year of our reign.
  Terveisin, Jekki

  VastaaPoista
 35. Erään kotisivun mukaan Udney oli "barony"-suku:
  http://www.peerage.org/genealogy/Baronies.htm (kts. List of Scottish feudal baronies) - pitäisi tutkistella enemmän jotta tietäisi mitä "barony" tarkoittaa oikeasti. Suomeksi se olisi "vapaaherra", mutta sen sisältö voi olla sama kuin "barony" jossa on enemmän vaatimus ja eri tehtävät/vastuut, luulen. T: Hannu

  VastaaPoista
 36. Unohdin kertoa, että RPS on eräs projekti ja sen lisätiedot löytyy osoitteesta: http://www.st-andrews.ac.uk/history/research/researchprojects.html (kts. The Scottish Parliament Project). Käsitykseni mukaan, että Peter Udneyn Udny-sukulaiset olivat "Parliament":n jäsenet 1600-luvulla. T: Jekki

  VastaaPoista
 37. Muutamat tiedot Peter Udniesta löydetään myös toisessa projektissa, mutta siinä on muutamat sekä vanhat että virheelliset tiedot Udny-suvusta, mutta sota-arkiston tiedot ovat oikein: http://www.st-andrews.ac.uk/history/ssne/index.php

  VastaaPoista
 38. Niin, täytyy tarkistaa tiedot sota-arkistosta sitten.. Kannattaa tutustua myös erään kotisivuun jossa on runsas eri kirjalliset tiedot Peter Udniesta:
  http://books.google.fi/books?q=Peter+Udnie&btnG=Hae+teoksia
  T: Jekki

  VastaaPoista
 39. Muistustus: Aberdeenin arkistoissa löytyy myös toinen Peter / Petrus Udney joka ei saisi sekoittaa William Udneyn poikaan Peter Udnieen. Se toinen Petrus S. Udney ,joka palveli Aberdeenin koulussa ja kuoli ennen 1602, voi olla joku Simon Udneyn poika: http://books.google.fi/books?id=hx8vAAAAMAAJ&pg=PA403&dq=peter+udney&lr=

  VastaaPoista
 40. Luulen, että The Genealogist 1877, vol. 11 (Udny of that Ilk-artikkeli jonka lähde Love Kurtén on käyttänyt Genos-lehdessa) pohjastui vanhaan kirjaan jossa on paljon tiedot Udny-suvusta (sis. myös latinakieliset dokumentit siinä):

  http://books.google.fi/books?id=f1cJAAAAIAAJ&printsec=frontcover&dq=antiquities+of+the+shires+of+aberdeen&lr=#PPP1,M1

  Kirjan nimi on: Illustrations of the Topography and Antiquities of the Shires of Aberdeen and Banff. T: Jekki

  VastaaPoista
 41. Hei hei! Sain selville äsken, että "kenraali Udney" käyttää nimeä ´Robert Fullarton´ Venäjällä:

  http://books.google.fi/books?hl=sv&q=General+Robert+Fullarton%2Brussia

  VastaaPoista
 42. Hei!
  Eikös tuo kaivattu kenraali Fullerton kuollut jo 1700-luvun lopulla (kts viestiketjua aiemmalta ajalta). Noissa kirjoissa, joita googlekin on digitoinut, on muistaakseni (tähän hätään en muista opuksen nimeä) mainittu toinenkin Fullerton-kenraali, joka on vaikuttanut myös saarivaltion alueella.
  Samoin ketjussa on aiemmin mainittu "Illustration...", siinä on paljon lukemista, osaisipa kieltä.

  VastaaPoista
 43. Niin, en ole varmaan mikä sotilaan arvon sir Richard Udny (siis Udney of Udney-suvun päämies 1900-luvun alussa) on saavuttanut. Hän oli vastuussa suuresta sotilaallisesta operaatiosta esim. Israelissa kun Yhdistynyt kuningaskunta hallitsi sitä ennen Israelin valtion syntyä:

  http://books.google.fi/books?lr=&hl=sv&q=sir+Richard+Udny

  Eräs Udny-suvun jäsen oli joku upseeri ja joutui palveli Irlannissa 1700-luvun aikana.
  Luulen, että hänen nimi olisi
  John Robert Udny joka haudattiin Aberdeeniin myöhemmin. Aberdeenissa löytyy Udny-suvun hautahovi joka on rakentanut 1700-luvulla.

  T: Jekki

  VastaaPoista
 44. Peter Udnien äidin puolinen suku saattaisi olla Neilson of Corsack sukua(vrt.of Corsbet) josta esim. noissa linkeissä jotain:

  http://www.mauchlinefamilyhistory.co.uk/pages/NelsonPage.htm

  http://www.archive.org/stream/contributionstow01nels/contributionstow01nels_djvu.txt

  http://books.google.fi/books?id=OBGsDOAF1CYC&pg=PA172&lpg=PA172&dq=neilson+of+corsack,+isabel+gordon&source=bl&ots=uxMtS22Inp&sig=1xjDAezbuzQmVjhpaAX7V6twm_U&hl=fi&sa=X&oi=book_result&resnum=1&ct=result

  VastaaPoista
 45. Niin, yritän etsiä Neilsoune-suvun tiedot Rait of Halgreen-sukututkimuksesn yhteydessä mutten löytänyt tärkeän tiedon vielä. Kannattaa aloittaa sanalla ´of Halgreen´ kun Rait-nimeä kirjoitetaan eri tavoilla (Raite, Reitt jne). Rait of Halgreenin sukuvaakuna löydetään kirjasta (kts. s. 78-79):

  http://books.google.fi/books?id=exwNAAAAYAAJ&pg=PR25&dq=of+halgreen&lr=#PPA78,M1

  T: Jekki

  VastaaPoista
 46. Jekki ja nimetön Neilson of Corsock-tiedon antaja,

  minulla on vain yksi vihje Teille. Katso Oct. 31 1570, Criminal Trials in Scotland 1488-1596,
  sivulta 15. Siinä mainitaan eräs Robert Neilfoune Rait of Halgrene-suvun jutussa, kannattaa tutustua siihen vaikkei siinä ole tarkka tieto heidän suvun suhteesta. Toivon, että se on hyödyllinen tieto Teille, ole hyvä:

  http://books.google.fi/books?id=1GwNAAAAIAAJ&pg=RA1-PA63&dq=neilsoune&lr=#PRA2-PA15,M1

  VastaaPoista
 47. Ja katso sana Kirk of Arbuthnott
  eräästä lehdestä, s. 433 ja 442:

  http://ads.ahds.ac.uk/catalogue/adsdata/PSAS_2002/pdf/vol_110/110_432_474.pdf

  Lause Criminal trials-kirjassa 1570 ´Robert Neilfoune at the Kirke of Arbuthnot´ viittaisi siihen paikan nimeen. Eräs Rait of Halgrenen vaimo kuuluu Arbuthnott-sukuun. Robert Neilsoune lienee pappi, mutten ole varmaan siitä.

  VastaaPoista
 48. Vaude! Kiitos hurjasta vihjeestä!
  Onneksi hakusanat toimivat paremmin nyt jotta löytäisi jotain enemmän.

  Siitä kuulostaa, että sana ´Corsbet´ tarkoittaisi "Robert" (vrt. kirjoitusvirhe tai lempinimi). Voidaan tehdään hypoteesin, että Robert Neilsoune olisi Katherine Neilsounen isä ja Peter Udnyn isoisä Länsi-Skotlannista. Jos hän olisi pappi, hänen pitäisi suorittaa opinnot jossain yliopistossa - kannattaa etsiä yliopiston opiskelijaluennoista sillä siinä voi löydetä lisää tietoa.

  Yst. terv. Jekki

  VastaaPoista
 49. Juu, katso myös opiskelijaluetteloista sitten. Eräs "Mr. Wm. Neilsonen" äiti
  mainitaan nimellä Agnes Rait (April 21 1607). Lähde:

  http://www.archive.org/stream/aberdeenshirerec02aberuoft/aberdeenshirerec02aberuoft_djvu.txt

  VastaaPoista
 50. Agnes oli Robert Neilsounen puolison nimi ainakin tämän linkin mukaan.

  http://lcweb2.loc.gov/master/gdc/scdser01/200401/books_on_film_project/PSCLOC_BF010/20070223026co/00000034.pdf

  VastaaPoista
 51. Hmm.. Se voi olla toinen Robert Neilsoune kun vaimonsa on Agnes Gemmill ja lapsesta ei mainittu.
  Tai kenties Agnes Gemmill olisi
  Robertin toinen vaimo..

  Ihmettelen, miksei William Neilsounen isä mainittu v. 1607 (lienee kuollut ennen 1607??). Riippuu, mistä asiakirjasta ja sen sisällöstä puhutaan jne.

  Länsi-Skotlannissa löytyy paljon
  vanhat veroluettelot jne. Kannattaa tutkia enemmän sieltä, sillä epäilen että Peter Udnien
  isä William Udney oleskeli ja meni naimisiin jossa Länsi-Skotlannissa.

  Toivottavasti, että lisätiedot sekä Petrus Udnysta ja William Udnysta löytyy Länsi-Skotlannin arkistoista.

  T: Jekki

  VastaaPoista
 52. Tuli mieleen, että Itä-Skotlannissa löytyy myös muutamat aatelissuvut (1500-1600-l.) jotka muistuttavat "Neilsoune-juttua" mutta en löytänyt lisätiedot niitä:

  sir Thomas Nicolsoune of Carnoke

  maister James Nicolsone of Colbrandspet (1633, Edinb. Parl. Reg.).

  Todennäköisesti, Neilsoune-sukua ei tutkittu paljon siksi on vaikea tehdä johtopäätökset.

  VastaaPoista
 53. Andrew Udnyn puolison Janet Lyellin mahdollisesta äidistä oli aiemmin tälläinen maininta:"Paikallishistoriankirjan mukaan Lyell eli Lyall de Balmaledyn vaimon nimi on Janete Wood joka on jaarli Errolsin sukulainen"

  Tässä asiakirjassa mainitaan Jonet alias Donis Hay widow of Andrew Wod of Fynnersy 1550-luvulla: www.archive.org/stream/recordsofsheriff01aberuoft/recordsofsheriff01aberuoft_djvu.txt

  Olisiko tästä siis kysymys?

  VastaaPoista
 54. Kyllä, mahdollisesti samaa henkilöä. Janeten (joskus Jean eri kirjoissa) mies on James Lyall of B. Erään kirjan mukaan, että Janeten vanhemmat ovat Jonete Hay ja A. Wod. Tietoni on peräisin kirjasta:

  The Court Book of the Barony of Urie in Kincardineshire 1604-1747
  Tekijät Urie (Barony) Scotland. Court, Urie (Scotland : Barony), Douglas Gordon Barron
  Julkaisija Printed at the University press by T. and A. Constable, 1892

  Hay-suku tunnetaan yleisesti Earl of Errols-sukuhaaraksi:
  http://www.clanhay.net/

  Eräs "earl of Errols" hyökkäsi Knockhallin ja Udnyn kimppuun 1630-luvulla - tiedon lähde:

  Greenock, quoad sacra, Perthshire, Scotland, Govan, Forfarshire, Inverness-shire, Aberdeenshire, furlongs, North British railway, Haddingtonshire, Argyllshire, Fife, Gorbals, Outer Hebrides, Haddington, Caledonian railway, Dumfriesshire, Garvald, Inverness
  Ordnance gazetteer of Scotland: a survey of Scottish topography,statistical, biographical and historical
  Tekijät Francis Hindes Groome
  Julkaisija W. Mackenzie, 1894

  (vrt. earl of Errol-juttu: http://www2.thesetonfamily.com:8080/gallery/Udny_Castle.htm

  Motiivin en tiedä, mutta John Udny palveli Charles I:n armeijassa Englannissa v. 1625 ja palveli vielä Aberdeenissa 1630-luvulla - tiedon lähde, kts. s. 360:

  Members of Parliament, Scotland: Including the Minor Barons, the Commissioners for the Shires, and the Commissioners for the Burghs, 1357-1882. On the Basis of the Parliamentary Return 1880, with Genealogical and Biographical Notices
  Tekijät Joseph Foster

  Ole hyvä!
  Hyvää tutkimuksen jatkoa Teille.
  Yst. terv. Jekki

  VastaaPoista
 55. Tuli mieleen erään kotisivun, jonka mukaan että eräs sir George Falconerin (s. noin 1440, k. 1498) tytär meni naimisiin erään (mahdollisesti Alexander?) Lyell of Balmaledyn kanssa. Heidän lapsi olisi James Lyell of Balmaledy:

  http://members.chello.nl/w.spaak/Spaak/Lords_Halkerton.htm

  Ikävä kyllä, kotisivussa ei ole lähdeviitteet näyssä..

  Yst. terv. Jekki

  VastaaPoista
 56. Hei taas! Huomasin juuri, että luin väärin kun siinä löytyy toinen "sir" George Falconer (s. 1465, puolisonsa on "daughter" of Ogilvy of Powerie). Tarkoitan siis Alexander Falconer joka olisi James Lyellin isoisä vaikken voi vahvistaa tiedon "pitävän paikkansa" kun en saa lähdeviitteet. Kannattaa lukea aina kriittisesti vaikka tieto olisi oikein ilman lähdeviitteet.

  Yst. terv. Jekki

  VastaaPoista
 57. Ihmettelen, että kotisivuissa on ristiriitaiset tiedot Falconer-suvusta, esim. tässä kotisivussa sanotaan, että Alexander Falconerilla (k. 1498) on vain 2 tytärtä:

  http://www.genealogieonline.nl/genealogie-spaak/I480.php

  En tiedä miksi Falconer-tiedot löytyvät Hollannin kotisivuissa vaikka suku eli Skotlannissa..

  Yst. terv. Jekki

  VastaaPoista
 58. Löysin luotettava sähköisen kirjan joka kertoo Falconer-suvusta (kts. s. 360 - 363):

  http://books.google.fi/books?id=JqcHAAAAQAAJ&pg=RA1-PA360&dq=falconer+lord+of+halkerton#PRA1-PA363,M1

  (kirja: Memorials of Angus and the Mearns, an account historical, antiquarian and traditionary
  Tekijät Andrew Jervise
  Kustantaja 1861)

  Sen mukaan, että Falconer-suvun kantaisä on William the hawker joka eli 1200-luvulla. Harmi kun tieto on lyhyt.

  Älä ihmettelee sitten kun tiedot muuttuvat tavallisissa kotisivuissa uuden tiedon löytämisen jälkeen :)

  Yst. terv. Jekki

  VastaaPoista
 59. Kiitos mielenkiintoisesta tiedosta.

  Kummallista kun toisessa kotisivussa on eri tieto Falconer-suvusta. Olen itse myös etsinyt muutamat tiedot Lyell-suvusta books.google.fin kautta. Löysin aiemmin joku tieto Falconerista ja Lyellista osoitteesta:

  www.stirnet.com/HTML/genie/british/ff/falconer01.htm

  Sen mukaan, että Alexander Falconerin tyttären mies on John Lyell of Balmaleedie & Crookston.

  Epäilin sellaista tietoa sitten, koska muutamissa kirjoissa mainitaan Falconer-suvun kantaisästä eri tavoilla - vrt. The Scottish Nation-kirja (kantaisänä Walter):

  http://books.google.fi/books?id=aYJmAAAAMAAJ&pg=PA187&dq=alexander+falconer

  Ja kantaisänä Willelmus Auceps eli William the Hawker:

  http://books.google.fi/books?id=JqcHAAAAQAAJ&pg=RA1-PA360&dq=lord+of+halkerton&lr=

  Minulla on yksi kysymys: onko varma että sana ´Bomaledie´´ tarkoittaa ´Balmaledy´? Onko `Bomaledie´ latinaa ja ´Balmaledy´ englantia vai päinvastoin? Ja mitä se sana tarkoittaa?

  VastaaPoista
 60. The Miscellany of the Third Spalding Club Tekijät Third Spalding Club, Aberdeen vuodelta 1940 kertoo suvusta Lyell of Balmaledy seuraavaa sivulla 117:Lyell Laird of Balmaledy married Haulkertoun´s 'ffalconar and she bore him a son who was married to Craigmestouns daúghter Fulton(?Tulloc) and se had to him Alexander Lyell who was married to.... ikävästi teksti netissä katkeaa vaan kun joku saisi teoksen luettavakseen niin mielenkiintoista olisi. Jotain tämän suuntaista Stirnetissä Lyell of Balmaleediestä esitetään.

  http://books.google.fi/books?id=LOcmYz02XX8C&q=lyell+balmaledy&dq=lyell+balmaledy&lr=&ei=APbHSZLTGqaGzgT19riWDg&pgis=1

  VastaaPoista
 61. Niin, löysin myös pienen tiedon sir James Lyellista v. 1511 (s. 543):

  http://books.google.fi/books?id=GbMEAAAAQAAJ&pg=PA543&dq=james+lyell&lr=#PPA543,M1

  Häntä kutsutaan "aatelismieheksi" eli "sir", mutta ilman "of" ja paikan nimi.

  Koska James Lyell on kai nuori tai vanha v. 1511, hän ehkä sopii Janet Lyellin isäksi. Epäilin aiemmin, että James Lyell olisi Janet Lyellin veli. En ole vielä varmaan onko "siellä" 2 eri James Lyell-henkilöt.

  Balmaledy-sanasta.. Sana ´balm´ viittaisi puuaiheeseen tai ´plant´-sanaan. Joo, stirnet-sivusto pysähtyy jos laitat ´tulosta´ ennenkun painat alas jossa näkyy nimi John Lyell (vaikka siinä ei näy lähdeviitteet).

  T. Jekki

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdiskelua äitilinja eli mtDNA -testauksesta

Isoäitini mtDNA on selvitetty, mutta kovin läheisiä osumia ei tule. Toki tulee geneettisellä etäisyydellä 0 olevia kaukaisia sukulaisia, joilla on yhteinen kantaäiti on isoäitini kanssa. Mutta se ei nyt olekaan tämän lyhyen pohdinnan aihe. Tarkoituksena on kertoa mikä muu kuin mtDNA:ssa harvaan tapahtuvat mutaatiot voi selittää läheisten osumien puutetta äitilinjan testissä. Jokaiseen sukupolveen syntyy satunnaisesti tyttöjä ja poikia. Soluelimen eli mitokondrion DNA siirtyy seuraavalle sukupolvelle aina naisen kautta. Jos äidillä on pelkkiä poikia, katkeaa linja heihin. Poikien mahdolliset omat lapset saavat mtDNA:nsa omalta äidiltään. Tarkastelin muutamia sukupolvia taaksepäin isoäitini Esterin suoraa äitilinjaa ja sain kokoon oheisia tietoja. Esteristä eteenpäin äitilinja jatkuu tällä hetkellä yhden henkilön, serkkuni tyttären voimin. Täten tässä  matriarkaalisessa jälkipolvitaulussa tapahtuva naislinjojen "kato" jatkuu vieläkin! Tämä sukutaulusto kertoo siis sen, että vuo

Sokean miehen elämää

Kesällä 1806 menivät naimisiin Marttilan Vättilän kylän Postin perillinen Mikko Matinpoika ja viereisen Prunkilan kylän Päärnin talon Maria Simontytär. Mikosta tuli sitten ns. kotivävy Päärnille, kunnes hän jo parin vuoden päästä oli talon isäntänä. Seuraavien reilun 20 vuoden kuluessa pariskunta sai yhdeksän lasta, joista osa menehtyi jo pienenä. Lisämurhetta perheelle toi poika Heikin ja tyttärien Julianan sekä Liisan kohtalo - kaikki kolme syntyivät sokeina. Noin kaksisataa vuotta sitten käytäntö Heikin ja Julianan kohdalla oli julma. Sisarukset joutuivat jo lapsena ruotuvaivaisiksi. Lyhyesti sanottuna ruotuvaivainen saattoi joutua asumaan joka vuosi er i taloon, aina sen mukaan, kuka halvimmalla hänet vaivoikseen vain huoli. Sisko Liisa oli kuollut parin vuoden iässä, joten hänen ei tarvinnut kärsiä tästä kurimuksesta. On tietysti mielenkiintoista pohtia, miksi samassa perheessä oli näinkin monta sokeaa lasta. Tilannetta voi tuskin laskea ympäristömyrkkyjen syyksi, koska mitään t

40 paria raippoja sotilas Stenille

Halikon Ruuhikoskella asui 1770-luvulta alkaen sotilas Henrik Stenin perhe. Vuonna 1754 syntynyt Henrik oli mennyt naimisiin lokakuussa 1773 Noukkilan kylän piian, Maria Mikontyttären kanssa. Sotilaselämä oli Marialle tuttua jo lapsuudesta, sillä hänen vanhempansa olivat Karvalan rakuuna Mikko Yrjönpoika ja vaimonsa Elina Juhontytär. Maria oli miestään vuoden verran nuorempi. Ruuhikoskella Henrik ja Maria saivat peräti 11 lasta, joista esikoisena ja kuopuksena syntyivät kaksoset. Kummassakin tapauksessa toinen sisaruksista m enehtyi hyvin pienenä. Lapsista voisi mainita ainakin räätälin töissä aloittaneen Aleksanterin, joka sitten pääsi Ruuhikosken Sepän talon isännäksi naituaan talon tyttären, Kreetan. Myös Aleksanterin veli Juho pääsi samalla konstilla Ruuhikosken Simolan isännäksi. Hänen vaimonsa oli Simolan edellisen "bonden", Juho Juhonpojan tytär Maija Kreetta. Veljesten isä, entinen sotilas ja torppari Henrik Sten menehtyi vesitautiin Ruuhikosken Vähäkosken torpassa