Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

28.4.2014

Eräs hautakivi Kuusjoelta

Kuusjoen hautausmaalta, jonka ympäristö näytti olevan suurten mullistusten kohteena, löytyi oheinen nahkuri Sinisalon perheen hautakivi.

Nahkurin ammatti ei ollut erityisen arvostettu entisaikaan ja alinta mahdollista kastia olivat hevosnahkurit. Muiden käsityöläisten päästessä isäntäväen kanssa samaan ruokapöytään, joutui nahkuri monesti aterioimaan yksinänsä.

Sinisalon Oskar Emanuel oli syntynyt Salon Moision kylässä, Ollikkalan torpassa. Isä Samuel Johansson Selroos oli kotoisin Halikon Putolan kylän Ylhäisten rusthollista, mutta perheensä nuorimpana jälkeläisenä joutui tienaamaan leipänsä torpparina. Vaimo Lovisa Malvina oli myöskin kotoisin Halikosta, Härkisten Leppälän torpasta.

Torppari Samuel käytti samaa sukunimeä kuin hänen isäpuolensa, Putolan rusthollari Erik. Tämä oli tullut Putolan isännäksi naituaan leskeksi jääneen Walborg Johansdotterin. Erik Selroos oli kotoisin Uskelan Haukkalan kylän Sepän talosta. Sukunimen alkuperää voi vain arvailla.

Agata Karoliina, joka oli miestään 12 vuotta vanhempi, oli syntynyt Perttelin Kurkelan kylän Yli-Pässin talossa. Perheessä käytettiin sukunimeä Nygren.  Isä Abraham oli syntynyt Uskelassa ja äiti Anna Johansdotter Paimiossa. Vihkimisen aikaan vuonna 1827 perhe asui Turussa, mistä he sitten saapuivat Uskelan kautta Pertteliin.

Agata Karolina oli siis miestään iäkkäämpi ja olikin ehtinyt olla naimisissa aiemmin. Ensimmäinen puoliso oli somerolainen Jakob Jakobsson, josta tuli aikanaan Perttelin Tiskarlan kylän Prätän isäntä. Jakob Jakobsson kuoli 1880 ja kaksi vuotta myöhemmin nahkuri Selroos vei leskivaimon vihille. Sukunimi suomalaistui Sinisaloksi 12.5.1906 J.V. Snellmanin syntymän satavuotisjuhlapäivänä. Olipa tässä välissä asuinpaikkakin vaihtunut Kuusjoeksi uuden kunnan perustamisen myötä.

Hautakiven juurelle on kätketty myös Knut Rikhard ja Jenny Marian Joen maalliset jäännökset. Jenny Maria oli Agata Karolinan ja Jakobin tytär, jonka puoliso Knut oli syntynyt Perttelin Impolan kylän Haalilla renki Johan Gabrielssonin ja Ulrika Kristina Abrahamsdotterin lapsena. Isä Johanin vanhemmat olivat Inkereen kartanon tallirenki Gustaf Lindgren ja vaimonsa Maja Stina Re(h)n.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...