Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

5.5.2006

Kareen/Karell -suku Karjalohjalta

Karjalohjan Lohjantaipaleen kylän Ylhäisten rusthollista on lähtöisin mm. Elias Lönnrotin esipolviin lukeutuva Kareen/Karell -suku. Ohessa olen esitellyt heitä muutaman sukupolven ajalta, tosin ei kovin kattavasti.

http://www.varola.fi/listat/kareen


Joka tapauksessa suku muodostaa mielenkiintoisia kytköksiä lähialueen suurtalollisiin ja rusthollareihin. Tähänkin taulustoon olisi oikein mukava saada lisäyksiä!


Kuuntelussa Genesis : In the Wilderness

3 kommenttia:

 1. Tervehdys!

  Tähän olisi lisää tietoa
  Karl August Karell. Syntynyt 21.01.1849 Sammatti,Leikkilä. Kastettu Sammatti. –Puoliso 20.09.1880 Pusula Hanna Finne. Syntynyt 1849. Taloudenhoitaja. Pusulan Seppälän kylän Laurin l. miehensä kotipaikan taloudenhoiitaja.´ ukuperä toistaiseksi tuntematon (30.03.2006).

  Syntynyt 22.2.1849 28.3.1849 Ö.Sundom Bd. Isak Sven Abrss. Maria Fredrica Finne 26 Hanna

  Muuttanut 27.11.1871 Hv.bofjd maanviljelyskoulun oppilas Hanna Isaksdr. Finne Mustasaari

  Muuttanut 27.11.1876 Hv.bofjd Mustialan voudioppilain. Karl August Karell Tammela

  VastaaPoista
 2. Onko yhteyttä Santeri Karelliin 7.4.1874. Vaikutti Ylämaalla...?
  T: Santerin tyttären, tytön, lapsen poika..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, että onko yhteyttä Aleksanteri Karelliin. Etunimi on siis Aleksanteri ei Santeri. Yhteyttä saattaa hyvinkin olla, koska tietojeni mukaan Aleksanteri Karellin suku on alunperin lähtöisin Ruotsista ja tullut johonkin länsirannikolle Vaasan seudulle. Sieltä se on siirtynyt rannkkoa pitkin aina Ylämaalle. Tietääkseni Aleksanteri Karellilla oli kuusi veljestä. Aleksanteri Karell oli syntynyt Virolahdella ja hän kuoli vuonna 1957.
   Aleksanteri Karell oli aikanaan Ylämaalla merkittävä henkilö. Hänellä oli huomattavaa liiketoimintaa, mm. puutavaran uittoa, puutavaran sahausta, puutavaran myyntiä Pietariin omilla proomuilla, sekatavarakauppa, oma sähkölaitos,maanviljelystä yms. Hänen vaikutuksestaan paljolti Ylämaan kunta erotettiin Säkkijärvestä omaksi kunnakseen (vuonna 1933 ?)sen jälkeen, kun ensin oli muodostettu oma Ylämaan seurakunta. Aleksanteri Karell on seurakunnan perustajajäsen ja itse asiassa myötävaikutti kirkon rakentamiseen antamalla sille mm. tontin, jolle kirkko rakennettiin. Aleksanteri Karell oli myös kunnallispolitiikko toimien mm. valtuuston ja kaiketi myös kunnanhallituksen puheenjohtajana.

   Minulle on kerrottu, että Aleksanteri Karellin suvulla on myös venäläistä alkuperää avioliiton kautta. Aleksanteri Karellin joku pojan lapsista on tietääkseni tehnyt sukututkimusta ja tätä kautta olen saanut tiedon myös venäläisestä sekoituksesta.

   Monet Aleksanteri Karellin veljeksistä olivat myös liikemiehiä ja monet hänen jälkeläisistään ovat myös liikemiehiä.

   Olen kuullut usein, että kaikki Karell- sukunimiset kahdella ellällä kirjoitettuna ovat samaa Ruotsista alunperin lähtöisin olevaa sukua ?

   Poista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...