analytics

Maanjäristys Riihimäellä ja Viipurissa 1904

Kuten olen joskus aiemmin kirjoitellut, löytyy Helsingin Yliopiston Seismologian instituutin sivuilta luettelo Suomessa rekisteröidyistä maanjäristyksistä vuodesta 1610 alkaen. Tämä lista on koostettu sekä historiatiedoista että vuodesta 1950 alkaen laittein havaituista maanliikkeistä. Vanhemman ajan tietoja on koottu mm. sanomalehdistä, paikallishistorioista ja rippikirjoista. Lista on hyvin pitkä, mutta ainakin yksi tapaus on jäänyt kirjaamatta muistiin. Siitä kertoi mm. sanomalehti Uusimaa lokakuun 26. päivänä vuonna 1904 seuraavalla tavalla;

"Viime sunnuntaina klo 12 päivällä tuntui Riihimäen asemalla maanjäristys. Hiukan myöhemmin seurasi toinen lievempi järistys. Tapauksesta kerrotaan HBL:lle seuraavaa; Klo 12.12 päivällä huomasi Riihimäen asemapäällikkö omituisen ilmiön asunnossaan asematalon toisessa kerroksessa.

Hänestä tuntui kuin hän olisi saanut pyörrytyskohtauksen ja keinutuoli, jossa hän keinui, tuntui rupeavan heilumaan sivuille päin. Hänen rouvansa teki saman havainnon alakerrassa. Asemakonttorissa huomattiin lamppujen heilahtelevan ja maa tuntui aaltoilevan pohjoisesta etelään. Ensin luultiin ilmiön johtuvan suomaalle rakennetun asematalon painumisesta, mutta seinissä ja katoissa ei näkynyt laskemisen merkkiäkään. Naapuritaloissa ei huomattu mitään erikoista.
"

Lokakuun aikana asiasta mainittiin useissa eri lehdissä ja ainakin Keski-Savo tiesi kertoa maanjäristyksiä olleen samoihin aikoihin sekä Ruotsissa että Norjassa. Edelleen raportoitiin Viipurissa, Asuntokadun varrella olleen talon nro 11 tärisseen puolen päivän aikaan niin pahasti, että kahvikupit ja kaljatuopit läikkyivät. Tässäkään tapauksessa ei talon rakenteissa havaittu ongelmia, vaikka talo rakennus oli tehty savipohjalle.

Paria vuotta myöhemmin lehdillä riitti runsaasti uutisoitavaa, kun valtava maanjäristys hävitti lähes koko San Franciscon kaupungin. Tästä tapahtumasta ovat myös tämän artikkeli kaksi kuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus