analytics

Kunnanlääkäri Palkonen

Kansalliskirjaston
Sanomalehtiarkisto
Suomen Kuvalehti
5.1.1918
Tampereelta muutti Pöytyälle vuonna 1896 kunnanlääkäriksi herra Kaarlo Anton Palkonen. Hänen oli syntynyt 1868 silloisessa Messukylän seurakunnassa leipuri Kaarle Palkosen ja Erika Markuntyttären perheeseen. Pariskunta muutti lapsineen Messukylästä Tampereelle 1875. Molemmat olivat kotoisin Kangasalan pitäjästä. Ylioppilaaksi ilmeisesti älykäs nuori mies Kaarl Anton pääsi Hämeenlinnan lyseosta 1892 ja vain neljää vuotta myöhemmin hänestä tuli lääketietieteen lisensiaatti. Täten hänen ensimmäinen varsinainen työpaikkansa oli nimenomaan Pöytyällä.

Pöytällä Kaarlo Anton meni myös naimisiin raumalaisen Fanny Dagmar Grönbergin kanssa, joka saapui paikkakunnalle vuonna isänsä myöntämän naimaluvan kera. Fanny Dagmarin isä Erik Wilhelm oli yksi Rauman kaupungin kauppiasta, mutta hänen sukujuurensa ovat mm. Fiskarsin ja Teijon ruukeilla. Miten Kaarlo Anton ja Fanny Dagmar sitten olivat löytäneet toisensa? Syynä lienee se, että morsiamen äiti Johanna Blom oli myös kotoisin Messukylästä. Helposti tulee mieleen, että nuorten vanhemmat ovat aikanaan tunteneet toisensa. Fanny Dagmar oli syntynyt 1875 Raumalla.

Pöytällä syntyi heidän esikoisensa Kaarlo Ilmari syksyllä 1897. Kovin kauaa poikanen ei ehtinyt Vistolan maisemiin tutustua, sillä Palkonen valittiin vuonna 1898 Akaan pitäjän kunnanlääkäriksi.  Akaa oli saanut oman kunnanlääkärin viran vasta 1897, mutta toimeen ensimmäiseksi valittu Julius Frisk lähti muualle lähes saman tien. Kaarlo Palkonen sen sijaan viihtyi virassaan kuolemaansa saakka vuonna 1918. Lisäksi miehemme työskenteli myös Toijalassa rautatielääkärinä. Palkkauksesta oli kunnassa ensin kiistaa, vaikka kuntalaiset pitivät lääkäriä tarpeellisena. Niinpä Palkonen määrättiin tarkastamaan vuodesta 1910 alkaen kansakoulun oppilaat kahdesti vuodessa ja hoitamaan veloituksetta köyhäinapua saavat.

Kunnanlääkäri Palkonen oli toimen mies, sillä erään lapsena sairastuessa isorokkoon vuonna 1903, järjesti hän suojarokotuksen koko pitäjässä. Päätehtäväksi tulikin erilaisten kulkutautien estäminen. Koska tulirokko oli yksi yleisimmistä epidemioista, ehdotti Palkonen sairastuneiden huoneiden puhdistamista erityisellä fomaaliaineella. Näin ollen rokotuksia tehostettiin ja huoneiden puhdistamisen tuli pakolliseksi sakon uhalla.

Kaarlo Anton Palkonen oli perheensä esikoinen. Hänen pikkusiskonsa Hilma Olivia oli kuitenkin ehtinyt jo 1893 naimisiin Turun läänin Uudeltakirkolta kotoisin olleen Anton Anshelm Wirtasen kanssa. Tämä herra oli vihitty papiksi 1892. Vaimonsa ja perheensä keralla hän oli merimieslähetyspappina Yhdysvalloissa vuosina 1901-1906. Sieltä hänet kutsuttiin Karinaisten kappalaiseksi 1907-12. Viimeksi mainittuna vuonna Anton Wirtasesta tuli Karinaisten kirkkoherra. Rovastin arvon hän sai 1924. Anton Wirtanen kuoli Karinaisissa marraskuussa 1938. Karinainen oli saanut emäseurakunnan oikeudet 1908, mutta käytännössä tämä toteutui vasta 1912. Niinpä Wirtanen oli sekä seurakunnan ensimmäinen kappalainen, että ensimmäinen kirkkoherra.

Toisaalta kahta Auranmaalla vaikuttanutta miestä, kunnanlääkäriä ja kirkkoherraa yhdistivät samat appivanhemmat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus