Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

7.4.2013

Suku Forumin ongelmista moden näkökulmasta

Kuten toiminnanjohtajakin on ehtinyt kertomaan, hajosi seuran käytössä ulkopuolisella palveluntarjoajalla ollut palvelin tässä parisen viikkoa sitten. Koska tietotekniikassa epäonnistumiset ovat yleensä täydellisiä, hajosi palvelimen levy oikein kunnolla eikä varmistuksia oltu hoidettu sovitusti.


Eipä tässä siitä muuta ongelmaa, kuin että noin viimeisen vuoden aikana kaikki Suku Forumille kirjautuneet käyttäjät hävisivät järjestelmästä totaalisesti. Aikavälillä 28.3.2012-27.3.2013 forumille rekisteröintinsä tehneet ovat siis kadonneet Suku Forumin pohjana käytettävästä ohjelmistosta.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että jos rekisteröidyt tuolla ajanjaksolla forumille, sinun on tehtävä rekisteröinti uudestaan. Valitettavasti me ylläpidossa emme voi sitä puolestasi tehdä.
Samoin Suku Forumilta puuttuvat kaikki ne viestit, jotka lähetettiin sinne 28.3.2012-27.3.2013. Tämä on todella äärimmäisen ikävää, sillä toimiva  forumi muodostaa valtavan tietopankin sukututkijoille. Nyt tuosta pankista puuttuu tasan vuoden verran tietoa.
Vaikka ylläpidolla olisi halua, aikaa ja rahaa, ei tilannetta voida pelastaa. Tieto on mennyt ikiajoiksi, mutta onneksi näppärät forumilaiset ovat onnistuneet pelastamaan edes jotain mm. Googlen välimuistista. Näin joihinkin jatkuviin, hyvin pitkiin keskusteluavauksiin on saatu palautettua muutamia viestejä.


Kuten varmaan jokainen tietotekniikkatyöläinen on huomannut, ovat varmistukset äärimmäisen tärkeä asia. Tämän tarinan opetus voisi olla se, että älä itse tee niin kuin palveluntarjoajamme teki. Pistä omat sukutietosi visusti talteen muistikortille, muistitikulle, rompulle tai vaikka ulkoiselle levylle. Kiikuta sitten yksi kopio vaikka pankin säilytyslokeroon. Paikallinen pankkimme tarjoaa muutamalla kympillä taatusti palo- ja varkausvarman talletuspaikan näille kenties vuosikymmenien kuluessa kerätyille tiedoilla.

Pidä sitten vielä yksi varmuuskopio itselläsi sen työkopion lisäksi, mikä on tietokoneesi kiintolevyllä. Näin et ole katastrofin iskiessä yhtä onneton kuin minä nyt - vaikka syytön koko soppaan olenkin.

Tämä sama teksti löytyy myös Suomen Sukututkimusseuran blogista.

2 kommenttia:

  1. Tuon oman sukutietokannan varmuuskopioita voi myös tallettaa useampiin pilvipalveluihin kuten MS Skydrive, Dropbox, Ubuntu One jne. Tuon voi myös automatisoida helposti joten vaiva on sen jälkeen olematon.

    VastaaPoista
  2. Sivustosta kannattaisi aina ottaa ftp:llä täydellinen kopio kuukauden välein, sen lisäksi vielä tietokannasta oma backup. Näin sivuston admineille ihan vinkkinä, mut näitä sattuu.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...