Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

19.6.2018

Lisähavaintoja meijerististä

Viitaten tarinaan meijerististä, olen saanut sukulaisilta mielenkiintoisia lisätietoja;
Anna Sofia Pehrsson *4.12.1894 (tämä syntymäaika on merkitty meidän sukututkimukseen) oli isoäitini. Hänen tuleva miehensä Henrik Ensio Ezekiel Svanberg *14.2.1896 (Hausjärvi) oli vanhin lapsi, Tyrväällä (Vammala) vaikuttaneen kirkkoherra, rovasti ja sittemmin lääninrovasti Ludvig Hjalmar "Vamperi" Svanbergin ja Selma Aliine Danielintytär os. Hildenin kuudesta jälkeläisestä.
Kirjailija Ensio Rislakki (1930 luvun alussa muuttivat sukunimensä Rislakiksi) tunnettiin myös "Valentin" nimimerkistä.


Olemme juuri tällä hetkellä tutkailleet Olof Perhssonin ja isoäitini Anna Sofian historioita. Olof oli lähtöisin Skånen Övedistä. Heidän perheensä, ainakin osittain työskentelivät siellä sijaitsevassa Ramelien Övedskloster kartanossa. Kävimme setäni Antti Rislakin kanssa seudulla
löytääksemme Perhssonien perheestä jotain tietoja. Vierailimme läheisellä kirkkomaalla mutta kun sinne haudatuista puolet oli Larssoneita ja toinen puoli Pehrssoneita, epäonnistuimme.
Todistamaton tarina kertoo, että 1800-luvun loppupuolella Pehrssonien veljessarjalle kerättiin varat Amerikkaan muuttoa varten. Jostain syystä sitten Olofille ei tarpeeksi matkarahaa kertynyt kaukomatkaan mutta riittävästi Suomeen siirtymiseen ja niin hän tuli tänne. Hän avioitui alunperin Perniöstä kotoisin olleitten Forsströmien Hulda Sofia tyttären kanssa ja Dragsfjärdin jälkeen muuttivat Sauvoon. 1905 aikana Hulda sairastui infulenssaan ja menehtyi. Tarina kertoo, että Olof suri vaimoaan niin syvästi, että jonain talviyönä 1906 lähti kevyissä vaatteissa "etsimään" puolisoaan ja sairastui sitten myös itse ja menehtyi 17.4.1906. Heidät on haudattu yhteishautaan Sauvon kirkon kupeeseen.
Kiitän lämpimästi Juha Rislakin antamasta tarinasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...