Siirry pääsisältöön

Eräs Siren

Vuonna 1884 Marttilan Vättilän Kankareen talon maille asettui koskelainen nuori mies Kustaa Vihtori Siren maakauppiaaksi edellisen maakauppiaan, Fredrik Ågrenin lähdettyä vastaavasti Koskelle Tl. Herra Siren kävi samalla hakemassa morsiamen aina Nousiaista saakka. Ulla Miina Törn oli nuorikon nimi ja hän oli itsellisen tytär Sontamalan kylän Tapanilta. Vielä saman vuoden aikana syntyi perheen esikoinen, poika Juho Jalmari. Kolmisen vuotta myöhemmin syntyi pikkuveli Kustaa Edvard, joka menehtyi imeväisiässä.  Äiti Ulla Miina kuoli kuukautta myöhemmin keuhkotautiin. Seuraavana vuonna isä Kustaa Vihtori meni naimisiin marttilalaisen Edla Karoliina Juhontyttären kanssa, joka oli Vättilän Kylä-Postin rusthollarista kotoisin.

Tuoreelle avioparille syntyi tammikuun 15. päivänä tytär Hilja Lyydia, mutta vain 15 päivää myöhemmin isä Kustaa Vihtori Siren menehtyi ensimmäisen vaimonsa tavoin keuhkotautiin. Edla Karoliina muutti orvoksi jääneen Juho Jalmarin ja Hilja Lyydian kanssa Kylä-Postille. Myös Hilja Lyydiasta tuli täysorpo Edlan kuoltua päivälleen kahta vuotta miestään myöhemmin. Kuolinsyynä oli ”punarokko” eli tulirokko.

Juho Jalmari ja Hilja Lyydia jäivät asumaan Kylä-Postille, mutta uuden vuosisadan saapuessa ensin mainittu muutti Koskelle Tl. Hänet otti hoidettavakseen isänisä Kustaa Tobiasson Dragonoff, joka asui vaimonsa Helena Miina Heikintyttären kanssa Isosorvastolla. Rippikirjassa heidät on merkitty irtolaisten joukkoon.

Maakauppias Kustaa Vihtori Sirenin ura jäi siis kovin lyhyeksi Marttilassa. Hänen sukuperänsä on hieman tavallista eksoottisempi, kuten isoisä Dragonoffin sukunimi jo ennakoikin. Kustaan isä oli Tobias Michelsson Dragonoff, joka syntyi Ypäjällä vuonna 1793. Tobias Dragonoff asui perheineen eräässä Palikkalan kylän torpassa. Tätä kylää kansoitti koko joukko Dragonoff-sukuisia miehiä. Näiden joukossa oli myös yksi tarkk’ampuja, Michel Dragonoff, joka oli em. Tobiaksen velipoika. Pientä hämmennystä asiaan tuo se, että Ypäjällä on ilmeisesti pappi sekoittanut serkkupoikien syntymäaikoja. Kustaa Tobiasson Dragonoff oli syntynyt 22.8.1828, mutta Koskelle Tl muutettuaan hänen syntymäpäiväkseen ilmestyy 3.9.1824. Tuona päivänä syntyi siis hänen tarkk’ampuja-serkkunsa. 

Kustaa Michelsson Dragonoff matkasi joulukuussa 1845 Helsinkiin, jossa hänestä tehtiin Suomen kaartin 4. tarkk’ampujapataljoonan mies numero 73. Siellä hän myös meni naimisiin erään Beata Maria Antintyttären kanssa. Kustaa Tobiasson Dragonoff muutti Kosken Tl Isosorvaston Yli-Mattilan talon mailla olleeseen torppaan vuonna 1854. Puolison hän sai Isosorvastolla asuneen räätälioppilaan tyttärestä, Henrika Vilhelmina Heikintyttärestä.

Tämän suvun kantaisä Suomessa oli sotilas Michel Dragonoff, joka tuli Ypäjän Palikkalan kylään Puolasta ns. Kustaa III:n sodan jälkeen 1790-luvulla. Puoliso Riitta Juhontytär oli  Hänen jälkeläisissään oli toinenkin tarkk’ampuja, Kustaan serkunpoika Juho Dragonoff, myöh. Mäntylä. Hän palveli Hämeenlinnassa vuosina 1880-1883. Tämän puolalaisen sotilaan jälkeläisiä asuu yhä edelleen runsaasti maassamme.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puuristin kertomaa

Karjaan keskiaikaisen kirkon vierellä levittäytyvällä vanhalla hautausmaalla on monia kauniita    muistomerkkejä. Yksi niistä on hauraan harmaa, kallellaan oleva puuristi, jossa tekstikin alkaa jo kadota. Tarkkaan tutkimalla pienestä metallikilvestä erottuu nimi Selma Sandholm. Hän syntyi hautamerkin mukaan 1891 ja kuoli 1905. Karjaan seurakunnan haudattujen luettelosta löytyykin tämä nuorena kuollut tyttö. Hän oli Svidjan kylässä asuneen vouti Karl Gustaf Sandholmin ja vaimonsa Adolfina Wilhelmina Fromin tytär Selma Wilhelmina, joka oli syntynyt elokuussa 1891. Hän menehtyi johonkin tulehdukseen helmikuun lopulla 1905 ja haudattiin maaliskuun alussa kirkkomaalle.  Sandholmien runsaslapsinen perhe oli muuttanut Svedjaan Sannäsin Ersin talon mailta, jossa isä Karl Gustaf oli ollut torpparina vuodesta 1886 lähtien. Hän oli syntynyt Karjaalla 1859 samoin kuin puolisonsa, Selman äiti Adolfiina From. Karl Gustafin vanhemmat taasen olivat hänen syntymänsä aikaan Visanbackassa asuneet lampuot

Miehestä tytöksi yhdessä yössä

Tämä juttu ilmestyi mm. Sanomia Turusta -lehdessä 14.8.1868 Kyläkirjaston Kuvalehti 1.4.1887 Kansalliskirjaston sanomalehtiarkisto Poikamiehestä muuttunut tyttö Viipurin linnassa on nykyään nuori, 17 vuoden ikäinen vanki, jolle on tapahtunut eilen eli toissapäivänä se merkillinen tapaus, että hän muuttui miehestä tytöksi. Asian laita on seuraavainen; noin viisi kuukautta takaperin tuotiin tänne linnanvankeuteen Käkisalmen käräjästä nuori mies, nimellä Petter Heiskanen, jota oli syytetty varkaudesta. Hän pantiin, se on tietty, yhteen ruumaan toisten vankien kanssa ja käytettiin myös yhtenä yhteisissä töissä, eikä kellään ollut mitään aavistusta miehestä, se oli mies niinkuin muutkin sekä näöltään että kooltaan. Joitakuita aikoja täällä oltuansa hän kääntyi sairaaksi ja makasi taudissa useimpia viikkoja. Sillä ajalla kävi jo kolme eri lääkäriä linnassa ja siis hänenkin luonansa, vaan Heiskasesta ei tietty mitään muuta kuin että hän oli sairas. Hän parantui ja käytettiin sen j

Sisällissodan uhri

Omissa, suorissa esivanhemmissani näitä sotamiehiä tuntuu riittävän enemmän kuin osasin arvatakaan tätä juttusarjaa aloittaessani. Tällä kertaa tarina päättyy itsenäisyytemme vuosiin, mutta aloitetaan alusta. Kirjoitin aiemmin Suomen sodassa kuolleesta Mikko Ahlbergista. Hänen pojanpoikansa poika Aukusti Aleksanteri syntyi Varsinais-Suomen Kiskon pitäjän Hongiston kylässä kevättalvella 1889. Hänen isänsä oli tuolloin Kylänpään talon Nummilan torpparina. Leikkikavereita lienee riittänyt, sillä perheessä oli 1890-luvun puolenvälin tienoilla yhteensä kahdeksan lasta. Yksi heistä oli isän aiemmasta avioliitosta. Isä Adolf Fredrik ja vaimonsa Matilda Maria lienevät mieltyneet A-kirjaimeen, sillä perheestä löytyivät mm. Albert Alarik, Aksel Anselm, Anna, Aukusti Aleksander, Arvo Aadolf ja Aarne Arthur sekä heidän velipuolensa Aadolf Walfrid! Vain Adolf Fredrikin ja Matilda Marian yhteinen esikoinen, tytär Olga Maria sai ns. sarjasta poikkeavan nimen. Päähenkilömme Aukusti Aleksanteri lähti o