analytics

Majurin leski


Marttilan Heikolan kylän Hallin talossa kuoli lokakuussa 1855 majurinleski Sofia Maria Jägerskiöld. Tosin hän taisi vain olla kirjoilla Hallilla, sillä hänet haudattiin Porin kaupungissa. Siellä hän myös oli käynyt ehtoollisella rippikirjan mukaan.

Maria Sofia oli ennen kuolemaansa elänyt melko tarkkaan 40 vuoden ajan leskenä, sillä hän puolisonsa majuri Tomas Wahlberg oli kuollut lokakuussa 1815 Espoon Bodomissa. Wahlberg oli palvellut tykistössä. Hänellä ja Sofia Maria Jägerskiöldillä oli kaksi poikaa, Claes Adam ja Axel Fredrik, jotka syntyivät 1811 sekä 1813. He siis jäivät hyvin nuorena orvoiksi isästään.
Bodomin kartano oli samalla Sofia Marian syntymäkoti, sillä hänen isänsä Carl Johan Jägerskiöld oli aikoinaan hankkinut sen omistukseensa. Vielä nykyisin pystyssä oleva, kokous- ja juhlatiloina palveleva päärakennus valmistui 1797, Sofia Marian ollessa noin vajaan kymmenen vuoden ikäisen. Isä Carl Johan Jägerskiöld oli ollut kotoisin Sääksmäeltä ja palvellut tykistössä Ruotsin armeijaa. Hän osallistui mm. Pommerin sotaan 1750- ja 1760-lukujen vaihteessa saaden kiväärinkuulaan jalkaansa. Samalla tuolloin kersantin arvolla palvellut Carl Johan joutui vangiksi, mutta onnistui pakenemaan vain muutaman tunnin päästä mukanaan kolme ruotsalaista tykkimiestä ja näiden vartijat. Mentyään naimisiin helsinkiläisen Catharina Elisabet Gyllenbögelin kanssa asettui everstiluutnantin arvon lopulta saanut miehemme Espoon kartanoonsa kuollen siellä 1814.

Heikolan Hallilla asuneella Sofia Marialla oli yksi sisko, Carolina Elisabet, joka kuoli naimattomana Bodomilla jo 1820-luvun alkupuoliskolla.

Edellä mainittu Claes Adam Wahlberg syntyi myös Bodomissa saavuttaen komean uran oikeuslaitoksemme historiassa. Hän suoritti tuomarintutkinnon 1833 ja tuli varatuomariksi 1838. Palveltuaan mm. Porin pormestarina 1844-1859 tuli hänestä lopulta 1866 Turun hovioikeuden hovioikeudenneuvos ja varapresidentti vuonna 1871. Turussa hän myös kuoli kolmisen vuotta myöhemmin. Puolisonsa oli Fredrika Emelie Örn.

Velipoika Axel Fredrik Wahlberg antautui isänsä tavoin sotilasuralle. Hänet löytää Haminan kadettikoulusta 1830-1835, josta hän ponkaisi vänrikiksi Venäjän armeijaan 1835. Everstiluutnantin arvon hän sai 1856 ja oli lopulta eversti ylisotamarsalkka Rumjantzoff-Sadunaiskin krenatöörirykmentissä 1859. Axel Fredrik Wahlberg kuoli Moskovassa 1862.
Sofia Maria Jägerskiöldin hautaamisen Poriin ymmärtää hyvin, kun tietää em. pojan olleen kaupungin pormestarina tuohon aikaan. Claes Adam asui vaimonsa kanssa torikorttelin talossa numero 230.

Sofia Maria oli muuttanut Heikolaan Naantalista vuonna 1842. Mukana tuli hänen oma piikansa, loimaalainen Eeva Liisa Joonaksentytär Fager. Koska piian isä Joonas Fager oli ollut ennen torppariksi ryhtymistään rummunsoittajana armeijassa, voisi kuvitella hänen löytyneen Sofia Marian upseerituttavien kautta. Joka tapauksessa Eeva Liisa huolehti itseään noin 15 vuotta vanhemmasta emännästään aina tämän kuolemaan saakka. Tämän jälkeen Fager siirtyi työskentelemään Marttilan tuolloisen pitäjänapulaisen, Carl Isak Nordlundin perheeseen. He asuivat puolestaan Heikolan Ali-Kraapan talossa. Carl Isak itse oli jo kuollut 1853 Seilin hospitaalissa jouduttuaan sinne mielenvikaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus