Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

12.6.2006

Pitäjänräätäli Yrjö Karjalohjalta

Sarjassani salaperäisistä esivanhemmista on vuorossa Karjalohjalla vaikuttanut pitäjänräätäli Yrjö Yrjönpoika. Hänen puolisonsa oli Tallaan kylän ratsutilallisen, Abram Torsteninpojan tytär Sofia.

He menivät naimisiin vuonna 1761 ja seuraavana vuonna syntyi heidän ainoa lapsensa, tytär Maria Forsell. Aluksi perhe asui Immolan kylän Lavialahti -nimisessä torpassa. Torpan seuraava "isäntä" oli muuan Niilo Yrjönpoika.


Rippikirjan mukaan Yrjön perhe asui 1780-luvulla Kukkasniemessä, joka oli Lohjantaipaleen kylään kuulunut alue. Myös pitäjän lukkarilla, Erik Barkmanilla oli siellä asuntonsa.

Saman rippikirjan mukaan Yrjön perheessä asui hänen veljensä, räätäli Juho Yrjönpoika perheineen.

Näin ollen etsittäväksi jää veljesten isä, luultavasti jossain lähiseudulla asunut Yrjö. Rippikirjojen ja haudattujen luettelon ilmoittaman kuoliniän perusteella pitäjänräätäli Yrjö Yrjönpoika olisi syntynyt 1729 ja veljensä Juho 1717. Koska torpat monesti kulkivat Karjalohjan sekä Sammatin seudulla perheen sisällä, tutkittavaksi voitaisiin ottaa myös Lavialahden torppari Niilo. Hän olisi kaikesta päätellen syntynyt 1736.


Olen tätä ongelmavyyhtiä pyrkinyt ratkaisemaan usean vuoden ajan tuloksetta. Karjalohjan rippikirjojen perusteella en ole pystynyt löytämään isä-Yrjöä.

Mielenkiintoista on se, että molemmat veljekset olivat naimisissa ratsutilallisten tyttärien kanssa. Juhon appi oli Makkarjoen rusthollari Abraham Joakiminpoika ja anoppi Kiskon Leilän rusthollarin tytär Kirstin Lunderberg.

Yrjön tytär Maria Forsell meni naimisiin pitäjänseppä Juho Wikströmin kanssa, jonka isä puolestaan oli Kiskon kirkonkylän Viikarin talollinen.

Kaikesta tästä voisi olettaa, että myös veljesten isä oli ollut sidoksissa paikalliseen talollisiin tai rusthollareihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...