analytics

Joseph Lofström - murhaaja

Karjalohjan Katteluksen kylän ratsutilan lampuotina, itsellisenä ja torpparina oli 1700-luvun loppupuolella muuan Mats Nyman, joka oli alunperin ollut sotilaana, mutta sittemmin eronnut palveluksesta. Hän oli syntynyt vuonna 1702. Vaimonsa Anna Johansdotter kanssa heillä oli mm. tytär Maria, joka syntyi 1744.

Maria vihittiin Sammatin Luskalassa 26.11.1775 renkimies Joseph Thomassonin kanssa. Joseph käytti myöhemmin sukunimeä Loström. Hänen vanhempansa oli Luskalan kartanon torppari Thomas Johansson ja vaimonsa Lisa Eriksdotter.

Joseph oli renkinä Luskalan Röysynportaan torpassa vuosina 1774-1779, jonka jälkeen hän värväytyi sotilaaksi kuninkaalliseen Flemingin rykmenttiin, joka toimi Suomenlinnassa.

Joulun alla 1778 vietti Joseph aikaansa maaseudulla rykmentin luvalla ja meni samalla rengiksi Someron Ihamäkeen, vapaaherratar von Dubenin luokse. Hän tutustui siellä piika Kaisaan ja suhde eteni nopeasti intiimiksi. Pariskunta alkoi jo suunnitella avioliittoa, mutta luonnollisesti esteenä oli Maria Matsdotter. Kaisa ehdotti Josephille myrkyn käyttöä ja hankkikin sitä emännältään. Joseph Loström yritti kahdesti käyttää tätä myrkkyä, mutta kummallakaan kerralla ei murha onnistunut. Niinpä Joseph kylmästi kuristi vaimonsa ja hävitti ruumiin hukuttamalla sen läheiseen järveen.

Kaikki tuli kuitenkin ilmi ja Joseph joutui naisystävänsä kera oikeuden eteen. Kolmenkymmenen ja muutaman vuoden ikäinen sotilas sai kuolemantuomion; 9. päivä elokuuta vuonna 1780 hänen oikea kätensä ja kaulansa katkaistiin. Lisäksi ruumiinkappaleet asetettiin kolmeen teilipyörään. Kuolemantuomion sai myös Kaisa, vaikka hänen hankkimaansa myrkkyä ei käytetty. Lisäksi vapaaherratar von Duben sai 50 hopeataalaria sakkoja. Kaisan kuolemantuomio lieveni hovioikeudessa 30 pariksi vitsoja (kolme lyöntiä paria kohti), julkiseksi kirkkorangaistukseksi Someron kirkonmäellä yhtenä sunnuntaina ja neljän vuoden tuomioksi Turun kehruuhuoneella.

Teloitus oli aikansa huomatuimpia tapahtumia Karjalohjan seudulla.

Joseph Loströmillä ja Maria Matsdotterilla oli ainakin tytär Maria, joka äitinsä murhan jälkeen jäi asumaan isovanhempiansa luokse Karjalohjan Kattelukseen. Sieltä hän muutti kolmevuotiaana Lohjan pitäjään, mutta hänen myöhemmät vaiheensa ovat tuntemattomat.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus