analytics

Botolf Ingren

Piikkiön Mäenpään kylän Mäkilän torppariksi tuli vuonna 1865 Maariasta kotoisin ollut Botolf Alexander Ingren yhdessä vaimonsa Maria Kustavan kanssa. Botolf Aleksander oli syntynyt Halisten myllyllä, mutta Maria Kustava oli Piikkiön omia tyttöjä. yntyi 8.1.1842 Katagankarissa Kiimaniityn torpassa ja vanhemmat olivat Juho Juhonpoika ja Juliana Gustava Heikintytär

Botolf ja Maria Kustava olivat astelleet vihille syyskuussa 1862 ja esikoistytär Aleksandra Kustava syntyi seuraavana vuonna. Parin vuoden päästä hän sai seuraa pikkuveli Aukusti Hemmingistä. Sitten olikin jo perheen aika muuttaa isän synnyinpitäjään, Maariaan. Siellä Botolf Ingrenistä leivottiin Vaivaistenkylän Vähätalon Arven torppari. Siellä syntyi vielä kolme lasta lisää, joista eloon jäivät pojat Juho Emil sekä Frans Edvard. Tämä pesue muutti 1874 Turun kaupunkiin.

Isä Botolfin nimi oli hyvin harvinainen 1800-luvun loppupuoliskolla. Germaanisissa kielissä Botolf on johdos sutta merkitsevästä sanasta ja sitä tavataan kirjoitettuna jo ainakin 600-luvulla. Toisaalta vanhassa englannissa puhutaan ”viestintuoja sudesta”.  Botwulf (Botolph) of Thorney oli apotti ja pyhimys, joka perusti luostarin joskus 600-luvulla Sufffolkin lähelle. Tämä pyhimys oli erityisesti matkustajien suojelija.

Ehkäpä isän nimi oli jonkinlainen enne Aukusti Hemmingille, joka työskenteli kuorma-ajurina Turun kaupungissa. Samaa työtä teki aikanaan myös isä Botolf. Jossain välissä Aukusti järjesti aikaa opiskeluun niin paljon, että pääsi ylioppilaaksi Turussa vuonna 1892. Näin hän kuului siihen harvalukuiseen piikkiöläisten nuorukaisten joukkoon, jotka 1800-luvun toisella puoliskolla valmistuivat ylioppilaiksi. Ylioppilastutkinto uudistui 1853 ja ennen vuotta 1900 Piikkiössä syntyneitä ylioppilaita oli yhteensä vain 14.

Akateeminen ura ei kuitenkaan kiehtonut Aukusti Ingreniä, sillä hän päätti lähteä merille. Ikävä kyllä hänen kohtalokseen tuli kuolla syyskuussa 1921 kaukana kotoaan, Englannin Liverpoolissa. Isä Botolf Aleksander oli menehtynyt kymmenen vuotta aikaisemmin Turussa. Äiti Maria Kustava oli kuollut jo 1886. Mainittakoon vielä lopuksi, että Aukusti Hemmingin sisko Aleksandra Kustavan nai turkulainen kivenhakkaaja Juho Kustaa Helenius.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus