Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

28.9.2007

Kauppias Lunderberg Turusta

Kiskon Leilän rusthollissa 4. 8.1726 syntynyt Jonas Lunderberg lähti Turun kaupunkiin 20 vuoden iässä. Siellä hän ajautui kauppiaaksi. Vaurastuttuaan hän hankki omistukseensa talon nro 152, joka tunnettiin myös nimellä Vesa & Rampu. Lisäksi hän osti talon nro 120 Luostarikorttelista.

Ilmeisesti liiketoimet sujuivat vähintäänkin kohtalaisesti, koska päivämäärällä 12.7.1770 Jonas Lundbergin kirjasi itselleen myös Raisiossa sijainneen Ristimäen rusthollin.
Ehkä liiketoimet tai vain yksinkertaisesti sopivan morsiamen löytyminen lykänneet Jonaksen perhe-elämän aloittamista. Joka tapauksessa hän avioitui vasta vuonna 1769. Tämä avioliitto päättyi valitettavasti lyhyeen. Ainoastaan muutama kuukausi vihkimisestä puoliso Eva Lydeman menehtyi. Hänen vanhempansa olivat olleet muonamestari Gustaf Lydeman ja vaimonsa Anna Köhlman.
Seuraavana vuonna, 1772, Jonas Lunderberg nai Anna Christina Ytterin. Hänen isänsä oli ollut Annan syntymän aikaan Nousiaisten Nyynäisten kartanon kokkina. Äiti Anna Lundberg oli löytynyt Tukholmasta saakka.

Jonas ja Anna kuolivat vuosina 1815 ja 1816. Kauppias Lunderbergin kuolemassa ilmoitettiin lehdessäkin.Jonaksella ja Annalla oli yhteensä viisi lasta. Heistä Jonas jatkoi kauppiaan uralla, tosin Uudessakaupungissa. Hänen ensimmäinen vaimonsa oli Catarina Wartz, jonka kuoltua 1827 Jonas nais Laitilassa syntyneen Eva Lovisa Lilljedahlin.

Jonaksen nuorempi veli, Gustaf Adolf, opiskeli Turun Akatemiassa ja antautui lainopin pariin auskultoiden Turun hovioikeudessa 23.6.1797. Lopulta hän muutti Uuteenkaupunkiin vuonna 1817, missä hän kuoli toukokuussa 1844.

Turussa ollessaan Gustaf Adolf mainitaan Turun Musiikillisen Seuran (Musikaliska sällskapet i Åbo) jäsenenä. Hän eli ja kuoli poikamiehenä.
Jonaksen ja Gustaf Adolfin sisar Anna Maria kuoli 1817. Hänen kuolemansa jälkeen julkistettu testamentti antoi 1000 riikintaaleria käytettäväksi köyhien kauppiaiden, kauppiasleskien ja heidän tyttäriensä hyväksi.

Perheen kaksi muuta lasta, Karl -nimen saaneet pojat kuolivat molemmat lapsena.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...