Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

1.10.2010

Heikolassa palaa

Joulukuun lopulla 1888 menivät Marttilassa naimisiin jo kypsään ikään ehtineet Antti Juho Suominen ja Fredriikka Matintytär. Kodikseen tuore pariskunta löysi Heikolan kylän Anttilan eli Kylänmäen talon mailla sijainneen pienen torpan. Molempien puolisoiden sukujuuret olivat tukevasti Marttilan ja Tarvasjoen seudulla ajassa taaksepäin mentäessä. Antti Juho oli syntynyt rengin poikana Tarvasjoen Euran kylän Kirstillä, kun taas Fredriikan oli kotoisin Palaisten Hannulan talosta. Vihille mennessään Antti Juho oli jo 46 vuoden ikäinen ja Fredriikka viisi vuotta nuorempi. Ehkäpä avioparin iästä johtuen heillä ei ollut lainkaan omia lapsia. Elantonsa Antti Juho hankki suutarin ammatissa.

Fredriikan äiti Maria Antintytär oli sen onnettoman Antti Antinpojan sisko, joka jäi historiaamme yhtenä viimeisistä rauhanajalla teloitetuista lokakuussa 1824. Hänen jälkeensä nähtiin vielä kaksi kaulankatkaisua. Näistä ensimmäinen oli Nilsiässä pari viikkoa myöhemmin ja vihoviimeinen tapahtui Hämeenkyrössä toukokuun alussa 1825. Mainittakoon vielä, että elokuussa 1824 oli Loimaan Vesikoskella asunut sotilaan poika Gabriel Lunta teloitettu murhasta tuomittuna. Hän oli tappanut jääkäri Mikko Korsin neljällä veitseniskulla joulukuun alussa 1820.

Antti Juho Suominen kuoli 1900-luvun alkupuolella ja leski jäi yksin asumaan torppaansa. Maanantaisena iltana, vähän ennen puoltayötä vuoden 1907 maaliskuussa päätti Fredriikka lähteä käymään ulkona ottaen mukaansa pienen lampun. Torpan porstuassa tapahtui sitten jotain, minkä seurauksena tuosta lampusta riistäytyi tuli valloilleen. Pimeässä yössä syttynyt tulipalo huomattiin nopeasti naapureissa ja sieltä riennettiin joukolla apuun.

Koska mitään pelastusvälineistöä ei ollut saatavilla ja torppa oli hetkessä leimahtanut kokonaan liekkeihin, ei suurestakaan väkimäärästä ollut juuri apua. Kun paikalle vihdoin tuotiin tuon ajan vaatimatonta sammutuskalustoa, tyydyttiin lähinnä turvaamaan lähistöllä sijainneita muita rakennuksia.

Heti ensimmäiset paikalle tulleet olivat aavistaneet Fredriikan kohtalon, sillä häntä ei näkynyt missään. Kun kytevää rauniokasaa vihdoin päästiin tutkimaan, nämä pahat aavistukset kävivät toteen. Fredriikka Suominen löytyi keskeltä kotitorppansa jäänteitä muodottomaksi hiiltyneenä. Hän ehti asua itselleen rakennuttamassaan torpassa vain pari vuotta.

Palanut mökki oli vakuutettu ja poliisi ryhtyi tutkimaan kuolemantapausta sekä sen aiheuttanutta tulipaloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...