Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

19.6.2006

Esine vuodelta 1808


Kuvassa näkyvä esine on siihen tehdyn kirjoituksen mukaan vuodelta 1808. Luultavasti kyseessä on joku kehruuseen liittyvän laitteen osanen, mutta mikä?

Ehkä joku tunnistaisi, mistä tämä kooltaan noin 40*40 cm oleva kapine on peräisin.VASTAUS 19.06.2006

Timo Siukonen on ystävällisesti toimittanut minulle seuraavan viestin. Viestin alkuperäinen kirjoittaja haluaa pysytellä tuntemattomana - kiitän nopeasta reagoinnista!

"Ellen tietäisi että se ei voi olla rätväkän sylkyttäjä, hotkovälpperö, piimäkuurnotin sen enempää kuin vasenkätisiä varten konstruoitu kurttuvatvokasvinkaaja väittäisin että se on jonkinlainen teline köyden, narun tai langan kerimiseksi eli vyyhtimiseksi. Tavalliset kansanomaiset vyyhdinpuut eivät ole näin järeätekoisia joten olisiko tämä kuulunut jonkun kauppiaan tai vallan manufaktuurin kalustoon. Tukevahko rakenne jalustoineen (onko jalustassa jälkiä kiinnityksestä penkkiin, siis ruuvinreikiä tms.) viittaisi siihen että vasemmanpuoleiseen tappiin( se kai pyörii?) on kiinnitetty irrallinen pyörä tai vyyhdin kehä. Akselin vasemmassa reunassa näkyvä "sirkkelinterä" näyttäisi toimitelleen laskurin virkaa, jota ilmeisesti akselin vasemmassa päässä oleva rautalevy (joka lienee siis spiraalimainen) säätelee aina pykälän kerrallaan yhdellä kierroksella. Tällaisissa oli usein ihan oikea numeronäyttö monimutkaisesti konsruoituine ratasmekanismeineen, joka tästä masiinasta siis puuttuu. "Sirkkelinterään" on voitu mitat myös merkitä maalaamalla. Tällä vehkeellä on siis mitattu lankaa narua tms samalla kuin sillä on saatu langat vyyhdelle. Langat ja narut säilytettiin ja myytiinkin aina vyyhdeittäin. Onkos akselin toisessa päässä jälkiä kammen kiinnittämisestä. Ja jos ei, niin tämä on saattanutkin olla osa jotain isompaa konemekanismia jolla on oma voimanlähteensä. Vanhentunutta modellia näyttäisi värkki olevan vuodelta 1808 eli peräti Ruohtin vallan ajalta. Koskaan enkä missään en juuri tuollaista ole nähnyt joten vain arvailuja ovat aanailuni kaikki tyyni."


Kuuntelussa Free : Seven Angels

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Voisipa hyvinkin olla listalla arvuuteltu kerinpuun jalka. Mutta ne varsinaiset sirkansääret tästä puuttuvat.
  P.S. Tilasin blogisi luettavaksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos mukavasta viestistäsi.
  Keräilen tässä kommentteja vielä muutaman ajan!

  VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...