Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

26.6.2006

Lampuoti Abram Eriksson


Kiskon Kajalan kylän Kaijan taloon ilmestyi 1770-luvulla lampuodiksi muuan Abram Eriksson puolisonaan Marta Eriksdotter. Pariskunnan syntymävuosiksi on merkitty 1730 ja 1739.

Kiskon kastettujen ja vihittyjen luetteloista ei löydy lisätietoja heidän syntyperästään. Onneksi muuttaneiden luettelot tuolta ajalta ovat säilyneet. Vuodelta 1773 löytyykin tieto, että Pohjan pitäjästä on muuttanut Kaijalle em. pariskunta lapsineen.

Pohjan seurakunnan kirkonkirjoja tuhoutui runsaasti Pappilan tulipalossa vuonna 1794, mutta onneksi rippikirjat ovat säästyneet vuodesta 1727 alkaen.

Niiden läpikäynti Turun maakunta-arkistossa toi onnekkaan sattuman - löysin sattumalta heti oikean kohdan ja pystyin toteamaan Abramin olleen ennen Kiskoon muuttoaan lampuotina Bollstadin rusthollissa. Rippikirjojen avulla pystyin selvittämään Abramin isäksi Pehrsbölen kylän Uppgårdin lampuodin, Erik Abramssonin ja tämän ilmeiseksi isäksi Abram Matssonin.

Valitettavasti vuonna 1739 syntyneen Martan vanhemmat ovat ainakin toistaiseksi jääneet tuntemattomiksi.

Ohessa rippikirjaote Kiskon Kajalan kylän Kaijan puolen manttaalin rälssitilan väestä vuosina 1786-1791. Sivun alalaidasta kannattaa huomata rakuuna Johan Alfvarsamin ja hänen vaimonsa, Maria Pehrsdotterin tiedot. Pariskunta asui aikoinaan Kirkonkylässä, mutta eläkevuosiaan he viettivät Kajalassa. Tämä ilmeisesti johtui siitä, että Maria oli syntynyt siellä.


Kuuntelussa Eloy : Incarnation of the Logos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...