analytics

Suomen ensimmäinen valokuva: Ikkuna menneisyyteen

Valokuvaus on nykyään niin arkipäiväinen osa elämäämme, että on vaikea kuvitella aikaa, jolloin kuvien tallentaminen ei ollut mahdollista. Mutta tiesitkö, että Suomen ensimmäinen valokuva on peräisin jo vuodelta 1842? Tämä historiallinen kuva tarjoaa meille ainutlaatuisen kurkistuksen menneisyyteen ja muistuttaa valokuvauksen merkityksestä kulttuuriperintömme säilyttämisessä.

Ensimmäinen kuva

Suomen ensimmäisen valokuvan otti turkulainen lääkäri Henrik Cajander 3. marraskuuta 1842. Kuva on mustavalkoinen dagerrotyyppi, joka esittää Turun keskustassa sijainnutta Nobelin taloa. Dagerrotypia oli varhainen valokuvausmenetelmä, jossa kuva tallennettiin hopeoidulle kuparilevylle. Kyseinen talo purettiin vuonna 1961.

Mitä kuva kertoo meille?

Cajanderin kuva on paljon enemmän kuin vain vanha rakennus. Se on ikkuna 1800-luvun alun Turkuun, sen arkkitehtuuriin ja elämänmenoon. Kuvasta voi nähdä yksityiskohtia, kuten talon koristeelliset ikkunaluukut ja kadulla kulkevat ihmiset. Se tarjoaa meille mahdollisuuden matkustaa ajassa taaksepäin ja nähdä, millainen Turku oli ennen kuin modernisaatio muutti sen kasvot.

Valokuvauksen merkitys

Suomen ensimmäinen valokuva on tärkeä osa kulttuuriperintöämme. Se muistuttaa meitä siitä, miten valokuvaus on mullistanut tapamme tallentaa ja jakaa muistoja. Ennen valokuvausta ainoa tapa säilyttää kuvia menneisyydestä oli maalausten ja piirrosten avulla. Valokuvaus mahdollisti entistä tarkemman ja objektiivisemman tavan dokumentoida maailmaa ympärillämme.



Kuva - Turun museokeskus



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus