analytics

Geneettisen sukututkimuksen mtDNA testistä sananen

Geneettisessä sukututkimuksessa tutkittava mtDNA tai mitokondriaalinen DNA on geneettinen materiaali, joka löytyy solujemme mitokondrioista. Toisin kuin tuman DNA, joka periytyy molemmilta vanhemmilta, mtDNA periytyy yksinomaan äidiltä, mikä tekee siitä arvokkaan välineen sukututkimuksessa.

Sukututkimuksessa mtDNA:ta käytetään usein jäljittämään ns. suoraa äitilinjaa aina geneettiseen Eevaan saakka, koska se siirtyy muuttumattomana sukupolvelta toiselle. Tämä tarkoittaa, että jos kahdella ihmisellä on sama mtDNA-sekvenssi, he ovat äidin sukulaisia, ja heillä on yhteinen esiäiti.

Analysoimalla yksilöiden mtDNA-näytteitä ja vertaamalla niitä viitetietokantaan, voidaan tunnistaa geneettisiä vastaavuuksia ja mahdollisesti paljastaa tietoja heidän äitien esivanhemmista, kuten heidän etnisestä alkuperästään sekä muuttoliikkeistään todella pitkällä aikavälillä.

On tärkeää huomata, että mtDNA-testaus voi jäljittää vain yhden tietyn linjan henkilön sukupuussa, eikä aina välttämättä ole mahdollista tunnistaa tiettyjä esi-äitejä tai täyttää sukupuun puuttuvia oksia. Yhdessä muun tyyppisten geneettisten testausten ja perinteisen sukututkimustutkimuksen kanssa mtDNA-analyysi voi kuitenkin olla arvokas työkalu ihmisen sukuhistoriaan.



Mitokondriot ja siten mitokondrioiden DNA
 siirtyvät yksinomaan äidiltä jälkeläisille munasolun kautta.


2 kommenttia:

  1. Ajattelin kysäistä seuraavaa, kun juuri tein testin myheritagen ksutta. Selviääkö testin kautta mikäli jo edesmennyt isäni ei olisikaan oikea isäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei selviä millään tavoin suoraan. Eli testitulokset pitää analysoida. Jos läheisistä osumista löytyy edesmenneen isäsi lähisukulaisia, onko aika varmaa, että hän on myös biologinen isäsi

      Poista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus